BritOFF samo-ovadbe

Aktualno-politična novica
6. 12. 2018 - 10.00
 / BritOFF

ob 10.05

Skupina nemških umetnikov s Centra za politično lepoto je s spleta umaknila spletno stran za razkrivanje identitet udeležencev skrajno desničarskih shodov v Chemnitzu. Ob tem so razkrili, da je bila spletna stran vaba, da se udeleženci kontroverznih shodov razkrijejo sami.

Spletna stran z imenom soko-chemnitz.de je sicer za razkritje identitete udeleženca shoda ponujala denarno nagrado v višini med 30 in 120 evrov. Nagrado za posamezno identiteto pa so obiskovalci spletne strani lahko še povečali z donacijo. A spletna stran je tudi shranjevala zgodovino iskanja. Tako so se radovedni udeleženci shoda razkrili kar sami, ko so želeli ugotoviti, ali je njihovo ime zabeleženo na spletni strani. Povprečni obiskovalec je poleg svojega imena poiskal še imena svojih petih prijateljev. V treh dneh, kolikor je bila življenjska doba spletne strani na internetu, so pridobili seznam okrog 1500 imen udeležencev shoda.

V Center za politično lepoto je skoraj takoj po objavi spletne strani vdrla skupina neonacistov in posredovati je morala policija. A težav za skupino umetnikov s tem še ni konec. Sedaj bo primer raziskal še urad za varstvo podatkov.

 

ob 8.05

V Luksemburgu svoj drugi mandat premierja začenja Xavier Bettel iz Demokratske stranke, ki bo skupaj s Socialistično stranko delavcev in Zelenimi tvorila vladno koalicijo. Koalicijske stranke so dobile 31 sedežev v 60-članskem parlamentu. Ena izmed prvih točk obljub, ki jih je sprejela nova vlada, je vzpostavitev v celoti brezplačnega javnega transporta. Od letošnje poleti je sicer javni prevoz brezplačen za vse, mlajše od 20 let. Dijakom so namenjeni posebni brezplačni prevozi med domom in šolo. Ostali pa morajo zaenkrat za dve uri vožnje plačati dva evra. Poleg tega ima nova vlada v načrtu legalizirati rekreacijsko uporabo konoplje.

Poročilo Nemškega inštituta za človekove pravice ugotavlja, da je nemška delovna zakonodaja nezadostna pri zagotavljanju pravic tujih delavcev. Delodajalci tujim delavcem pogosto plačajo bistveno nižje mezde od zvezne minimalne postavke slabih devet evrov ter zanje pogosto ne plačajo socialnovarstvenih prispevkov. Tuji delavci morajo zaradi svoje odvisnosti od delodajalca pogosto delati neplačane nadure v nehumanih razmerah. Nemčija v nasprotju z zgledi nekaterih drugih držav ni vzpostavila posebnih administrativnih sodišč za tuje delavce, ki bi preprečevala takšne zlorabe. Poročilo inštituta je prav tako kritično do prodaje orožja Saudovi Arabiji in Združenim arabskim emiratom. Nemčija pred prodajo namreč ni ocenila kršenja človekovih pravic obeh držav. Saudova Arabija denimo nediskriminirano izbira tarče bombardiranja v vojni z Jemnom.

Turški državni tožilec je dvema savdskima uradnikoma v Turčiji izdal nalog za aretacijo. Obtožuje ju, da sta bila glavna v skupini, ki je umorila novinarja Jamala Khashoggija. Gre za nekdanjega svetovalca kraljevega sodišča Sauda al-Qahtanija in nekdanjega namestnika obveščevalne službe Ahmeda al-Assirija.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness