Rozbrat ostaja!

Oddaja
5. 12. 2019 - 12.00

Intervju s tovarišico o avtonomnem prostoru Rozbrat v Poznanu na Poljskem

***

NAJAVE

[A]-Infoshop: Ubijanje in upor na margini: Velika Kladuša in Bihać, oktober-november 2019

V [A] Infoshopu, anarhističnem socialnem prostoru na Metelkovi, tokratni začetek petkovega večera namenjamo pogovoru o razmerah na enem od nam najbližjih bojišč vojne, ki jo Evropska unija bije proti ljudem, ki iščejo možnosti za svobodno oblikovanje svojega življenja. Diskusijo bo uvedla tovarišica, ki je iz zadnjega popotovanja po balkanskih poteh prinesla obilo pomembnih izkušenj in informacij.

***

Zgodovinski opomnik: Bitka za Seattle

Konec novembra je minilo 20 let od odmevne “Bitke v Seattlu” in blokade srečanja Svetovne trgovinske organizacije v Seattlu. Na množičnih demonstracijah in direktnih akcijah, ki so potekale okoli srečanja STO 30. novembra 1999, se je zbralo več deset tisoč ljudi iz široke koalicije lokalnih in mednarodnih gibanj za globalno pravičnost in nasprotnikov tiranskega kapitalističnega sistema. Z dobro vnaprej pripravljenimi in organiziranimi akcijami jim je uspelo preprečiti dostop delegatov do kongresnega centra, s tem pa tudi onemogočiti srečanje frakcije gospodarjev globalnega kapitalizma.

Leta prakse skozi bolj ali manj uspešne samonikle akcije so ob nepripravljenosti represivnih organov na tako množične in militantne demonstracije prinesla male zmage nad nenasitnimi kremplji svetovnega kapitalizma, s tem pa tudi nov zagon za množična antikapitalistična gibanja ter življenjsko energijo različnim oblikam radikalnega revolucionarnega boja.

Zmagoslavnemu trenutku v Seattlu so tako sledili številni množični in radikalni protesti proti kapitalističnim velikanom - od protesta proti Mednarodnemu denarnemu skladu v Washingtonu aprila 2000 do enega večjih uličnih spopadov v Severni Ameriki, ki je eksplodiral v protest srečanju predstavnikov FTAA (Sporazuma o prosti trgovini Amerik) v mestu Quebec v Kanadi leto kasneje.

Antiglobalistično gibanje, kot so ga poimenovali mediji, da bi zanikali njegovo antikapitalistično jedro, se je razširilo tudi v Evropo preko protestov in blokad srečanja Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke v Pragi leta 2000. Ti so pomenili začetek vse bolj množične in organizirane mobilizacije, tako na lokalni kot svetovni ravni.

Vrhunec evropskega gibanja proti globalnemu kapitalizmu je nastopil na srečanju predstavnikov skupine G7 v Genovi julija 2001, kjer se je v treh dneh srditih bojev proti kapitalističnemu razčlovečenju zbralo dvesto tisoč ljudi. Pokazala pa se je tudi brutalna stran ostrih zob kapitalističnih psov čuvajev, ki se je odrazila s stotinami pretepenih, aretiranih, s solzilcem zaplinjenih protestnic in protestnikov ter privedla do umora Carla Giullianija.

Udarno obdobje bojev proti imperialni vladavini kapitala je presekal 11. september, ki je pomenil spojitev globalnega kapitala z vojaškimi elitami in začetek lova na teroriste s strategijo permanentne vojne. Gibanje se je iz antikapitalističnega prelevilo v protivojnega in izgubilo svoj naboj ter politično ost, različne liberalne mahinacije znotraj njega pa so preprečevale razvoj radikalnih in efektivnih direktnih akcij ter upanje na resnične sistemske spremembe.

Kljub kratkemu, a udarnemu momentumu, je gibanje, ki je svoj preboj in bliskovit vzpon doživelo ob zmagi v Seattlu pred dvajsetimi leti, prineslo množico pomembnih izkušenj in tako še vedno odmeva v vseh kasnejših revolucionarnih gibanjih.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.