53 let Radia Študent

53 let Radia Študent

Radio Študent, najstarejša evropska študentska radijska postaja in medij brez primerjave, z nezmanjšano hitrostjo hiti skozi vsakdanjo točo trolov, disarjev in astroturfarjev svoji 53. obletnici naproti. Kljub njeni radikalni neokroglosti bomo tudi letos praznovali z zaokroženim programom, ki bo obsegal pogovore, projekcijo filma in dvodnevno koncertno dogajanje. Slednje se bo prvega dne vršilo tik pred domačim pragom RŠ-a v Študentskem naselju Rožna dolina, naslednji dan, večer in noč pa bo RŠ gostoval v svoji tradicionalni postojanki, klubu Gala Hala na Metelkovi, kamor se bodo preselile v živo izvajane RŠ oddaje.

Več informacij s povezavami do dogodkov je na voljo v nadaljevanju.

*

4. 5. ob 18.00 - Klub Gromka, Metelkova: 10. obletnica manjšinske oddaje Kontrola leta, tribuna Manjšine in mediji, pogostitev in DJ program

Ob okrogli obletnici edine oddaje v srbskem jeziku v Sloveniji se bomo skupaj z avtorji nekaterih manjšinskih oddaj na RŠ in drugimi gosti spomnili začetkov, pretresli sedanje stanje manjšinske radijske produkcije in se zazrli v prihodnost ne le naše oddaje, temveč tudi drugih manjšinskih medijev v Sloveniji. Po tribuni sledi zdravica, prigrizek in zabava, kot se spodobi.

6. 5. ob 19.00 - Cirkulacija2: Razstava in literarni večer redakcije za kulturo in humanistične vede

Arhivi RŠ beležijo, kar smo sodelavke in sodelavci videli, ob tokratnem radijskem rojstnem dnevu pa bomo kritikom naših kritik dali zadoščenje! Obeležili in na ogled bomo postavili vse, kar se na radiu dogaja umetniškega, ker pa so podobe še sramežljive, jim bomo dodali literarni opoj umotvorov kulturne redakcije. Vabljeni na razstavno-literarni soirée Radia Študent, enkrat, zadnjič in mogoče nikoli več.

Razstava bo na ogled 7. in 8. maja od 14. do 18. ure.

 

9. 5. ob 17.00, Pritličje: Diskurzivni program aktualnopolitične in univerzitetne redakcije

17.00 - Okrogla miza UR: Skriti stroški študija. Na diskurzivi univerzitetne redakcije bomo pretresale in razkrinkovale skrite stroške študija - od vpisnin, diferencialcev, plačljivega zviševanja ocen, obvezne literature, zaključnih nalog, pa do terenskih nalog in neplačanih praks. Pod vprašaj bomo postavljale "brezplačnost" slovenskega visokega šolstva, obregnile pa se bomo tudi ob druge življenjske stroške, ki pričakajo študentko. Naše sogovornice bodo predstavnice študentov v študentskih svetih in teoretičarke, ki bodo osvetlile zgodovino položaja študentk v sloveniji.

19.00 - Okrogla miza APR

10. 5., 18.00, Atrij ZRC Sazu - Baltazar v vivo ZR

Znanstvena redakcija ob rojstnem dnevu Radia Študent prireja drugo živo edicijo radijske oddaje Baltazar odgovarja: Baltazar in vivo. V njej bomo skupaj z gosti premlevali vprašanja, ki ste nam jih v zadnjih mesecih zastavili na virtualnih ali običajnih socialnih omrežjih. 10. 5. ob 18h v atriju ZRC SAZU.

12. 5., 19.00, Rožna dolina: Veliki rojstnodnevni koncert, povezava do FB dogodka

13. 5., 18.00, Gala hala: živa izvedba glasbenih oddaj na Galinem vrtu

17. 5., 20.00, Filozofska fakulteta - 10. obletnica zasedbe FF, premiera filma Mi smo zasedba

Mineva 10 let od prekinitve zasedbe Filozofske fakultete UL, na kateri so v trajanju dveh mesecev študenti, predavatelji in drugi sodelujoči opozarjali na nevarnosti vstopa tržne logike in prekarizacije v visoko šolstvo ter zahtevali boljši socialni položaj za študirajoče. S sogovorci, ki so pri zasedbi sodelovali ali jo spremljali, smo ob pregledovanju fotografskega in filmskega materiala iz tistega časa skupaj sestavili pripoved o dogajanju iz prve roke. O pomenu, vzrokih in dediščini zasedbe FF 2011/12 se boste lahko prepričali tudi sami na premierni projekciji dokumentarnega filma Mi smo zasedba.

randomness