Ignor-anca

Kulturna ali glasbena novica
26. 12. 2018 - 15.10

Drago poslušalstvo, lepo pozdravljeni v Kulturnih novicah na dan državnega praznika slovenske samostojnosti in enotnosti. Ustava Republike Slovenije določa dneve državnih praznikov in jih ločuje od tistih dni, ki so le dela prosti. Niso pa vsi državni prazniki dela prosti dnevi, medtem ko dela prost dan ni nujno praznik. Slovenski ne-prazniki so velikonočna nedelja in ponedeljek, binkošti, Marijino vnebovzetje, dan reformacije in božič. Tako ste lahko na dela prost božični dan Kulturne novice na naši frekvenci 89,3 MHz pogrešili, morda celo pogrešali. Vendar pa vas na praznik, ki obeležuje rezultate referenduma, prve korake k samostojnosti Slovenije in do sedaj edino pravo enotnost volilnih upravičencev, kar nam je postalo jasno šele leta 2005, ko smo k imenu praznika dodali enotnost, ne bomo pustili kulturno praznih.

Čeprav vam sámo ime dovoljuje, da ga ignorirate, se danes kljub temu dogaja Ignor, že dvajsetič. Poznate tista obdobja, ko neznanko oziroma neznanca na mestnih ulicah srečujete tako pogosto, da vse skupaj postaja že nekoliko nadnaravno? No, nekje med tretjim in petim srečanjem se lahko odločate med dvema možnostima - prva je, da jo zignorirate, in druga opcija je, da mu predlagate preživljanje skupnega časa. Slednja v ezoteriki velja za boljšo karmo. Ker pa naša vloga pri kulturnem osveščanju prav vas, dragih poslušalk in poslušalcev, ni ne nadnaravna niti naključna, vam le prišepnemo, da lahko Ignor glede na pogostost pojavljanja pač zignorirate ali pa spijete pir ob osmi večerni uri v Gromki na Metelkovi. Tam nam stari znanci obljubljajo sedenje v krogu in pravljične besede, ki bodo tresle ustnice Roka Kušlana, Petra Kuntariča, Katarine Nahtigal in Lana Vošnjaka. Sledi medvedji ples.

Nekaj medvedov boste lahko mimogrede srečali že popoldne na sprevodu dedka Mraza. Procesija bo od danes in vse do 30. decembra krasila pokrajino mestnega centra. Sprevod je postal že vsakoletna ljubljanska rutina, za katero je pobudo dal Mini teater, sedaj pa ga podpirata tudi Mestna občina Ljubljana in Turizem Ljubljana. Nič čudnega, sejem namreč prispeva k prazničnemu vzdušju skupaj z vsemi lučkami in bleščicami in vonjem po presladkanem in zasoljenem kuhanem vinu. Mimogrede, kot študentje se lahko naslednje leto morda zagrebete za medvedjo glavo. Če nimate vez, bo težko. Pet dni skakljanja po centru vam prinese sto evričev, vendar pa boste morali iz svojih obrazov pobrati vse pirsinge. Niso namreč zgledni za vzgojo nove raje, pravijo. Nismo še Berlin, kjer vam na reklamah najnovejši zeleni smuti smehljaje prodajajo potetovirani hipsterji.

Jah, tržno gospodarstvo nove samostojne in enotne države Slovenije je s seboj prineslo lične reklame, ki se množijo in rastejo hitreje kot gobe po dežju. Morda ta primerjava ni bila najboljša, saj gobe rastejo od zmeraj, reklame pa smo dobili šele s samostojnostjo, vredno debate pa bi bilo, koliko so razbile našo enotnost. Oglaševalski megalomani podpirajo projekte v javnem interesu, kot je BicikeLJ, v zameno za oglaševalske prostore na avtobusnih postajališčih. Avtobusi LPP-ja so zaviti v embalaže Poli salame in v punce v rdečih modrčkih najnovejše kolekcije Calzedonie. Interaktivni reklamni panoji na Slovenski cesti nastavljajo ogledalo prevzetnosti nekoč najbolj razvite države v Jugoslaviji, ki misli, da ta status ohranjata kič in blišč. Novica na portalu RTV Slovenija nas tolaži, da Slovenci sicer za božič in novo leto zapravljamo vedno več, a v primerjavi z evropskim povprečjem še vedno manj kot ostali Evropejci. Bravo mi.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness