Multimedijskih Akademskih 15

Oddaja
20. 2. 2014 - 15.30

V današnjih Akademskih 15 lahko med drugim prisluhnete o novem interdisciplinarnem programu “multimedija”, rektorju Edwardu Snowdnu in morebitni ustanovitvi novomeške univerze. Govorili bomo tudi o mednarodnih študentih, ki študirajo v Veliki Britaniji, in o podeljevanju profesionalnih kvalifikacij na Šri Lanki.

Po številnih incidentih s policijo in domnevnimi napadi na protestnike, so študenti londonske univerze zagnali kampanjo za odstop njihovega prorektorja Adriana Smitha. Poziv je del širše kampanje, ki se že več kot leto dni trudi, da bi podizvajalnim delavcem zagotovili bolniški dopust in pravico do pokojnine. V sindikatu londonske univerze pravijo, da je uprava univerze izgubila vso legitimnost. Ljudje, ki so na vrhu, po njihovih besedah ne predstavljajo nikogar in prav tako na svoje funkcije niso izvoljeni. Dejanja zadnjega leta pa so pokazala, da delujejo v nasprotju z vsem, za čemer naj bi stale akademska skupnost in institucije. Kot pravijo v sindikatu, ne zahtevajo zgolj menjave vodstva, temveč njegovo odpravo in zamenjavo z demokratičnimi procesi, ki bi vključevali študente, akademike ter ostale akademske delavce. Prav tako so že napovedali novo stavko, ki naj bi se zgodila konec februarja, ko se bo Smith v senatu sestal z ostalimi prorektorji.

Pritisk na najvišje akademske funkcije v Veliki Britaniji pa prihaja tudi z druge strani. Ministri so pozvali institucije, naj znižajo plače svojim vodstvom. Podatki kažejo, da so se vodilnim kadrom najprestižnejših univerz plače v zadnjem letu celo povišale za osem odstotkov, medtem ko so se ostalim zaposlenim zgolj za pičli odstotek. Minister David Willets je ob sprejemanju proračuna za leto 2014/2015 izrazil zaskrbljenost glede neproporcionalnega višanja plač, hkrati pa izrazil željo, da bi se vodstva v prihodnje takšnih dejanj vzdržala. Odločitev za politični pritisk so že podprli v visokošolskem sindikatu Univerze v Londonu.

V Zimbabweju pa se je v petek zaiskrilo med policijo in skupino Women of Zimbabwe Arise. Skupina je na ulicah od vlade zahtevala, da do konca leta implementira brezplačno in dostopno osnovnošolsko izobrazbo. Policija je na ulice poslala več kot 150 policistov, ki so shod skušali preprečiti tudi z 8-tonskim tovornjakom. Protestnice so dejanja ostro obsodile in jih označile kot nepotrebno zapravljanje sredstev. Hkrati so opozorile, da policijskih kadrov zmeraj primanjkuje, ko je treba preganjati kriminalce in preiskovati kraje javnih sredstev, medtem ko se za preganjanje miroljubnih protestnikov vedno uporabi vsa sredstva, ki so na voljo.

Ministrstvo za visoko šolstvo na Šri Lanki je nedavno sprejelo amandma, ki zasebnim univerzam dovoljuje podeljevati kvalifikacije s področja medicine, strojništva ter arhitekture brez potrditve s strani profesionalnih teles in skupnosti. Odločitev so obsodili z vseh strani, predvsem pa šrilanški zdravniški svet, ki je izrazil resno zaskrbljenost nad dejstvom, da bodo lahko diplomanti zasebnih univerz opravljali zdravniško prakso brez potrditve sveta. Nezadovoljstvo so izrazili tudi študentje, ki amandma razumejo kot poskus “prodaje” kvalifikacij in uničenja javnega ter brezplačnega izobraževanja.

Še ena novica z britanskega otočja. Rezultati nedavne ankete so pokazali, da se večina tujih študentov v Veliki Britaniji počuti nedobrodošlih. Prav tako svojim prijateljem ne bi priporočali, da se odločijo za študij na Otoku. Kot vzrok jih je večina navedla poskuse lastnikov stanovanj, da se prepričajo o njihovem pravnem statusu, medtem ko je skoraj tri četrtine študentov izjavilo, da bi morebitni prispevki za zdravstveno zavarovanje praktično onemogočili njihov študij. Študentski predstavniki so že izrazili skrb nad rezultati raziskave, saj mednarodni študenti v ekonomijo Velike Britanije letno prinesejo skoraj 8 milijard funtov, hkrati pa prispevajo h kulturni diverziteti.

Mesto rektorja ene škotskih najstarejših univerz, Univerze v Glasgowu, bo zasedel Edward Snowden, ki je svetu bolj znan kot žvižgač ameriške agencije za nacionalno varnost NSA. Po tem, ko je skupina študentov kontaktirala njegove odvetnike, se je odločil, da bo sprejel nominacijo in sodeloval na volitvah, kjer je z 51-odstotno podporo tudi zmagal. Njegova izvolitev je s strani nekaterih študentov že izzvala kritike, ki se nanašajo na dejstvo, da svoje funkcije in dolžnosti ne bo mogel opravljati v polni meri. Sicer pa imajo glasgowški študentje navado, da rektorske volitve izkoristijo za politična sporočila. Tako je mesto rektorja leta 1987 zasedel Winnie Mandela, leta 2005 pa izraelski žvižgač Mordechai Vanunu.

Minuli vikend so po Slovenji potekali informativni dnevi za bodoče dijake in študente. Po besedah mladih jih je večina že odločena, kateri študij bodo vpisali, hkrati pa se ne sprašujejo, kako bo z zaposlitvijo, saj je pomembno, da delaš to, kar te veseli. Nekateri so bili mnenja, da dandanes nobena zaposlitev ni varna in da ni nujno, da bo človek opravljal poklic, za katerega se je izšolal. Po ocenah informatorjev, ki so bodoče študente in dijake usmerjali in jim pomagali, je sicer opaziti porast zanimanja za fakultete družboslovnih in humanističnih smeri, na katerih informativne dneve je tudi prišlo največ ljudi.

V Novem Mestu so 13. februarja organizirali okroglo mizo z naslovom “Gospodarstvo in visoko šolstvo v Novem mestu”, katere udeleženci, med katerimi so bili tudi predstavniki območnega gospodarstva, so poudarili, da se zavzemajo za ustanovitev pokrajinske univerze, ki bi temeljila na sodelovanju gospodarstva in visokega šolstva. Po njihovem mnenju bi domača univerza okrepila razvoj in omogočila preboj dolenjskega gospodarstva na evropski trg. Dekan novomeške Fakultete za informacijske študije, Janez Povh, je dejal, da območno gospodarstvo in novomeško visoko šolstvo dobro sodelujeta že v sedanji obliki, bi se pa s pokrajinsko univerzo še dodatno okrepili in dobili kakovostnejše kadre. Domača univerza bi tudi pozitivno vplivala na razvoj podeželja, saj bi več tamkajšnje mladine lahko študiralo doma. Med udeleženci je bil tudi Tomaž Savšek, pomočnik predsednika uprave družbe TVP Novo Mesto, ki je opozoril, da kadri, ki prihajajo iz srednjih tehničnih šol, za območno gospodarstvo več ne zadostujejo. Pobudo za ustanovitev domače univerze pa so v sredo podprli tudi v Pozitivni Sloveniji.

Fakulteta za elektrotehniko ter Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani pa sta razpisali nov interdisciplinarni študijski program “Multimedija”. Financiranje za izvajanje novega programa bo prišlo s strani podjetij, ki za svoje delovanje potrebujejo diplomirane inženirje multimedije. Podjetja, med katerimi sta tudi RTV Slovenija ter Telekom Slovenije, so se odločila za štiriletno financiranje programa v višini 100.000 evrov letno. Po besedah dr. Janeza Bešterja iz Fakultete za elektrotehniko bodo na programu predavali tudi ljudje iz podjetij, saj po njegovem mnenju nov tip diplomanta zahteva tudi to, da razmišlja o svojem podjetju.

V sredo je na Fakulteti za družbene vede potekal Antifa seminar z naslovom “Izgon politike in kriminalizacija upora”. Gostje seminarja so bili Žiga Podgornik – Jakil iz skupine Svoboda Vstajnikom, Danijela Tamše, doktorska študentka na FDV, ter Antikapitalistični blok. Več o dogodku lahko slišite v petkovi oddaji “Kaj pa univerza?”.

 

Študentski obvestilnik

Študentsko društvo Iskra FDV bo v sodelovanju s kulturološkim društvom Kult.co na Fakulteti za družbene vede v torek ob 16. uri organiziralo okroglo mizo z naslovom “Najboljše ideje so skupna last”. Na dogodku se bo problematiziralo koncept lastnine kot družbeni fenomen, ki je kot tak povezan z ideologijo ter družbeno, ekonomsko ter politično ureditvijo družbe. Sodelovali bodo dr. Andrej Rus, dr. Barbara Ruglej ter Sašo Furlan. Organizator dogodka, Žan Debevec, je pojasnil nekaj več o temi dogodka.

Študentska organizacija Slovenije v okviru javne razprave Zakona o začasnem in občasnem delu dijakov in študentov pripravlja niz okroglih miz z naslovom “Delam, da lahko študiram: pomen študentskega dela za socialni položaj študentov in lažje vključevanje na trg dela”. Okrogle mize bodo potekale po več krajih v Sloveniji, njihov namen pa je širši javnosti predstaviti vsebino predloga zakona in predlagane spremembe ter poiskati najboljše možne rešitve za še odprta področja. Prva okrogla miza bo potekala 21. februarja ob 18. uri v hotelu Mitra na Ptuju, medtem ko bo v Ljubljani 25. februarja ob 16. uri.

Novice je pripravil vajenec Andrej.

Aktualno-politične oznake: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness