KLUBSKI MARATON 2023

KLUBSKI MARATON 2023

27. 7. 2023 - 3. 11. 2023

KLUBSKI MARATON 2023 

Klubski maraton Radia Študent je najpomembnejši generator nove glasbene ustvarjalnosti v Sloveniji, ki s svojim utečenim programom dela odkriva, vzpodbuja in promovira nove kreativne presežke domače alternativne glasbene produkcije. Je izjemno uveljavljena oblika predstavljanja nove glasbene produkcije, ki ob intenzivni medijski podpori (preko programa Radia Študent, najav drugih medijev in obširne promocije) postavlja idealno platformo za nadaljnji razvoj vzhajajočih glasbenih ustvarjalcev. Vedno pogosteje pa Klubski maraton daje smernice tudi organizatorjem poletnih alternativnih glasbenih festivalov, ki že v istem letu vabijo izbrane maratonce na svoje festivale. Bistvo Klubskega maratona je, da omogoči prodor še neuveljavljenim alternativnim glasbenim skupinam, ki ob kreativnosti, svežini in originalnosti izkazujejo jasne obete in ambicije za nadaljnji ustvarjalni razvoj.

Klubski maratonci 2023  so: 

Moving as a giant

Moving as a Giant je trio iz Murske Sobote, ki z melanholičnimi vokali in aranžmaji na bolj noiserski strani kitarske linije flirta s postrockerskim dronom. Ustvarja vihrave gmote zvoka in vali hrup na potovanju v čustveno globočino, obdano z edinstveno energijo, ki prebuja speče velikane.

Člani: Bojana Pejanović, Primož Kramberger in Martin Kramberger.

 

Jolted 

Jolted je ljubljanski tris vokala, basa in bobnov, ki s sunkovitimi rifi navigira med žanri sludgea, noisa in hardcora. Vnema ušesa, trese drobovja in sproža neusmiljen kaotični vrtinec surove energije in zvočnega pekla, ki raztrešči misli in pritiska ob rob neizprosne glasbene izkušnje.

Člani: Aleksander Jovanović, Jan Franko in Matija Dolenčič.

 

Tachyon - Jernej Grmek 

Tachyon se kot izmuzljivi delec počasi izvija iz začrtanih tlorisov in električne pokrajine plete preprosto, obenem pa iskreno in brezkompromisno. Zvoke poplesujoče tke v zapeljivo mehak himeričen svet, ki posrka v nerazkrite kotičke in prečka meje pravljičneg

 

Majkun - Miha Turk 

Majkun je novomeški rimoklepač, ki zvest tradiciji z liričnimi strukturami v zadovoljen nasmeh razpotegne obraze tistih, ki so s hiphopom rasli v devetdesetih letih, obenem pa ne bodo hladni ostali niti zoomerji. Dosledno je opravil domačo nalogo, sedaj pa uletava na zaključni izpit pokazat svoje zlate zobe.

 

Time Keeper

Time Keeper je nova iteracija mladeži iz Kreativne cone Vrtojba. Funkovsko obarvan trio sodi v lažjo vejo letošnje kitarske bere, ki korenini na planetu, obsijanem z zelenim soncem. Rife spravijo v žep in za divjo češnjo na vrhu zatulijo z močnim retrovokalom, ki ga prepletejo z razigranimi ritmi retroestetike. Pazljivo na plesišču.

Člani: Jaša Krkoč, Andrej Batič in Jaka Podgornik

 

Bregove dere 

Bregove dere je naveza starih znancev širom Slovenije, ki orbitira okrog domače impro in tiste malo bolj popackane kitarske scene ter šopa progresivno, akustično in z zanosom. Njihova glasba kot bučanje reke potegne poslušalce v nepredvidljivo odisejado barv ter jih potopi v svet evokativnih melodij, domiselnih aranžmajev in temačnega melosa.

Člani: Matjaž Karlovčec, Robi Erzetič, Matej Kržišnik, Timi Vremec in Jure Planinšek.

Klubski maraton 2023 obsega 16 klubskih datumov po Sloveniji:

01.09.2023 - Skladišče Libertas, Koper: Moving as a giant in Time keeper

02.09.2023 - Pri rdeči ostrigi, Škofja Loka: Majkun in Tachyon 

09.09.2023 - Klub Metulj, Bistrica ob Sotli: Bregove dere in Jolted 

15.09.2023 - Pumpnca, Novo mesto: Majkun, Jolted 

22.09.2023 - MC Podlaga, Sežana: Tachyon in Bregove dere 

22.09.2023 - MKNŽ, Ilirska Bistrica: Moving as a giant, Majkun in Jolted 

23.09.2023 - MKNŽ, Ilirska Bistrica: Bregove dere in Tachyon 

30.09.2023 - TrainStation Subart, Kranj: Tachyon in Moving as a giant 

6.10.2023 - MinK, Tolmin: Time keeper, Bregove dere 

7.10.2023 - Mostovna, Nova Gorica: Majkun, Bregove dere, Tachyon 

13.10.2023 - eMCe plac, Velenje: Moving as a giant, Time keeper 

14.10.2023 - Klub Zakon, Vrhnika: Time keeper, Majkun 

20.10.2023 - Kotlovnica, Kamnik: Bregove dere, Moving as a giant 

21.10.2023 - C.M.A.K., Cerkno: Jolted, Bregove dere

27.10.2023 - MC Pekarna, Maribor: Majkun, Moving as a giant 

28.10.2023 - MIKK, Murska Sobota: Time keeper, Jolted 

Kot vsako leto je tudi v letu 2023  izšla  tradicionalna kompilacija Klubskega maratona, posneta čez poletje v studiu RŠ. Kompilacija Klubski maraton 2023 vsebuje po dve skladbi vsakega izvajalca. Kompilacije so kot zastonjski promocijski material na voljo na koncertih turneje in na finalnem koncertu v Ljubljani, v digitalni obliki pa na Bandcampu Založbe Radia Študent.

randomness