Tresk #9

15. Marec 2018 / 12.00 - 16. Marec 2018 / 12.00

Četrtek, 15. 3., Kino Šiška

Container Doxa

Tehnoidni avdiovizualni ansambel, ki včasih služi tudi kot terasa bend v restavraciji ob koncu vesolja. Njihov ritem se maliči, bas linija se iztirja, slika razpada na piksle. A posadka vselej drži svoj groove. Iztočnice so klubske viže, palme, prosta improvizacija, novi jazz in neonske luči.

Avdiovizualne viže ansambla Container Doxa so težko opredeljiva tvarina. Plesna elektronika, prosta improvizacija, novi jazz in hipnotični funk je zgolj nekaj koordinat godbe, ki se poraja v prosti medigri zvoka in slike. Za vizualne impulze skrbi Sv. Pixel, za futuristično muziciranje pa so pristojni Domen Gnezda, Domen Bohte, Žiga Murko in Boštjan Simon z inštrumentarijem ter Dré Hočevar z idejo. Imena že poznate, a njihove muzike si prav gotovo še ne predstavljate. Festival Tresk in Container Doxa premierno predstavljata bendov prvenec, ponosno izdan pri Založbi Radia Študent.

Grupa 92

Nedavno obujene legende jugoslovanskega novega vala tudi v drugo z enako vnemo in prefinjenostjo odzvokujejo simptomatične manifestacije vsakdana. Melanholija, eksplozivni ritmi in nepozabni klaviaturski okraski njihove postpunkovske vizije so se po več kot tridesetih letih premora vrnili na slovenske odre!

Mulci iz sosednjih hiš na Kodeljevem so iz prvotnih Termitov leta 1979 uradno prerasli punkovsko formulo in zajahali novi val s preimenovanjem v nekdanjo klicno številko organov pregona. V relativno kratkem času delovanja (1979–1983) so pretresli jugoslovansko glasbeno atmosfero s svojevrstnimi punkovskimi dimenzijami in z domiselnimi besedili, ki so obravnavala pretiran nadzor. Leta 2013 so po treh desetletjih oživeli z antologijo posnetkov Slike preteklosti za založbo Ne! Records. Od tedaj počasi nizajo nove nastope in posnetke sicer starega materiala, ki kljub menjavi družbene ureditve kliče po analogiji zgodovine in sedanjosti. Energični punk s sintovsko progresivo in žametnimi besedili obeta pravo poslastico na velikem odru Kina Šiška.

Buraza

Ljubljanski bratski tandem in njuna saga o Burazu, človeku, ki #jefer, #spoštuje, #nemaraelit in #masrce. Internetni fenomen, ki ga hajpajo košarkarski reprezentanti in Slovenske novice. Sentimentalna pop godba, ki resno konkurira Viliju Resniku. Hudomušni glasbeni meme … ali morda ikoni slovenske popularne godbe v nastajanju? Prvič v živo na TRESKU #9.

Buraza, eden bolj zabavnih in samosvojih glasbenih projektov lanskega leta, je otrok bratskega tandema producenta Žige Aljaža (nekdaj Loudspeaker Alliance, Still Life) in MC-ja/trenerja Gregorja Jakhela Kolarevića. Toliko kot glasbena vsebina sta pomembni njena umestitev in distribucija na internetih, saj gre za mali-veliki vseslovenski fenomen, ki je leto 2017 zaznamoval s hitičem Olga in albumom Hitovi. Pri tem so do izraza prišli njun iznajdljiv pristop k umeščanju muzik na socialnih omrežjih, poznavanje aktualnih trash estetik ter spodbujanje interakcije med vsebino in poslušalstvom. Lahko bi mu rekli glasbeni meme, ki zvočno izhaja iz sodobnih smernic na presečiščih internetnih muzik in slovenske pop senzibilitete zlatih ‘80. in zgodnjih ‘90. let. Mitologiji v nastajanju ste lahko premierno priča na letošnji 9. ediciji festivala Tresk.

Zero6teen

Raperska kronika novega tisočletja se nadaljuje! Prizorišče domačega raperskega meteža pretresajo mladi gospodarji rimoklepaškega šova, ki oživljajo zakotne ljubljanske ulice in snujejo nove prevrate svojega žanra. Kolektiv bo svojo neustavljivo zvočno silo izvajal tudi za občinstvo letošnjega Treska.

Mlad ljubljanski raperski kolektiv, ki svoje kuriozne komade plete z uporabo ostrih rim, besednih iger in udarnih ritmov, je potentne trap štikle pokazal že ob izidu lanskega kratkometražca Nothing To Explain. Mladostniška jeza s pridihom estetske temačnosti se kaže v kontrastnih besedilih, dinamičnem flowu in udarni produkciji sodobnih odvodov hiphopa, ki zrcalijo ustvarjalno življenje prihajajočih generacij. Člani zero6teen vse to predstavijo tudi na odrih, kjer se njihova spontana energičnost nastopanja in spevno-agresivne skladbe dotaknejo vsakega poslušalca in poslušalke.

Petek, 16. 3., Klub K4

Mo Vibez

Žametni rožnati beatsi, namešani z mastnim basom – z Dunaja uletava Mo Vibez! We international now, fam! Z lanskim EP-jem oboroženi beatmejker prinaša lepljive vajbe dunajskega undergrounda!

Po nekajletnem organskem preboju med vidnejše predstavnike dunajske beatmejkerske scene se producent Mo Vibez prvič odpravlja v Slovenijo. Za pasom nosi diskografijo s 6 izdajami, med katerimi izstopa lanski Dreamers EP. Mo Vibez svoj masivni zvok gradi na prijetnih atmosferah zasanjanih sintov, bolj ali manj razlomljenih ritmikah in številnih vplivih relevantnih glasbenih stilov. Ti segajo vse od klasičnega boom-bapa prek modernih bitovskih razbijačin do celo štiričetrtinskih taktov. Obeta se torej prava porcija vsestranskega dunajskega benganja!

Spejs kolektiv: Junker, kaluza8, Tschimy, Pinta & simon$ezdie

Prišleki iz vesolja, ki svoje nabasirane beate začinjajo s ščepci footworka, trapa, hiphopa in vsega možnega sorodnega, bodo iz vesoljske ladje izstopili naravnost v najslavnejšo ljubljansko klet Kluba K4, sogostiteljico drugega večera letošnjega Treska.

Kolektiv mladih ustvarjalcev plesoče elektronike spejs je na Zemljo uradno prispel na lanski dan mladosti in s tem prinesel tudi prvi paket avtorskih dobrin atmosferskih sintov, udarnih ritmov in žmohtnega basa. Nabor komadov elektronskih kozmonavtov lahko zaužijemo s kompilacije 56315: launch. Ob tokratni priložnosti pa so Junker, kaluza8, Tschimy, Pinta, lowqinn in simon$ezdie združili moči s somišljeniki iz ulic Dunaja, Obale in Ljubljane, pred nastopom v Klubu K4 pa so v sodelovanju z zero6teen izdali tudi svojo drugo uradno izdajo, EP z naslovom Paralela 16 (prvo pod okriljem Založbe Radia Študent)! Koordinate večera so torej postavljene in noč naj traja, dokler se zvezde bleščijo!

.čunfa, Whynnel & Cookie

Z Obale v Ljubljano! Iz ulic v klube! S streh v klet (na Kersnikovi)! Ogenj domačega klubskega basa bodo pomagali nosili sveti trije elektronski princi, ki bodo zastopali barve klubskih kolektivov Trite, Heroic/Loot the Poor in Trillity.

Esenco beatovskega zanosa na letošnji Tresk prinašajo trije domači beatmakerji kot predstavniki svojih elektronskih kolektivov. Obalne barve kolektiva Trite zastopa mladi up slovenskih beatov – .čunfa, medtem ko se njegov primorski pajdaš Whynnel smuka pri nizozemskem Heroicu in domačem Loot the Poor, dopolnjuje pa ju predstavnik ljubljanske klubske scene Cookie iz kolektiva Trillity, stari znanec mešalne mize Kluba K4.

 

Sejmišče:

Alternativno glasbeno založniško prizorišče še zdaleč ni tako opustošeno, kot se morda zdi na prvi pogled. Minulo leto je postreglo z mnogimi domačimi izdajami in čas je, da ponovno preverimo, kam in kako se vrti naš glasbeni založniški krog.

 

Zmagovalci natečjev:

Najboljša koncertna fotografija

Matjaž Rušt

DEBELI PRECJEDNIK / FAT PREZIDENT

(Moonlejada 2017, Gala Hala, December 2017)

Posebna omemba:

Tilyen Mucik

Repetitor (Kunigunda - festival mladih kultur v Velenju, avgust 2017)

Najboljša podoba albuma

Nina Vrhovec Multipraktik

Matter: Mrk

Rx:tx (September 2017)

Najboljša podoba dogodka

Gašper Uršič, Anže Jesenovec, Gregor Makovec (Studio Kruh)

Jon K & Illum Sphere All night longg

Božidar (februar 2018)

 

Delavnice:

Bachek Tubes: DIY kitarski fuzz efekt

[tresk-cb]

Na delavnici boste lahko izdelali svoj fuzz efekt, ki temelji na legendarnem Fuzz Faceu, ki ga je med prvimi uporabljal Jimi Hendrix. Naučili se boste osnov spajkanja, branja elektronskih shem in sestavljanja elektronskih komponent v ohišja.

Zaželeno, a ne nujno je predznanje spajkanja. Orodje bo na voljo na delavnici, lahko pa s seboj vseeno prinesete klešče, olfa nož, električno kitaro ali sintesajzer in 9V-adapter. Na koncu boste lahko domov odnesli zanimiv fuzz efekt, ki je uporaben za vse električne inštrumente.

Delavnico bosta vodila Klemen Govedič, multiinštrumentalist in magister elektrotehnike z zagrebške univerze, ter Damjan Dobrina, elektrotehnik in kitarist iz Bistrice ob Sotli, ki trenutno žaga v duetu Baltazar. Oba prihajata iz Mladinskega društva Bistrica ob Sotli – Kluba Metulj, kjer sta v sklopu študijskih krožkov leta 2017 že izvedla podobno delavnico.

Število mest je omejeno na 10.

Delavnica bo trajala do 8 ur (od 10 h do 18 h).

Cena delavnice: 30 €.

Datum in kraj izvedbe: 15. marec, Kino Šiška.

info@tresk.si .

Zavod 404: prenosni bluetooth zvočnik

[tresk-cb]

Poslušalski entuziasti, pozor! Vsi, ki se vam zapletajo slušalke in ki vam zvok iz telefona absolutno ni dovolj, si boste lahko na delavnici izdelali svoj prenosljiv zvočnik. Leseno ohišje bo vsebovalo bluetooth vmesnik, ki bo predvajal vaše najljubše pesmi, ki vas bodo lahko spremljale na vsakem koraku.

Predznanje ni potrebno, saj vas bodo skozi celoten postopek izdelave vodili mentorji Zavoda 404, ki bodo na delavnici nudili tudi vso potrebno opremo in orodje za izdelavo zvočnika.

Zavod 404 je prvi mladinski tehnološki center v Sloveniji, namenjen vsem ljubiteljem znanosti, tehnologije in tistim, ki jih radovednost nikoli ni zapustila. Lani so izvedli več kot 50 delavnic za osnovnošolce, 300 dijakov pa je v lanskem letu sodelovalo in izdelalo 15 prototipov naprav – od lesenega ojačevalca do naprave za štetje čebel.

Število mest je omejeno na 20.

Delavnica traja 3 ure.

Cena: 25 €.

Datum in kraj izvedbe: 15. marec, Kino Šiška.

Prijave na info@tresk.si .