Opravičilo Ivu Boscarolu 

Mnenje, kolumna ali komentar
8. 5. 2024 - 16.00

Spoštovani gospod podjetnik Ivo Boscarol in nekdanji sodelavec oziroma veteran Radia Študent, vodja ekonomske propagande od 1977 do 1981, ker ste me tudi vi v vaši zahtevi za javno opravičilo zaradi korektnosti in blatenja vašega imena v javnosti v prejšnji oddaji N-euro moment z dne 1. 5. 2024 in naslovom »Živel 1. maj, praznik boja za pravice delavcev« opredelili za spoštovanega gospoda, se – čeprav se tovrstnemu naslavljanju ter vikanju nasploh med sedanjimi in nekdanjimi sodelavci na RŠ še vedno uspešno izogibamo – oprijemam z vaše strani začete forme. Ne glede na to, ali ste ga napisali sami ali pa ste za to najeli koga drugega, se vam zahvaljujem za posredovan govor, ki ste ga imeli 1. maja na tradicionalni prireditvi v Opatjem selu pri Kostanjevici na Krasu, na kateri sem tudi sam v preteklosti že bil,, s katere so o večkratnih prekinitvah z ovacijami in aplavzi vašega govora, brez da bi se ukvarjali s konkretno vsebino in konceptualnimi izhodišči v njem, poročali v sicer tabloidnemu spletišču Žurnal24.si.    

Tako kot tudi sami ugotavljate v pozdravnem začetku govora – s katerim ob nastajanju prejšnje oddaje N-euro moment žal nisem razpolagal, saj s predstavljenim konceptom sobivanja delavcev in delodajalcev v konkurenčnem gospodarstvu, karkoli že to v slovenskem primeru je, vsekakor ponujate marsikatero zanimivo izhodišče za komentiranje – je dejstvo, da ste bili oziroma da je podjetnik in delodajalec slavnostni govornik na prireditvi ob 1. maju, gotovo nekaj novega in sem ga, ker tudi sam ne pomnim česa podobnega, vzel za izhodišče prispevka, v katerem naj bi po vašem mnenju objavil laži o vas in nekorektno blatil vaše ime v javnosti, kar nikakor ni in ni bil moj namen. 

V oddaji, katere osrednja misel je, da je ob 1. maju potrebno solidarno spregovoriti tudi o tako imenovanih novih oblikah zaposlitve in delavskih bojih še naprej naraščajočega števila delavcev, ki pri delodajalcih niso zaposleni za določen ali nedoločen čas, ampak so z njimi v neki drugi obliki pogodbenega razmerja in so s tem ne glede na v številnih primerih visoko oziroma univerzitetno izobrazbo že sedaj brez delavskih ali socialnih pravic, ste omenjeni trikrat. Prvič kot letošnja posebnost med slavnostnimi govorniki po vsej državi. Samo veseli me lahko, da se ne nameravate spuščati v javno polemiko glede okarakteriziranja vas kot kapitalista, saj gre nenazadnje v skladu s Slovarjem slovenskega jezika za poimenovanje pripadnika družbenega razreda, ki je lastnik proizvajalnih sredstev oziroma kapitala, saj ta oziroma tega nedvomno posedujete in si že s tem lahko privoščite življenje z nižjo plačo od višine osebnih dohodkov pri vas zaposlenih, s čimer naj bi dokazali, kot ste povedali v Opatjem selu, da se da biti uspešen, tudi če namesto sebe na prvo mesto postaviš zaposlene. 

Lepo je sicer tudi, da ste navzočim na tradicionalni prvomajski prireditvi priznali, da tudi nekaj vaših kolegov ni ravno v zgled dobrih delodajalcev, saj se število delavcev v tako imenovanih novih oblikah zaposlitve tudi po podatkih ministrstva za delo res še naprej povečuje. Kar nekako pomeni, da so ti, čeprav bi jih naj bilo po vaših besedah zgolj nekaj, v smislu izkoriščanja delavcev in tako imenovanega optimiziranja stroška delovne sile bolj prodorni od večine takih, ki da postavljate na prvo mesto zadovoljnega in motiviranega delavca, ga spoštujete, jemljete kot sebi enakega sodelavca, vračate družbi in skupaj ustvarjate uspešne zgodbe na dolgi rok, saj bi se v obratnem primeru število samostojnih podjetnikov, samozaposlenih in drugih pogodbenih delavcev moralo manjšati, ne pa da dosega zgodovinsko najvišje vrednosti.

