Anarhizem in revolucija v Rojavi

Oddaja
3. 5. 2018 - 12.00

V osrednjem delu smo se pogovarjali s tovarišem, ki se je nedavno mudli v Rojavi: kaj se dogaja z revolucijo, kakšni so geostrateški interesi in kako izgleda dnevna situacija.

V novičarskemu delu pa več informacij iz bojev v Franciji - stavke, zasedbe in konfrontacija z neooliberalno politiko naperjeno proti anti-avtoritarnemu gibanju - posebej pa izpostavljamo ulice Pariza in gozdove La ZAD-a. Seveda pa se dogaja tudi v Grčiji. Nedavno tega smo poročali o fašističnemu napadu na skvot Libertatia, protinacionalistični ofenzivi, danes pa poročamo o državnem poskusu intervencije v obnovo prej omenjenega skvota. Sicer pa so se poročevalci Črne Luknje mudili tudi na terenu - prvega maja so se dozvali solidarnostnemu pozivu tovrišev iz anarhističnega kolektiva Germinal in podprli avtonomni, samoorganizirani blok prekercev.

_____

 

Francija: odpor med stolpnicami in drevesi

Odpor v Zone A Defendre oziroma ZAD še vedno traja. Francoska policija je ZAD z vso brutalnostjo napadla 9. aprila, do danes pa je uničila številne objekte ter ranila več kot 300 ljudi. Ne glede na teror pa ljudje ne odstopajo od zaščite področja pred posegi prostorskih načrtovalcev. Policija nadaljuje z obkoljevanjem celotnega območja, predvsem z blokado vseh cestnih dostopov do točk odpora.

Medtem se nadaljuje tudi množičen in tudi militanten odpor zoper proti-delavske reforme predsednika Macrona. Že tedne se vrstijo stavke delavcev v javnem sektorju in zasedbe univerz s strani študentov, ki nasprotujejo načrtovanim spremembam postopkov vpisovanja. Nekatere zasedbe je policija nasilno prekinila, še vedno pa je v celoti blokirano delo na treh univerzah.

Tudi prvi maj je potekal v že precej razgretem ozračju, kar je posledica reakcije ljudi na reformistični paket v škodo delavcev in delavk. V Parizu je imel ta precej militanten značaj, kar je začuda presenetilo tudi šefa pariške policije. Ta je izdavil, da se je policija bala nekaterih udeležencev prvomajskega shoda, saj je razpolagala z informacijami, da naj bi ti želeli zmotiti idilo sindikalistične povorke. No, izkazalo se je, da tudi vse te priprave niso bile dovolj, saj so se strahovi policije uresničili. Prvomajski protest je bil namreč izjemno odločen. Neoliberalni gospodi v sedlih oblasti je poslal jasno sporočilo, da se z že izborjenimi pravicami delavk in delavcev ter vseh ostalih ne gre zajebavat. Morda si bo tudi ekstremni centraš Macron - tako kot njegovi predhodniki pred njim - polomil svoje neoliberalne in vojno-hujskaške zobe na organiziranem in militantnem odporu ljudi.

 

Grčija: po fašistih nad skvot Libertatia še država

V Črni luknji smo poročali o požigu anarhističnega skvota Libertatia v Solunu, ki so ga januarja med nacionalističnim shodom zagrešili fašistični huligani. Na ta napad je anarhistično gibanje v Grčiji odgovorilo s široko in uspešno antifašistično ofenzivo, katere eno od osrednjih gesel je "Rebuild Libertatia".

Prejšnji teden se je v zgodbo vmešala še država, saj so bili naši tovariši in tovarišice deležni ne ravno prijaznega obiska predstavnikov Ministrstva za kulturo skupaj z domnevnim lastnikom hiše. Prisotnost prvih naj bi izhajala iz okoliščine, da je stavba skvota, ki deluje že skoraj deset let, zavarovana kot kulturna dediščina. Trdili so, da morajo prevzeti nadzor nad stavbo, saj je po požigu ta v tako slabem stanju, da predstavlja grožnjo javni varnosti. Njihova agenda je umik statusa zaščitenosti in rušenje, kar bi odprlo možnost lepega zaslužka z novogradnjo na istem mestu. Tovariši so jim vstop preprečili, nadobudni uradniki in domnevni lastnik pa so po daljših grožnjah s tožbo odšli.

Kot del procesa obnove Libertatie so inženirji že večkrat potrdili, da tudi požig ni ogrozil strukturne nosilnosti stavbe, da je statično hiša neoporečna ter da je obnova povsem možna. Tovariši in tovarišice so na zadnjo intervencijo, ki označuje začetek obdobja novih pritiskov, odgovorili s serijo javnih solidarnostnih dogodkov v podporo nadaljnjemu delovanju skvota in njegovi obnovi.

V svoji izjavi sporočajo: "Libertatia ni samo stavba. Libertatia naslavlja potrebe ljudi, ne da bi ti bili primorani plačevati najemnino. Je prostor političnega zorenja, usklajevaja in srečevanja, je prostor, ki gosti diskusije in druge dogodke na teme antifašizma, dela in drugo. Je zasedeni prostor, ki deluje. V njem svoje mesto najdejo tudi kulturne dejavnost kot je odprta knjižnica ali glasbena improvizacija. Skupna točka vseh je vrsta odnosa do prostora in med sabo, ki vsem daje življenje. Antihierarhični odnosi spoštovanja. Za nas skvoti niso njihovi palčki. Skvot so odnosi, ki se porajajo in razvijajo znotraj njega. So strukture socialnega in razrednega boja. So prostori, ki nudijo stanovanje in hkrati odprti prostori za promocijo libertarnih idej in revolucionarnih akcij. Ker zasedba pomeni vse to in še več, je najboljši odziv zoper državo in fašiste obnova stavbe, kar bo imelo močan tako simbolen kot političen pomen. Želimo, da obnova Libertatie postane simbol antifašističnega boja ter da ostane struktura odpora zoper državo, kapital in fašizem."

 

Trst: Nekompatibilen prvi maj

Med številnimi shodi v počastitev prvega maja praznika delavskega boja, se spomnimo protesta v bližnjem Trstu. Tradicionalni sindikalistični povorki se je letos priključil tudi avtonomni blok, ki je pod geslom "Nekompatibilen prvi maj" združil različne politične iniciative iz regije. Politični poudarek nekaj tednov trajajočega procesa je bil boj proti prekernosti in izkoriščanju, s poudarkom na uničujoči vlogi agencij za začasno delo, nepravičnem bančnem sistemu in vojni, ki je sestavni del kapitalističnega reda.

V procesu organiziranja za nekompatibilni avtonomni blok, v okviru katerega se je po prvomajskih tržaških ulicah zbralo okoli 500 ljudi, so sodelovale številne horizontalno organizirane skupine delavcev, študentov in ostalih v regiji. Med njimi bazični sindikati USB in USI, kolektiv TILT ter anarhistična skupina Germinal, iz Ljubljane pa sta svojo solidarnost in podporo transnacionalnim delavskim bojem izrazili delegaciji Anarhistične pobude Ljubljana, Študentske Iskre in še nekaj ostalih tovarišev in tovarišic.

_____

 

Prejšnji petek je Infokafana v A-Infoshopu na Metelkovi gostila tovariša, ki je predstavil trenutno situacijo v Rojavi. Skozi dolgo, izčrpno in izjemno dobro obiskano diskusijo so bila naslovljena številna vprašanja, ki se porajajo sredi kompleksne in nadvse zahtevne situacije, kjer se gradnja in obramba revolucije prepleta z globalno in regionalno geopolitiko. Med njimi je bilo govora o dosežkih in omejitvah antiavtoritarne samoorganizacije v pogojih vojne ter o vlogi kvir in feministične politike ter anarhizma v revoluciji. Manjkalo pa ni niti premislekov o geopolitičnih vidikih ter o tem, kako vojna pravzaprav izgleda z vidika nekoga, ki v njej sodeluje na strani revolucije.

Za tiste, ki ste diskusijo zamudili, imamo plan B, saj je ekipa Črne luknje z gostujočim tovarišem pripravila kratek intervju.

_____

 

Napovedujemo:

Petek, 4. maj 2018 ob 20h, A-infoshop - Info-kafana (LII): Avtonomne skupnosti na spletu

V [A] Infoshopu nadaljujemo z lahkotnimi petkovimi večeri, kjer se pogovarjamo o resnih in manj resnih stvareh v tovariškem vzdušju.

Tokrat bomo gostili tovariša, ki nam bo predstavil možnost gradnje avtonomne skupnosti in prostorov na svetovnem spletu.

Mastodon (http://joinmastodon.org/) je svobodno programje, s katerim aktivisti_ke lahko izgrajujejo decentralizirano, avtonomno socialno omrežje in lokalne skupnosti na svetovnem spletu, ki so povrhu tega varne(jše) za uporabnice_ke. Z Mastodonom že gradijo avtonomne spletne skupnosti predvsem anarhistične, socialistične, feministične ali LGBTIQA+ osebe in skupine po vsem svetu.

S tovrstnimi praksami se lahko upiramo korporativno-kapitalističnim zahtevam po brezplačnem delu, kraji in privatizaciji naših osebnih podatkov in produktov, sublimnim manipulacijam, prisluškovanju in nesankcioniranemu nadlegovanju.

V pogovoru bomo še preizpražali_e mite in paradokse, ki se najpogosteje uporabljajo kot argumenti za prednostno uporabo korporativnih socialnih omrežij (FB, Twitter idr.). Ob tem bomo na kratko pregledali_e in komentirali_e nekatero drugo obstoječo svobodno programje, namenjeno antiavtoritarnim skupnostim.

Vabljene_i na pogovor, kako je možno graditi avtonomno skupnost na svetovnem spletu!

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness