KLUBSKI MARATON 2022

KLUBSKI MARATON 2022

KLUBSKI MARATON 2022 

Klubski maraton Radia Študent je najpomembnejši generator nove glasbene ustvarjalnosti v Sloveniji, ki s svojim utečenim programom dela odkriva, vzpodbuja in promovira nove kreativne presežke domače alternativne glasbene produkcije. Je izjemno uveljavljena oblika predstavljanja nove glasbene produkcije, ki ob intenzivni medijski podpori (preko programa Radia Študent, najav drugih medijev in obširne promocije) postavlja idealno platformo za nadaljnji razvoj vzhajajočih glasbenih ustvarjalcev. Vedno pogosteje pa Klubski maraton daje smernice tudi organizatorjem poletnih alternativnih glasbenih festivalov, ki že v istem letu vabijo izbrane maratonce na svoje festivale. Bistvo Klubskega maratona je, da omogoči prodor še neuveljavljenim alternativnim glasbenim skupinam, ki ob kreativnosti, svežini in originalnosti izkazujejo jasne obete in ambicije za nadaljnji ustvarjalni razvoj.

Klubski maratonci 2022  so:

Blibliban

Rock avtoritarizem starih duš z mladim emšem

Slovenjgraški kitarski avtoritarizem z novo sezono prostovoljnih izgnancev iz kulturno-izobraževalnega sistema predstavlja BibliBan. Ekipa z dijaškimi emši morda še ni legalen obiskovalec poznonočnih glasbenih beznic, a z dušo starih rockerjev in punkovsko mentaliteto so kot nalašč za tamkajšnji kaos.

BibliBan so Filip Klemenc, Jani Smolar in Tadej Kac.

Decair

Ljubljanski dramaturgi krika in zvočnih zidov

Moderno sfriziran hardcore z elegantno agresivnimi linijami združuje šamarje in melodiko v razgibani težkokitarski dvojnosti. Ljubljanski dramaturgi krika z ekstravagantnimi zvočnimi zidovi gradijo robusten dom za vse privržence kultivirane grobosti.

Decair so Filip Kos Maligoj, Jan Gobec, Luka Žontar in Vid Čampelj.

Kiki

Čarovnica intimnih pripovedk

Glasbeni napoj melanholičnega popa in folka uročijo napevi za zaklinjanje resničnosti. Zavajajoče mehak vokal Laetitie Pohl razkrije temačnejše motive iz avtoričinega notranjega sveta in njena vsakodnevna srhljiva opažanja. Posledica čarovniškega izkustva pa vendarle ni obup, temveč vrsta malih katarz.

Kiki je Laetitia Pohl, spremljajo pa jo Gala Pregel, Jaka Florjančič in Nika Trdin.

 

LSDS

Moderna glasbena stranka

Strokovno prepoznana Stranka slovenske popularne kulture zastopa norčavi trap, zavedni hip hop, elektroniko, narodnozabavno glasbo in druge, za svežo generacijo primerno kulturno apropriirane zvrsti. Zavestne pavlihe morda niso zrasli z učbenikom iz 90. let, vendar pišejo svoj manifest.

LSDS Collective so Dan Grabnar (Dansky), Filip Pavšek (Taurus), Jaša Kljun (NoKiltr), Jonatan Hudnik, Makar Mitrović, Miha Rajterič in Peter Pongrac (Male Ponco).

Masaž

Popovci, ki jim brez indieja živeti ni

Masaž ustvarjajo zvočne črvičke, lačne spevnih melodij. Čeprav se ti bliskovito zarijejo v misli, je življenje z njimi simbiotično, iz njega pa vznika pozornost vzbujajoč groove. Inovativno naravnani v sredinske poslušalske frekvence spreobračajo staro šolo slovenskega mainstreama, a za kulturne ločnice jim ni preveč mar.

Masaž so Aleksander Cavazza, Maks Rozman, Sinja Smokvina in Timotej Poznič.

 

Primal Alchemy 

Vražja raperska artilerija

Ob elektronsko-raperski artileriji alkimistov Jovice in Žana bi še vrag dušo spustil. Ko ustvarjalca pretresa bes, ga izlijeta v precizno zadane udarce, ujete v vrtincu lo-fi industrial trušča. Zanju je družba čudovita grozota, vsakdanje zlo v dobesednem pomenu, ki zahteva strupen flow in glasbeni boj.

Primal Alchemy sta Jovica Novković in Žan Furman.

Klubski maraton 2022 obsega 10 klubskih datumov po Sloveniji:

 

01.07.2022 - Pri Rdeči Ostrigi, Škofja Loka: Kiki, Primal Alchemy

02.07.2022 - Center mladih Koper: LSDS Collective, Kiki

15.07.2022 - MKNŽ, Ilirska Bistrica: Primal Alchemy, Decair

29.07.2022 - Klub eMCe plac, Velenje: LSDS Collective, Primal Alchemy 

30.07.2022 - C.M.A.K. Cerkno: Masaž, LSDS Collective

05.08.2022 - Mostovna, Solkan: Decair, Bibliban

06.08.2022 - Festival Kamfest, Kamnik: Masaž, Bibliban

12.08.2022 - MC Pekarna, Maribor: Masaž, Kiki

20.08.2022 - Pumpnca, Novo mesto: Decair, Bibliban

26.08.2022 - Gala hala, Ljubljana - Finale Klubskega maratona: Decair, Bibliban, Masaž, Kiki, LSDS Collective, Primal Alchemy

Kot vsako leto je tudi v letu 2022 izšla  tradicionalna kompilacija Klubskega maratona, posneta čez poletje v studiu RŠ. Kompilacija Klubski maraton 2022 vsebuje po dve skladbi vsakega izvajalca. Kompilacije so kot zastonjski promocijski material na voljo na koncertih turneje in na finalnem koncertu v Ljubljani, v digitalni obliki pa na Bandcampu Založbe Radia Študent.

randomness