Jesenskih Akademskih 15

Jesenskih Akademskih 15

Oddaja
12. 9. 2013 - 15.30

Dragi študentje, še malo stisnite zobe pa bodo izpiti za vami. Ekipa radia drži pesti za vas. Začenja se novo študijsko leto, ki ga sigurno že nestrpno pričakujete. In ker se nikomur zares ne ljubi poslušati teh osladnosti, kar preidimo na univerzitetne novičke.

 

Najprej se malo ozrimo na tuje. V glavnem mestu Mehike zadnja dva tedna na trgu Zocalo kampira na tisoče študentov in učiteljev. S tem izražajo nezadovoljstvo z novimi reformami, ki jih je uvedel predsednik Enrique Peña Nieto. Ena izmed reform od učiteljev zahteva opravljanje obveznega preizkusa, če želijo dobiti službo ali napredovanje. Prejšnjo nedeljo je celo izbruhnilo nasilje. Protestniki so napadli in poškodovali policiste. Šest ljudi je bilo aretiranih. Študentje in profesorji so izjavili, da niso povezani z zamaskiranimi napadalci.

 

V torek so se profesorji in predavatelji Atenske Univerze in Nacionalne tehnične univerze v Atenah pridružili štiridnevni stavki. Nasprotovali naj bi agendi vlade, ki narekuje umestitev skoraj dva tisoč administrativnih uslužbencev v program: Mobilnost v javnem sektorju. Vlada bo svoje končne načrte za „prenos“ administrativnega osebja sporočila čez en teden. Grški akademiki pa pravijo, da njihove univerze umirajo, saj jim je država zmanjšala financiranje že za več kot polovico.

 

Kar tristo tisoč uslužbencev javnih šol iz cele Columbie se je udeležilo torkovega protesta v Bogoti. Vlada se ni držala dogovorov, ki jih je sklenila z učiteljskim sindikatom. Tolikšno nejevoljo povzroča tudi postopna privatizacija šolstva. Ministrica za izobraževanje Maria Fernanda Campo je izjavila, da je shod popolnoma neupravičen, saj vlada namerava izpolniti vse obveznosti do sindikata.

 

Novi avstralski premier Tony Abbot je bil izvoljen pred enim tednom in že povzroča val razburjenja med tamkajšnjimi akademskimi in znanstvenimi krogi, s svojim planom o zmanjšanju subvencij za raziskave. Abott namreč smatra akademsko delo za potrato denarja. Državna terciarna izobraževalna unija je takšno ravnanje obsodila kot direkten napad na akademsko svobodo in raziskovalno delo avstralskih univerz.

 

Pri nas so na Brdu pri Kranju prejšnjo sredo predstavili projekt Etika in vrednote v vzgoji. Slovenska akademija znanosti in umetnosti je skupaj z novonastalim Inštitutom za etiko začela s procesom za etično vzgojo mladih. Na tiskovno konferenco je prišlo štiristo ravnateljev raznih šol in vrtcev, kjer jih je predsednik SAZU Jože Trontelj seznanil z novim projektom. Predstavil jim je rezultate raziskav o delovanju in razvoju človeških možganov in pojasnil integracijo vrednot na področju vzgoje in izobraževanja. Malo več o Inštitutu za etiko nam bo povedal direktor inštituta Janek Musek:

 

/izjava v posnetku/

 

Prejšnji ponedeljek je v Komnu potekala poletna šola, na kateri so raziskovali ostanke prve svetovne vojne. Pripravila jo je Univerza na Primorskem v sodelovanju z univerzami na Reki, v Trstu in Celovcu, s pomočjo Občine Komen in Erasmusovega programa. Poletna šola vsebuje predavanja, delavnice, praktično delo in ekskurzije. Navezuje se predvsem na študije geografije, antropologije, zgodovine in turizma. Študentje bodo po poteh Soške fronte odkrivali kaverne in ostale zgodovinske predmete, med drugim se bodo učili tudi trženja turističnih znamenitosti.

 

Predvčerajšnjim so se predstavniki Študentske organizacije Slovenije sestali z državno sekretarko Tamaro Vonta. Srečanje je potekalo v kabinetu predsednice vlade Alenke Bratušek, ki se je srečanja kasneje udeležila tudi sama. ŠOS je opozoril, da lahko potencial Nacionalnega programa za mladino ostane neizkoriščen. Nacionalni program za mladino je dokument, ki opredeljuje prednostne naloge in ukrepe, ki so v javnem interesu mladinskega sektorja. Torej lažji prehod v odraslost ter reševanje stanovanjske in zaposlitvene problematike.

 

Včeraj je na Brdu pri Kranju potekal peti nacionalni posvet o visokem šolstvu. Tam so se zbrali predstavniki študentov in visokošolskih zavodov ter nekateri pomembni državniki. Pogovarjali so se predvsem o aktualnih ekonomskih in družbenih izzivih, s katerimi se morajo soočati slovenske univerze. Izpostavili so opravljene raziskave, ki pričajo, da je kakovost slovenskega visokega šolstva slabša kot v ostalih razvitih evropskih državah. Minister Pikalo je med drugim tudi napovedal vrednotenje bolonjskega sistema in vnos popravkov, ki so potrebni za njegovo izboljšanje. Govorci so izpostavljali tudi vprašanja o večji zaposljivosti diplomantov in kako kljub rezom povečati kakovost študija.

 

Študentski obvestilnik

 

Danes ob peti uri poteka otvoritev: Na Triglav spreminjat svet! Simbioza medgeneracijski center. Prireditev se bo odvijala pred stavbo Slovenijales v Ljubljani. Dogodka se bo udeležilo nekaj častnih gostov. Več o medgeneracijskem centru nam bo povedala vodja centra Ana Pleško:

 

/zjava v posnetku/

 

Komisija za prehrano Študentske organizacije v Ljubljani išče nove kandidate, ki bi opravljali delo inšpektorja. Izvajali bi nadzor nad ponudniki subvencionirane prehrane na področju Ljubljane, Dolenjske in Gorenjske. Delo zavzema pregledovanje lokalov, ki ponujajo subvencionirano študentsko prehrano. Če se vam zdi, da ste vestni, korektni in komunikativni, se prijavite na razpis. Več informacij o prijavi dobite na spletni strani Študentske organizacije v Ljubljani.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.