Klubski maraton 2020

12. Oktober 2020 / 12.00

KLUBSKI MARATON 2020

Klubski maraton Radia Študent je najpomembnejši generator nove glasbene ustvarjalnosti v Sloveniji, ki s svojim utečenim programom dela odkriva, vzpodbuja in promovira nove kreativne presežke domače alternativne glasbene produkcije. Je izjemno uveljavljena oblika predstavljanja nove glasbene produkcije, ki ob intenzivni medijski podpori (preko programa Radia Študent, najav drugih medijev in obširne promocije) postavlja idealno platformo za nadaljnji razvoj vzhajajočih glasbenih ustvarjalcev. Vedno pogosteje pa Klubski maraton daje smernice tudi organizatorjem poletnih alternativnih glasbenih festivalov, ki že v istem letu vabijo izbrane maratonce na svoje festivale. Bistvo Klubskega maratona je, da omogoči prodor še neuveljavljenim alternativnim glasbenim skupinam, ki ob kreativnosti, svežini in originalnosti izkazujejo jasne obete in ambicije za nadaljnji ustvarjalni razvoj.

 

Klubski maratonci 2020 so:

 

Klinci

Brzojezična junaška rap godba iz Metlike

Mlada, zverzirana belokranjska trojica z nihilistično brezbrižno sekajočimi rimami, zaprta v čvrst trap. Majkiju Swatu, Princu Haskiju in Lakiju Latexu kmalu ne bodo sledili le Metličani, temveč kar cela širša jugovzhodna regija. Njihovo narečje je fluidno ustvarjalno orodje, ki omogoča vpeljavo širšega balkanskega sloga v klasično provincialno ulično rimoklepaštvo. Pravijo, da klincev ni dosti, pravimo, da klincev ni malo.Leele

Svetski garažni trio iz radija kile kilometrov

Pritepenka in pritepenca iz prepišnih garaž širše regije nas vračajo v tisti trenutek zgodovine, ko je bil punk še pop. Morda tudi zasanjano, a vselej nemirno, z vztrajnimi brcami v rit apatiji. S svojim trdoživim, tovariškim lo-fi DIY vzklikom so lahko in bodo otroci betonskih igrišč, ki družijo vse iz sivih naselij bivše skupne države.

 

Spiral Mind

Elektro bendovski prosti pad z Obale

Topografije notranjega sveta Manuela Brajnika, v katerem glasbena flora in favna brstita na transžanrski povrhnjici hip hopa in psihedeličnih kitar, razmočenih z dežjem iz internetnih oblakov, so podlegle virusnim mutacijam žive zasedbe, ki med analognim in digitalnim v preprostem loku prosto pada in se razvija v ekstra začinjen zvočni trip.

 

ɜ:rma

Štajerski kantavtorski strup v sredinskih flaškah

Štajerski ženski duet je na papirju preprosta dvojina kitare in vokala, a takšna, ki v svoji jasni kantavtorski obliki živi v sivem polju razlitega črnila in le nastavlja ogledalo človeškim antagonizmom. Boljši polovici ne iščeta popolnosti, prej v poetične osnove vpleteta vsakdanji mikrokozmos, ki ga s trmo destilirata v sladko strupeni napoj.

 

Kavasutra

Goriški jazzerski prelet v kratki formaciji

Izbrani člani zasedbe Kombo C že tri leta družno improvizirajo in skladajo v okviru Kreativne cone Vrtojba blizu Nove Gorice. Igrajo nežen, a pustolovsko humoren spoj jazza in rocka, ki terja uporabo psihoaktivnih substanc in alkohola ter je svojstveno, zgodovinsko-kulturno prav po primorsko uporniški v svoji drži proti monogamiji, kapitalizmu in policijski državi 

Billy Clubs

Prevret hardcorovski koktejl iz Trsta

Tržaški razgrajači želijo poslušalca prevzeti predvsem s pospešeno uglasbljeno agresijo, ki jo je zamejska ujetost med pandemijo le še dodatno napela. Njihovo punk'n'rollovsko pripadnost hardcore punku in metalu z rockabilly estetiko zaznamuje predvsem njen odrski peti element, podprt s suverenim sikanjem v angleščini.

 

Klubski maraton 2020 obsega 18 klubskih datumov po Sloveniji:

21. 08. 2020 Dvorana Gustaf, Maribor            Klinci, Billy Clubs

29. 08. 2020 Trainstation SubArt Kranj            LELEE, Spiral Mind + KM20let: balans

05. 09. 2020 CMAK Cerkno                              LELEE, Spiral Mind, 3:rma

08. 09. 2020 Studijski koncert RŠ                    3:rma

10. 09. 2020 Studijski koncert RŠ                    Spiral Mind

12. 09. 2020 MIKK Murska Sobota - stream     Klinci, LELEE

12. 09. 2020 Galerija Simulaker Novo mesto   3:rma + KM20let: Samuel Blues

15. 09. 2020 Studijski koncert RŠ                    Kavasutra

16. 09. 2020 studio Hendrix, Radio Koper       Spiral Mind

18. 09. 2020 Metlika                                       Klinci

22. 09. 2020 Studijski koncert RŠ                   Klinci

24. 09. 2020 Studijski koncert RŠ                   Billy Clubs

25. 09. 2020 Carinarnica Nova Gorica            3:rma - PRESTAVLJENO - Nov termin TBA

26. 09. 2020 MKNŽ Ilirska Bistrica                  Kavasutra, 3:rma

26. 09. 2020 Ptuj                                             LELEE, Klinci + KM20let: Neo (Neo Pogo)

29. 09. 2020 Studijski koncert RŠ                    LELEE

30. 09. 2020 studio Hendrix, Radio Koper       Kavasutra

10. 10. 2020 Carinarnica                                 3:rma, Muzikačaka             

Kot vsako leto je tudi v letu 2020 v tednu pred pričetkom turneje pri Zalozbi Radia Student (ZARŠ) izšla tradicionalna kompilacija Klubskega maratona, posneta čez poletje v studiu RŠ. Kompilacija Klubski maraton 2020 vsebuje po dve skladbi vsakega izvajalca. Kompilacije so kot zastonjski promocijski material na voljo na koncertih turneje in na finalnem koncertu v Ljubljani, v digitalni obliki pa na Bandcampu Založbe Radia Študent.