Razstavi in simpozija

Kulturna ali glasbena novica
4. 10. 2019 - 15.10

Petkove Kulturne novice začenjamo v mariborskem razstavišču artKIT, kjer se ima danes roditi razstava Jake Železnikarja z naslovom Interaktivalij. Predstavljenih bo osem del, izhajajočih iz tradicije vizualne poezije. Vizualna poezija menja papir za ekran, pri čemer enkratno delo nadomešča z delom generativnega algoritma. Več o formi razstave pove avtor Jaka Železnikar.

izjava

Vsebinsko se na razstavi razstavljenih osem pesmi nanaša na čas sodobnosti, ki ga najbolj zaznamujejo internet in z njim povezane nevarnosti in zlorabe osebnih podatkov. Nadaljuje Železnikar.

izjava

Železnikar nam še povzame zgodovino projekta.

izjava

Razstava bo na ogled med četrtim in šestindvajsetim oktobrom.

Iz Maribora se pomikamo v Galerijo sodobnih umetnosti Celje, kjer se bo danes ob 19h odvila otvoritev razstave Alpi ApuanePrimož Bizjak, sprva študent ekonomije in logistike prometa, nato pa diplomirani slikar, bo na ogled predstavil sedem fotografij velikih formatov, ki se vsebinsko ukvarjajo z opuščenostjo apuenskih kamnolomov. Analogna tehnika in snemanje s kamero na meh se tokrat srečujeta z gibanjem med objektivnim prikazovanjem stvari in resničnosti ter poudarjanjem estetskih učinkov in specifične atmosfere. 

Za mejo, natančneje na avstrijskem Koroškem, se danes začenja Mednarodni prevajalski simpozij v organizaciji Društva slovenskih književnih prevajalcev. Pavlova hiša v Bad Radkersburgu bo v treh dneh predstavila tri izbrane teme simpozija. To so prevajanje antičnih besedil, prevajanje humorja in prevajanje slovenske literature v nemščino. Poleg predavanj se bodo odvili tudi spremljevalni dogodki, kot je razstava Transborders, okrogla miza Slovenska književnost na nemškem trgu in celo poldnevna ekskurzija v okolico Gornje Radgone. 

Navsezadnje pa še lokalno. V Trubarjevi hiši literature v Ljubljani se odvija šesti mednarodni kritiški simpozij Umetnost kritike, ki se pravkar posveča kritiškim transformacijam v 21. stoletju. Organizirata ga LUD Literatura in Društvo slovenskih literarnih kritikov, sodelujejo pa avtor in urednik založbe Like This Press Nikolai Duffy, kritičarka in avtorica člankov ter knjig za otroke Gaja Kos, urednik časopisa Sprache im technischen Zeitalter in literarni kritik Vincent Sauer ter literarni kritik, urednik in novinar Ivan Tomašić. Osrednja tema simpozija je vrednotenje kritiškega sistema, ki je v uporabi danes, in kritiškega žanra, ki se z dostopnostjo širšemu občinstvu sicer demokratizira - na žalost pa tudi fragmentarizira. Odgovor na vprašanje, kaj ostane od kritike, ko ji zavlada mnenje, pa prepuščamo poslušalcem in poslušalkam. Vaja dela mojstra!

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.