Promocija slovenske znanosti doma in v tujini

1. Januar 2022 / 12.00 - 31. December 2022 / 12.00

Cilj projekta je inovativna promocija slovenske znanosti doma in v tujini. Znanstvena redakcija Radia Študent ponuja uveljavljenim raziskovalcem in raziskovalkam kot tudi tistim, ki so še na začetku svoje raziskovalne poti, uporabo več komunikacijskih kanalov. Promocija slovenske znanosti in njenih dosežkov poteka na način produkcije radijskih oddaj (režirane oddaje visoke produkcijske kakovosti ter posneti in montirani intervjuji), ki so predvajane v etru in preko spletnega stream-a ter nato objavljene na spletni strani RŠ kot spletni prispevki - članki v tekstovni in mp3 audio obliki. Znanstvena redakcija predstavljati znanost javnosti v različnih žanrskih in medijskih formatih in jo naredi dostopno in zanimivo ter preko uporabe socialnih omrežij tudi interaktivno. Redakcija ponuja medijski prostor, bodočim znanstvenim novinarjem, da pridobijo dragocene izkušnje na področju znanstvenega novinarstva. Za splošno javnost so objave o znanstvenih dosežkih slovenskih znanstvenikov oblikovane deskriptivno oziroma delno didaktično ter poskušajo v tekstovno in slikovno omejenem formatu povzeti vsebino prispevka in privabiti uporabnike k branju.

Znanstvena redakcija Radia Študent bo tudi nadalje skozi svoje radijske oddaje javnost ozaveščala o objektivnih dejstvih znanstvenih spoznanj na jasen in vsem razumljiv način. Z uporabo strokovnih informacij iz znanstvenih virov pa prispevala k celovitemu poznavanju situacije, ki zmanjšuje nezaupanje javnosti v znanost. Predvsem pa bo promovirala slovenske znanstvenice in znanstvenike v domači in tuji javnosti.

 Oddaje v katerih se bo izvajala projektna aktivnost:

1. Kompleksne radijske znanstvene oddaje - enourne radijske oddaje o različnih področjih znanosti:

2. Intervjuji Znanstvene redakcije, Znanstveni komentarji, recenzije in oddaje Baltazar odgovarja - polurni intervjuji z raziskovalkami in raziskovalci iz Slovenije iz različnih področij naravoslovne znanosti:

3. Krajše, novičarske oddaje Znanstveni britOFF, oddaje ZOFFa in oddaje ARŠO:

 

Projekt je omogočila Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije