Tedenska kulturna mineštra

Kulturna ali glasbena novica
17. 5. 2019 - 15.10

V ljubljanskem centru se bodo danes požvižgali na vse. Medtem ko bodo bodoči maturanti kot pavi zraven parlamenta ponosno in kot Martin Strel alkoholno zanosno skakljali v post-četvorkasti omami, bo nedaleč stran, pred Moderno galerijo, še do jutrišnjega konca dneva stal sejem 24. Slovenskih dnevov knjige. Za tiste, ki se vam je zdelo, da je ta že potekal nedolgo nazaj na Kongresnem trgu, naj vas razsvetlimo, da je tokratni organiziran s strani Društva slovenskih pisateljev in ima manj razstavljalcev. To je predvsem posledica tega, da posamezna prijavnina na sejem, organiziran s strani DSP, stane skoraj najmanj 100 evrov več kot tisti, ki ga je na Kongresnem trgu organizirala Založba Sanje. S sejma, ki se trenutno izvaja pred Moderno galerijo, so bile zaradi previsoke cene izključene manjše založbe. Tako visoka cena namreč predvideva, da bo založba prodala vsaj 5 do 10 knjig samo zato, da pokrije stroške.

Še ena žalostna novica nas je zadela v noči s srede na četrtek, ko je v 103. letu umrl kitajsko-ameriški arhitekt Ieoh Ming Pei. Pei je delal s kamnom, jeklom in steklom, kar se lepo vidi v njegovem verjetno najbolj slavnem delu - stekleni piramidi in vodometu, ki še vedno stojita pred pariškim muzejem Louvre. Bil je tudi prejemnik Pritzkerjeve nagrade za dosežke v arhitekturi, katere finančni del - 100.000 dolarjev - je v celoti namenil programu za nadarjene kitajske študente arhitekture, ki so svoj študij želeli nadaljevati v ZDA. Nepreverjeni podatki pravijo, da je morda umrl, ko je slišal, da je Airbnbju uspelo priti tudi v stekleno piramido in zmagovalcem natečaja tam omogočiti nočitev.

Arhitektura se bo spremenila tudi v Ljubljani. Menda tokrat res. Spet. Projekt, ki so ga v želji po postavitvi že v začetku 90-ih let poimenovali NUK II, bo v ponedeljek dobil novo poglavje. V ponedeljek se bo zgodil podpis dodatka k pogodbi za izdelavo projektne dokumentacije za gradnjo NUK II. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Ministrstvo za kulturo sta se že zavezala k pridobitvi potrebnih finančnih sredstev za pripravo ustrezne dokumentacije. Čestitamo. O dograditvi več najverjetneje že ob 100. obletnici Radia Študent.

V bližnji prihodnosti bo jutri dan muzejev. Načeloma bi tudi prvi nedelji v mesecu lahko rekli dan muzejev, saj je marsikje obisk brezplačen. No, jutrišnji dan muzejev bo potekal že osemnajstič pod imenom Muzeji kot kulturna središča: prihodnost tradicije. Jutri bo torej gneča zagotovljena, marsikateri dogodek pa v kulturnih institucijah dostopen tudi prekercem, beri - vstopnina đabe.

Jutri bo v Slovenski kinoteki prav tako potekal dan muzejev pod imenom Dan domačega filma. Projekt Zgodbe iz omare, ki ga je Kinoteka zaštartala lani, vam sicer omogoča, da lahko tudi sami svoje domače posnetke prinesete tja in jih tako ohranite, v zameno pa dobite digitalne kopije. Domači film je torej podvrsta kratkega amaterskega filma in dan, posvečen njemu, bo v Slovenski kinoteki jutri med 13. in 18. uro potekal prvič. Namenjen je predvsem oživljanju domačih filmov, posnetih na 8-milimetrski in super 8-milimetrski trak. Tako da Snapchat posnetki, kljub zastarelosti, žal še ne štejejo. Več o Dnevu domačega filma lahko izveste tudi na Radiu Študent v ponedeljek ob 20.30 v oddaji o filmu Temna zvezda, ko nas bosta obiskali pobudnici projekta Zgodbe iz omare.

Ker se dobro blago samo hvali, bomo samohvalo vzeli dobesedno in vas povabili na še en kulturni dogodek v izvedbi Radia Študent. V ponedeljek ob 18. uri vas vabimo na literarni večer v sklopu 50-letnice, ki ga prireja Redakcija za kulturo in humanistične vede, na katerem bodo nastopili njeni sedanji in nekdanji sodelavci. Vabljeni torej 20. maja ob 18. uri v Kreatorij Dijaškega doma Ivana Cankarja, koder vam bo podarjen nikoli in nikjer drugje dostopen, endemitski fiks literarnih umotvorov. Obrobno in objestno. Skozlano kot iz goltanca osvobojen odmev sranja, s katerim nas in vas poustvarjajo biti odveč. Nežno kot nerazkazovan poljub na pravkar zdramljene veke.

Jutri pa se ima zgoditi še en dogodek, ki je preveč sodoben za v muzeje. Kot smo slišali na predvolilnem soočenju o kulturi pretekli teden, taki umetnosti Jernej Ahčin iz Slovenske nacionalne stranke strokovno pravi “degenerirana umetnost”. Umetnik The Miha Artnak vam je morda znan zaradi lanskoletnega projekta lažnih novic, ko je v javnost predal novico, da je prodal sliko iz golobjih iztrebkov za milijon evrov. Mnogo medijev se za lažnost novice ni niti opravičilo. Tudi mi se ne bomo opravičili, da napovedujemo njegov jutrišnji dogodek: performans prečkanja ceste izven urejenega prehoda za pešce. Dogodek bo predvajan v živo na njegovem Instagramu, teaser pa je prav tako že dostopen.

Zaključimo pa še z dogodkom, ki se mu ni izogniti. Kakšen radio bi namreč le bili, če se ne bi ukvarjali z Evrovizijo? Letos se je s klicem k bojkotu tega praznika starokopitne popoidne epskosti združilo samo nekaj več sto kolektivov. Madonna pač ne. Kabala je vendar tudi menda nekje iz Izraela ali tam okoli. No, pa da si ne bomo zatiskali oči in ignorirali nepomembnosti, prisluhnimo še pesmi.

*pesem*

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness