Za Balkan brez meja in brez nacionalizmov

Oddaja
30. 6. 2016 - 12.00

_Poročilo:

10. Balkanski anarhistični knjižni sejem:

Za Balkan brez meja, brez nacionalizmov, brez vojne in brez izkoriščanja!

Od 23. do 25. junija je v Ioannini potekal 10. Balkanski anarhistični knjižni sejem. Gre za skupni projekt balkanske anarhistične in antiavtoritarne mreže, ki predstavlja enega izmed prostorov za srečanje aktivistov in aktivistk, za izmenjavo informacij, izkušenj in idej o aktualnih in siceršnjih družbenih bojih, vpetosti v njih ter za načrtovanje skupnih aktivnosti onkraj nacionalnih meja v bodoče. Dogodek se sicer od leta 2003, ko ga je gostila Ljubljana, seli po različnih mestih na Balkanu.

Letošnji BASK se je po letu 2009, ko ga je gostil Solun, ponovno pripravil v Grčiji. Ioannina, majhno grško mesto, ki leži dvesto kilometrov iz Soluna v celinski Grčiji, ima močno anarhistično in antiavtoritarno gibanje z različnimi aktivnimi skupinami, ki so v mestu uspele zgraditi tudi šest avtonomnih prostorov oziroma skvotov. Ti so predstavljali osnovno infrastrukturo dogodka, ki se je sicer večinsko odvil v enem izmed osrednjih parkov v mestu. Pri tem je potrebno poudariti, da se javni prostor v Grčiji vzpostavlja na povsem drugačen način kot pri nas. Tridnevna zasedba parka s sejmom, diskusijami in koncerti, je bila seveda neformalna in brez uradnih prijav prisotojnim institucijam. Odvila se je brez kakršnihkoli težav z oblastmi do zgodnjih jutranjih ur in z močno prisotnostjo ter vpetostjo tamkajšnjih prebivalcev.

Dogodka so se udeležili aktivisti in aktivistke iz Slovenije, Srbije, Makedonije, Kosova in celotne Grčije. Na sejmu so se s svojimi izdajami, publikacijami in drugimi produkti neodvisne politične produkcije predstavljali številni založniki, anarhistične skupine, organizacije in distribucije.

Med novejšimi publicističnimi iniciativami naj omenimo časopis Antipolitika, ki predstavlja poskus vzpostavitve skupnega glasila balkanske anarhistične mreže. Prva številka se ukvarja z vprašanjem militarizacije naših družb, povečevanjem pooblastil vojski v civilnih zadevah in z antiavtoritarno in proti-militaristično alternativo. Časopis bo izhajal v angleškem in srbo-hrvaškem jeziku, prvo številko pa že lahko dobite preko lokalnih anarhističnih distribucij tudi v Sloveniji.

Druga iniciativa, ki jo bomo izpostavili v kontekstu publikacij, je street-paper Apatris, ki smo ga v naši oddaji že podrobno predstavili. Gre za brezplačni časopis v visoki nakladi, ki je namenjen najširši javnosti in je v skladu s tem tudi distribuiran široko onkraj aktivističnih krogov. Vsako številko skupaj pripravi mreža petih uredniških odborov iz različnih grških regij. Časopis je pred kratkim vzpostavil še dodaten uredniški odbor, ki je odgovoren za posebno izdajo časopisa v arabščini, ki je namenjen migrantom. Gre za resen projekt celotnega spektra anarhističnega gibanja v Grčiji, čigar učinkov se zagotovo ne bo dalo prezreti.

Osrednji del dogodka je vsako leto namenjen tudi predavanjem, predstavitvam in diskusijam na različne teme. Velik del vsebinskih razprav je bil tudi tokrat povezan s politično solidarnostjo z bojem migrantov in bojem proti mejam in rasizmu, saj je to polje za veliko število udeležencev predstavljalo osrednjo dejavnost v zadnjem obdobju. Predstavljene so bile izkušnje samoorganiziranih migrantskih skvotov, druge tovrstne iniciative in tudi prihajajoči No Border Camp, ki se bo julija odvil v Solunu. Ta bo predstavljal eno izmed osrednjih konvergenc vseevropskega boja proti mejam in rasizmu v zadnjem letu.

Med predstavitvami naj omenimo še predstavitev anarho-sindikalistične grupe iz Kosova o tamkajšnji situaciji in o pogojih, v katerih delujejo kot ena prvih tamkajšnjih anarhističnih iniciativ. Več kot 40% brezposelnost (60% med mladimi), razširjena revščina, kriminal in korupcija, evro kot valuta, vloga, prisotnost in interes zahodnih institucij, nacionalizem, množične migracije v Evropo, neobstoj radikalne leve alternative, totalna NGO-izacija in narko-sindikalizem. To so ene izmed ključnih besed predstavitve, ki jih bomo – z aktivisti iz Kosova - podrobneje razvozlali v eni izmed naslednjih oddaj.

Dogodek sta zapolnili še dve razstavi fotografij o zgodovini antifašističnega boja in avtonomnih prostorov v Grčiji ter večerni koncerti in kulturni program. Zadnji dan se je v sklopu dogodka skozi vročo Ioannino podala tudi transnacionalna antifašistična manifestacija, na kateri smo izrazili tudi solidarnost z avtonomno tovarno ROG.

Balkanski anarhistični knjižni sejem je tudi tokrat opravil svojo funkcijo. Povezovanja in organiziranja antiavtoritarnega gibanja na področju Balkana se uspešno nadaljuje. Naslednja točka srečanja bo že čez nekaj tednov No Border Camp v Solunu.

// Vse informacije na bab2016.gr

--------------------------------------------------------------------------------

_Pogovor:

Anarho-sindikalistična grupa Priština

--------------------------------------------------------------------------------

_Update:

Situacija in perspektive avtonomne Tovarne ROG

--------------------------------------------------------------------------------

_Najave:

No Border Camp 2016, 14. - 25. julij 2016, Solun, Grčija

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.