Četrtek na Kersnikovi

Kulturna ali glasbena novica
20. 12. 2018 - 15.10

Dragi poslušalci, pozdravljeni v četrtkovih Kulturnih novicah. Danes v Zavodu Kersnikova pripravljajo dva dogodka, ki prepletata umetnost in znanost. Oba sta nastala v koprodukciji Galerije Kapelica in laboratorija BioTehne. V slednjem bodo ob 20. uri predstavili oba umetniška projekta. Prvi projekt avtorice Mojce Založnik nosi naslov Zvezna sočasnost, drugi pa je delo Zorana Srdića Janežiča z naslovom FlaNeuron.

Zvezna sočasnost Mojce Založnik sodi v liminalno področje kvantne biologije. Za začetek smo avtorico vprašali, kaj sploh pomeni kvantna biologija.

Izjava

Spekulativni prostor, v katerem ustvarja umetnica, je publika lahko začutila že lani v njenem projektu Neskončna vmesnost, ki je bil postavljen v Galeriji Kapelica. Zaradi kompleksnih produkcijskih pogojev in dolgotrajnih procesov rasti celic so se v Kapelici odločili, da njeno delo spremenijo v projekt v trajanju. Umetnica tako vzpostavlja mobilno platformo, sestavljeno iz funkcionalnega laboratorija. V njem bo nadgrajevala svoje raziskovanje in ga javnosti predstavljala v posameznih fazah.

Razložila nam je, kaj konkretno bo razstavljeno in katero fazo njenega dela to predstavlja.

Izjava

Založnik nam je povedala tudi, kje vidi mejo, na kateri znanstveno raziskovanje preide v umetnost.

Izjava

 

Drugo predavanje bo predstavilo projekt Zorana Srdića Janežiča, ki ga je umetnik naslovil FlaNeuron. S projektom se avtor premika k še večji povezanosti gibalnih mehanizmov z biološkim materialom, in s tem ustvari bionično prepletenost elektronike in nevronskih celic. Na ogled bo hibridna konstrukcija polživega organizma, ki je spoj računalniškega vezja in celične kulture.

Umetnik nam je povedal, zakaj se je odločil za naslov, ki konotira francosko besedo flaneur, in kako ta opisuje njegovo delo.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness