Žreb Žreb Žrebci Žrebci

Aktualno-politična novica
4. 12. 2018 - 10.05
 / BritOFF

1005

Dobro jutro, dober dan. Poslušate drugi jutranji BritOFF aktualnopolitične redakcije Radia Študent. Torek je. Na vrsti je lokalni BritOFF.

Izjava

Tako je. Rezultat v Kopru, kjer je Aleš Bržan premagal aktualnega župana Borisa Popoviča s sedmimi glasovi razlike, še zdaleč ni najtesnejši. V Šmarjeških toplicah na Dolenjskem bo o tem, kdo bo vodil občino naslednja štiri leta - Bernardka Krnc ali Marjan Hribar - odločal žreb. Ali met kocke. Ali vlečenje slamic. V resnici metoda sploh ni določena. Gre za prvi tovrstni primer v zgodovini Slovenije.

12. člen Zakona o lokalnih volitvah pravi, citiramo: “Če se v volilni enoti voli en član občinskega sveta in sta dva kandidata dobila enako največje število glasov, odloči o izvolitvi med njima žreb.” Konec citata.

Odločitev je prepuščena občinskim volilnim komisijam. Ker pa te ponavadi za določanje vrstnega reda uporabljajo žreb s kroglicami po vzoru športnih žrebov, je pričakovati, da bodo kroglice odločile, kdo bo naslednji župan ali županja Šmarjeških.

Izjava

Ples kroglic je slovenski nogometni reprezentanci v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo namenil Poljsko, Avstrijo, Makedonijo, Latvijo in Izrael. Kdo bo imel več sreče v Šmarjeških toplicah, bo znano kmalu.

 

0805

Gibanje rumenih jopičev se s francoskih ulic seli tudi na šole. Več sto srednjih šol so dijaki zasedli v znak podpore protestom širom Francije in v znak nasprotovanja napovedanim reformam šolstva. Povod za demonstracije, ki uživajo visoko podporo med prebivalstvom, je bilo zvišanje davka na pogonska goriva, vse več črpalk pa se sooča s pomanjkanjem le-teh, saj rumeni jopiči blokirajo vsaj enajst skladišč goriv. Zaradi zaostrovanj protestov je francoski predsednik Emmanuel Macron bil primoran tudi odpovedati načrtovani obisk Srbije.

"Razlika je tako minorna, nepravilnosti pa veliko preveč, da ne bi podali zahteve za ponovno štetje." S temi besedami je Franci Matoz, odvetnik še vedno aktualnega koprskega župana Borisa Popoviča, napovedal vlogo predloga po ponovnem štetju glasov. Spomnimo, po prvem štetju je v nedeljskem drugem krogu volitev zmagal Aleš Bržan, razlika pa znaša zgolj sedem glasov.

Nekdanja katalonska ministra Josep Rull in Joaquim Forn sta sporočila, da se pridružujeta priprtima kolegoma Jordiju Sanchezu in Jordiju Turullu v gladovni stavki, ki sta jo slednja začela v soboto. Vsi štirje čakajo na sojenje, obtožnica pa jih bremeni protiustavnega delovanja, ko so navkljub nasprotovanju vseh španskih vej oblasti izvedli referendum o neodvisnosti Katalonije.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness