Plenumi, vstaje in referendumi

Oddaja
Ne jebu te
28. 11. 2013 - 12.00

Pogovor s Petro iz Iniciative mestni zbor o bližajočem se mednarodnem plenumu vstajniških skupin, ki bo 6. decembra v Mariboru.

http://www.imz-maribor.org/Plenum-vstajniskih-skupin-6.-decembra-v-Marib...

----------------

Aktivna misel.

---------------

Člane kolektiva Edições Antipáticas iz Lizbone na Portugalskem smo spoznali poleti. Pogovor je tekel od osnov tamkajšnje politične geografije, preko revolucionarne pol-pretekle zgodovine do tudi nam dobro znanega množičnega upora zoper vseevropske politike zategovanja pasov.

---------------

DIMNA ZAVESA POLITIKOV IN TAJKUNOV

V zadnjem času smo priča nagovarjanju vladajočih preko njihovih desnih in cerkvenih organizacij; na ta način ekonomska in gospodarska vprašanja pretvarjajo v seksualna in nacionalistična. Bodimo natančnejši ; z manipuliranjem s čustvenimi reakcijami ljudi ob vprašanjih cirilice in istospolnih zvez maskirajo vprašanja kot so brezposelnost, razprodaja javnega dobrega - v teku je privatizacija vode -, uničevanje zadnje vsaj količkaj pomembne industrije kot je ladjedelništvo, ter vsakodnevno nižanje življenjskega standarda in socialnih pravic.

Na ta način si začasno kupujejo čas, saj se nakopičene frustracije pri ljudeh še vedno ne osredotočajo na vzroke njihovih problemov – na neoliberalno politiko in njene izvrševalce v obliki politične in finančne elite. Da je stvar še bolj odvratna, se po tem, ko so isti vladajoči s svojimi »levimi« in »liberalnimi« organizacijami orkestrirali napade na spolne in nacionalne manjšine, sedaj sklicujejo na antifašizem in človekove pravice. Tako ustvarjajo lažno izbiro med dvema kapitalističnima stranema: med kapitalizmom, ki privzema agresivno in ultra-nacionalistično pozicijo in kapitalizmom, ki skrbi za »manjšine« in človekove pravice. Ali razumeš, da te obe vrsti kapitalizma postavljata v položaj poraženca? V položaj negotovosti glede delovnega mesta, v položaj nezmožnosti plačevanja računov in v položaj, ko ne moreš postaviti kruha na mizo?

Povedano drugače, če zares želiš biti antisistemsko razpoložen, ne smeš dovoliti, da te predstavljajo stranke, bodisi leve bodisi desne, ali Cerkev, saj moraš zavrniti izbiro med dvema lažnima frakcijama vladajočih. Če imaš poln kurac, da te obravnavajo kot živino, se ti ne zdi, da je narobe in pizdunsko znašati se nad »pedri in Srbi«? Ker, če malo razmisliš, te ne jebejo »pedri« in »Srbi«, temveč država in kapitalizem.

Kot anarhisti imamo dolžnost stati ob strani napadenim »manjšinam« in braniti njihovo pravico do obstoja in enakopravnosti. Ampak ker vemo, da so zakoni mrtva črka na papirju - v zakonih med drugim piše, da imamo pravico do plačila za opravljeno delo, a sam veš, kako stvari stojijo v praksi -, je naše stališče jasno sprejemanje LGBT skupnosti in nacionalnih manjšin v družbi; med našimi prijatelji, znanci in družinami. Osredotočamo se na ustvarjanje družbenih prostorov, kjer ne obstajajo »manjšine«, temveč zgolj bogastvo različnih kultur in individualnih izbir – ki niso v škodo drugim.

Naj bo popolnoma jasno: kakršenkoli že bo izid referenduma, tisto, kar šteje, je realen položaj »manjšin« v družbi in fokus vseh nas »malih ljudi« na resnične vzroke problemov – ti pa tičijo v sistemu, ki je podrejen profitu nekaterih in temelji na oblasti človeka nad človekom.

Mreža anarhista Rijeka

http://masari.noblogs.org/dimna-zavjesa-politicara-i-tajkuna/

 

 

Aktualno-politične oznake: 
Avtorji: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Zakon oddaja! Bas bas bas ;-)

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness