Klubski maraton 2019

9. September 2019 / 12.00 - 1. November 2019 / 12.00
Vir: Plakat KM19

KLUBSKI MARATON 2019

Klubski maraton Radia Študent je najpomembnejši generator nove glasbene ustvarjalnosti v Sloveniji, ki s svojim utečenim programom dela odkriva, vzpodbuja in promovira nove kreativne presežke domače alternativne glasbene produkcije. Je izjemno uveljavljena oblika predstavljanja nove glasbene produkcije, ki ob intenzivni medijski podpori (preko programa Radia Študent, najav drugih medijev in obširne promocije) postavlja idealno platformo za nadaljnji razvoj vzhajajočih glasbenih ustvarjalcev. Vedno pogosteje pa Klubski maraton daje smernice tudi organizatorjem poletnih alternativnih glasbenih festivalov, ki že v istem letu vabijo izbrane maratonce na svoje festivale. Bistvo Klubskega maratona je, da omogoči prodor še neuveljavljenim alternativnim glasbenim skupinam, ki ob kreativnosti, svežini in originalnosti izkazujejo jasne obete in ambicije za nadaljnji ustvarjalni razvoj.

Maratonski koncerti v živo iz studia Radia Študent potekajo v letu 2019 po naslednjem programu:

ponedeljek, 9. 9., ob 20h: Pantaloons

ponedeljek, 16. 9., ob 12h: TiTiTi

torek, 24. 9., ob 20h: Bring on The Vanguards

ponedeljek, 1. 10., ob 20h: Parliament Attack

torek, 8.10. ob 20h: GLOG

ponedeljek, 14. 10. ob 12h: Lovekovski

Klubski maraton 2019 obsega 14 klubskih datumov po Sloveniji:

13. 9. - MKNŽ Ilirska Bistrica: GLOG, Bring on The Vanguards, Lovekovski

27. 9. - MC Podlaga Sežana: Lovekovski, Pantaloons

28. 9. - Trainstation Subart Kranj: GLOG, Bring on The Vanguards

10. 4. - eMCe plac Velenje: Pantaloons, Parliament Attack

4. 10. - Pri Rdeči Ostrigi Škofja Loka: GLOG, TiTiTi, Lovekovski

5. 10. - Carinarnica Nova Gorica: Lovekovski, Pantaloons

5. 10. - CMK Koper: TiTiTi, Parliament Attack

11. 10. - Mostovna Nova Gorica: TiTiTi, Bring on The Vanguards, Parliament Attack

11. 10. - Kotlovnica Kamnik: GLOG, Lovekovski

12. 10. - MIKK - Murska Sobota: GLOG, Pantaloons

18. 10. - MCC Celje: TiTiTi, Parliament Attack

19. 10. - Klub Metulj Bistrica ob Sotli: TiTiTi, Bring on The Vanguards, Lovekovski

25. 10. - Gustaf Maribor: GLOG, Bring on The Vanguards, Pantaloons, Parliament Attack

1. 11. - Menza pri Koritu Ljubljana: vsi maratonci!

Kot vsako leto je tudi v letu 2019 v tednu pred pričetkom turneje pri Zalozbi Radia Student (ZARŠ) izšla tradicionalna kompilacija Klubskega maratona, posneta čez poletje v studiu RŠ. Kompilacija Klubski maraton 2019 vsebuje po dve skladbi vsakega izvajalca. Kompilacije so kot zastonjski promocijski material na voljo na koncertih turneje in na finalnem koncertu v Ljubljani, v digitalni obliki pa na Bandcampu Založbe Radia Študent:

 

Klubski maratonci 2019 so:

 

Bring on the Vanguards - Prerojeni novogoriški rock’n’roll swagger

Novogoriški trio Bring on the Vanguards, ki je pred kakšnimi petimi leti s svojimi melodičnimi, umazanimi riffi že učinkovito tresel slovenske odre, a nato poniknil, se zdaj vrača v novi, prečiščeni in bolj osredotočeni podobi. Triletna pavza je bend od zvokov stonerske puščave zapeljala v smer bolj premišljenega in prefinjenega, a še vedno samozavestno nagruvanega raziskovanja ameriške garaže, s tem pa morda celo na prag nečesa res velikega.

 

Lovekovski - Izpovedna poetika (dis)harmonije modernega trenutka

Lovekovski je projekt ljubljanskega dekleta, ki real-life, njegove različne obraze in predvsem emocije, preslika v besedilno zrele in kompozicijsko zanimive skladbe. Vokal in kitara se izlivata preko robov kanala ritem mašin, sproščena, razgledana kantavtorska narava projekta Lovekovski pa obeta nekaj širšega, nekaj modernejšega, nekaj večjega, kot je zgolj lo-fi.

 

Pantaloons - Hopa cupa brass bend s Primorske

Trio Pantaloons je le kako leto star energičen kolektiv, ki v svoji glasbi spomni tako na svirke balkanskih trubačev kot na novo mladostno londonsko jazz sceno. Operirajo le s tubo, saksofonom in bobni, a vseeno si lahko privoščijo tripe v elektrofunk, dubstep, broken beat ali jazz. V svojem ubranem ritmu in kot najbolj plesno razpoložen člen letošnje klubske karavane Pantaloons nikakor ne bodo dopustili ravnodušja na obrazih poslušalcev.

 

GLOG - Posthardkoraška poetična preganjavica

Po nekaj letih skrivanja v kleti sta se Matija Širok in Gregor Vuga oziroma dvojec GLOG končno odločila napraviti prvi korak v svet. S kitaro, različnimi efekti in vokalom v svoji glasbi zrcalita žanre postrocka, posthardcora, eksperimenta in spoken worda z močnimi vplivi bendov, kakršna sta Slint in Ulver. Stojita pa tudi za močnimi besedili, ki nikogar, ki bo prisluhnil, ne bodo pustila mirno spati.

 

Parliament Attack - Novomeške punkrockerske pavlihe

Parliament Attack je zgodba štirih veščih muzikantov, hudomušnežev iz dolenjske prestolnice, ki so se v slabih devetih letih obratovanja mnogim prikupili s svojim smislom za humor, polno vrečo idej in kovčkom zajebancij. Strumen punk rock format po potrebi opremijo tudi s poetičnimi baladami ali skoki v psihedelične vode, ki so obogatili njihova dosedanja dva albuma, vsekakor pa poživijo tudi njihove koncerte.

 

TiTiTi - Neskončna improvizirana jazzovska pletenica

Boršič in dva Drašlerja, saksofon, bas in bobni, znani obrazi tukajšnje improvizacije so se združili v nov pustolovski trio. Jazzovska pletenica, ki se napaja iz trenutka, vztrajno vijuga med tradicijo in svobodo, brede globoko, pluje lahkotno in se sliši blagohotno. TiTiTi obetajo izpolnitev zahtev slehernega, tudi najbolj zahtevnega glasbenega sladokusca.

 

Projekt Klubski maraton 2019 podpirata Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana.