Eksena – za strpnost in spoštovanje

Mnenje, kolumna ali komentar
20. 7. 2018 - 12.00

Prikaz nasprotnih dejstev Društva Eksena v navezavi na rubriko Človek človeku folk z naslovom Eksena - sekta ali ne? z dne 20. 6. 2018.

Društvo Eksena je nepridobitna nevladna organizacija, ki se skozi promocijo strpnosti zavzema za uresničevanje človekovih in otrokovih pravic v vsakdanjem življenju. Društvo je neodvisno od kakršnih koli političnih, strankarskih ali religioznih ideologij, izhodišča za njegovo delovanje pa so temeljni mednarodni dokumenti s področja človekovih pravic, predvsem Splošna deklaracija človekovih pravic in Deklaracija o otrokovih pravicah, ki so ju sprejeli Združeni narodi.

Društvo svoje poslanstvo opravlja s prostovoljnim in samoinicativnim delom peščice članov, ki v svojem prostem času skrbijo za izvajanje projektov, kolikor jim to dopušča čas. Osnovni projekt društva je nastal na osnovi prevoda Deklaracije o načelih strpnosti, ki jo je leta 1995 sprejela organizacija UNESCO, pri čemer se s turnejo strpnosti trudijo, da bi deklaracija postala v slovenskem prostoru bolj prepoznavna in v ta namen jo brezplačno podarjajo politikom, državnim uradnikom, gospodarstvenikom, medijem, izobraževalnim ustanovam, športnikom, umetnikom in številnim drugim. Ta projekt, poimenovan Mi smo za strpnost, je s častnim pokroviteljstvom podprla tudi Slovenska nacionalna komisija za UNESCO. V njegovem okviru na povabilo občin izvajajo občasna brezplačna predavanja o pomenu strpnosti in Unescove Deklaracije o načelih strpnosti.

Trenutno je najbolj aktualen projekt društva projekt Stop obrekovanju, katerega namen je ozaveščanje javnosti o problematiki in posledicah obrekovanja, za katerega se premalo ljudi zaveda, da gre za resno obliko nestrpnosti, agresije in socialnega nasilja. Prav tako se ljudje ne zavedajo, kaj obrekovanje je, in sicer je obrekovanje širjenje laži ali polresnic z namenom škodovati drugemu. Ker je društvo mlado in majhno ter svoje projekte šele razvija, hkrati pa je le malo projektov društva podprtih s strani države in občine, v kateri društvo deluje, velika večina njihovega dela sloni na prostovoljnem delu. Eden izmed teh projektov je podprt s strani Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, namenjen pa je razvijanju strpnih odnosov v družinah.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.