Drugič sem vas, kot pišete, devetkrat zaporedoma izbranega za najbolj zaupanja vrednega podjetnika in prejemnika najvišjega civilnega državnega odlikovanja, reda zaslug za narod z zlatim vencem, po nemarnem omenil ob kritiki strategije za odpravo prekarnosti še v pripravi na ministrstvu za delo, ko sem vas v isti koš ponovno dal z ljubljanskim županom in pred tem po besedah nekdanjega predsednika vlade Toneta Ropa politično nastavljenim direktorjem Mercatorja Zoranom Jankovićem, s katerim imata skupnega zgolj to, da tudi on tako kot vi svoje plače pravzaprav ne potrebuje, in vaju navedel kot primera pripadnikov družbenega razreda, brez vsakega dvoma najbolj odgovornega za povečevanje izkoriščanja delavcev in krčenje njihovih v preteklosti že izborjenih pravic. Za kar se vam zaradi korektnosti, ne pa tudi namernega ali načrtnega blatenja vašega imena v javnosti, vsekakor na istem mestu, kraju in času javno opravičujem, saj nenazadnje res nisem seznanjen ne s tem, koliko storitev za vas in vaša podjetja opravijo zunanji, pogodbeni izvajalci, in tudi ne s tem, kako so z morebitno kolektivno pogodbo ali z individualnimi pogodbami urejene delavske pravice in obveznosti pri vas zaposlenih za določen ali nedoločen čas, ki pa lahko glede na temeljna protislovja odnosa med delodajalci in delavci v kapitalistični družbeni ureditvi to ostanejo le do takrat, dokler ustvarijo dovolj presežne vrednosti oziroma dokler imate na voljo dovolj drugega premoženja za poplačilo njihovih ustrezno visokih plač, da tudi ostanejo zadovoljni in motivirani.  

In še zadnjič sem vas, pravzaprav pa vaš govor, brez da bi ga poprej prebral ali poslušal, umestil ob bok vseh drugih slavnostnih govorov po državi, ki so tako kot tudi vaš ob tokratnem 1. maju ponovno izhajali zgolj iz konceptov tradicionalnih zaposlitev, kjer so pogoji dela in socialna varnost za razliko od fleksibilnejših oblik, kot jim tudi pravijo nekateri delodajalci, vsaj kolikor toliko še zagotovljeni. Toda tako to gre. Glede na to, da ste navzočim na prireditvi ob 1. maju v Opatjem selu kot slavnostni govornik in delodajalec povedali, da v Sloveniji ni idealno, a da osebno kot Ivo Boscarol ne bi bili radi delavec v nobeni drugi državi, ker da je ravno Slovenija primer, kjer imamo v povprečju dober status, malo res revnih ali brezposelnih in tudi nadpovprečno bogatih v primerjavi s svetom, vam v imenu delavcev, že danes brez omembe vredne socialne varnosti in z njo povezanih pravic, javno pač mora biti vsaj na od jutri, 9. maja 2024, že 55 let obstoječemu Radiu Študent kot predstavniku nadpovprečno bogatih, lastnikov produkcijskih sredstev in delodajalcev, ki so jim delavci v vsakem primeru še naprej podrejeni ne glede na to, kako malo ali skoraj nič da so izkoriščani v posameznih primerih, dopuščeno povedati, da je malo zgolj registriranih brezposelnih, saj so in smo brez dela pogosto tudi vsi ujeti v tako imenovane nove oblike zaposlitve, in da se revni, denimo po podatkih Zveze prijateljev mladine in projekta Botrstvo, po upokojencih v vse večjem številu pojavljajo tudi med zaposlenimi. Kar pa le samo po sebi pomeni, da boj za preživetje, za delovno mesto in ne le za kvaliteto dela ter pravice, ni več stvar bolj ali manj oddaljene prihodnosti, kot ste letos za 1. maj govorili v Opatjem selu, ampak preprosto nekaj, kar tudi pri nas pač že poteka. Vnaprej hvala za razumevanje in še na mnoga leta od politike in kapitala neodvisnemu Radiu Študent!

Tudi za tokratni N-euro moment sem z javnim opravičilom in nekaj dodatnimi pojasnili Ivu Boscarolu, letos slavnostnemu govorniku na prvomajski proslavi v Opatjem selu pri Kostanjevici na Krasu, v zobeh poskrbel Tomaž Z.

Vira fotografij: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ee/Boscarol_Ivo.jpghttps://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pyramid_of_the_Capitalist_System...

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness