Ta vražja transhistorična tradicija

Ta vražja transhistorična tradicija

Oddaja
Tamara Obrovac Transhistria Ensemble: Live @ ZKM
6. 1. 2019 - 20.30

V današnji oddaji dve noviteti – četrti album Samih bab z naslovom Vražji bend in prvi koncertni album Tamare Obrovac; posnela ga je s svojo znano hrvaško-slovensko-italijansko zasedbo Transhistria Ensemble, in sicer na koncertu leta 2016 v dvorani Zagrebškega gledališča mladih (ZKM), s katerim je obeležila 20-letnico diskografske dejavnosti (na sceni je kar nekaj let več) in hkrati svoj deseti avtorski album. Na albumu se Tamara ob spremljavi zvestih muzičistov (Fausto Beccalossi na harmoniki, Uroš Rakovec na kitari in mandoli, Žiga Golob za kontrabasom in Krunoslav Levačić za bobni) dostikrat podaja v podaljšane, z improvizacijo navdihnjene različice svojih znanih skladb.

Izmed takih, okrog deset minut trajajočih skladb, smo izbrali komad Touca la louna, ki tudi odpira dvojni album. Iz začetka drugega ploščka pa smo izbrali kar tri začetne komade, ki se smiselno nadaljujejo drug v drugega. Skladbo Kruška je obrana - Interludij je Tamara zimprovizirala kar na samem koncertu, in sicer na »besedilo« oziroma stavek nekega poslušalca. Istrsko pevko gostimo tudi v naši redni občasni rubriki Prezlikane pesmi, in sicer z dvema različicama pesmi Predi šći moja (ki je ni na koncertnem albumu): prvo najdemo na njenem prvencu Triade, drugo pa na hudomušno zastavljenem albumu Neću više jazz kantati.

Oddajo pa začenjamo s Samimi babami, ki na novem albumu še bolj širijo svojo žanrsko in izrazno pahljačo. Bend tokrat ne prisega le na akustično spremljavo, saj se je kar v nekaterih komadih elektrificiral, zato so semtertja za odtenek bolj rockerski in tudi bluesovski, a tako v aranžmajih kot v besedilih ohranjajo svojo navihanost in nekonvencionalnost. Ob avtorskih komadih najdemo na albumu predelave verzov kultnega češkega literata Egona Bondyja pa domačih Janeza Menarta, Tomaža Šalamuna in Ervina Fritza ter samobabovske verzije komadov Ježka, Andreja Trobentarja in Leona Matka. Same babe bodo nov album s ščepcem gostov (med njimi omenjena Fritz in Trobentar ter pevka Maja Predatoria) predstavili na koncertu 19. 1. 2019 v Kinu Šiška.

 

SEZNAM SKLADB ZA ODDAJO GLOBALUNA 06. 01. 2019

Same babe: Vražji bend (Pivec, 2018)/ 1. Vražji bend (4'12'')

 

Same babe: Vražji bend (Pivec, 2018)/ 3. Smrtek (2'44'')

Same babe: Vražji bend (Pivec, 2018)/ 5. Sistem v glavi (2'47'')

Same babe: Vražji bend (Pivec, 2018)/ 6. Lepotičenje (2'30'')

Same babe: Vražji bend (Pivec, 2018)/ 9. Nor (4'35'')

Same babe: Vražji bend (Pivec, 2018)/ 15. Mušnice bele (3'02'')

 

PREZLIKANE PESMI

Tamara Obrovac & Trio: Triade (Euterpa, 1996)/ 3. Predi šći moja, Spin my Daughter (4'52'')

Tamara Obrovac Transhistria Electric: Neću više jazz kantati (Aquarius, 2009)/ 9. Predi šći moja, Spin my Daughter (4'21'')

 

Tamara Obrovac Transhistria Ensemble: Live @ ZKM (Cantus, 2018) CD_01/ 1. Touca la louna [Live At ZKM] (9'39'')

Tamara Obrovac Transhistria Ensemble: Live @ ZKM (Cantus, 2018) CD_02/ 1. Črni malin [Live At ZKM] (8'22'')

Tamara Obrovac Transhistria Ensemble: Live @ ZKM (Cantus, 2018) CD_02/ 2. Kruška je obrana - Interludij [Live At ZKM] (1'41'')

Tamara Obrovac Transhistria Ensemble: Live @ ZKM (Cantus, 2018) CD_02/ 3. Canto Amoroso [Live At ZKM] (7'36'')

"Touca la louna" - Tamara Obrovac Transhistria ensemble / LIVE @ ZKM

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness