PRAZNIČNIH AKADEMSKIH 15

PRAZNIČNIH AKADEMSKIH 15

Oddaja
19. 12. 2013 - 15.30

Drage poslušalke in poslušalci, dobrodošli v zadnji letošnji ediciji Akademskih 15, oddaji, ki vam vsak teden prinaša razlog za malodušje glede prihodnosti visokega šolstva, izobraževanja in univerze. Iz sočutja do vseh študentskih poslušalcev smo se odločili, da vam v prihajajočem prazničnem tednu prihranimo to gorje, tako da se ponovno slišimo šele po novem letu. A brez skrbi, takrat se bomo enako udarno in neizprosno kot pijanski maček po zabavi za najdaljšo noč v letu vrnili z novimi razlogi za zagrenjenost. Zadnji dozi študentskega čistega vina pa lahko prisluhnite v naslednjih minutah.

 

Začnimo z že praznično obarvano novico. Londonski študenti so v ponedeljek izvedli protestno akcijo v Galeriji Serpentine, kjer so preoblečeni v božičke opozarjali na nevzdržnost neplačanih pripravništev. Nosili so transparent z napisom: »Vse, kar si želim za božič, je plača«, in obiskovalcem delili letake s pojasnilom, zakaj si za svoje delo v umetniških ustanovah zaslužijo plačilo. Pri tem so opozarjali na to, da pripravništva pogosto zahtevajo enako količino predhodnega znanja in izkušenj kot redna dela na tem področju, vendar se obravnavajo na isti način kot prostovoljska dela. Galerija se je odzvala na protest in študentom dala prav. Če je poskrbela za plačila pripravnikom, pa ni znano.

 

Z 11. decembrom je newyorška univerza postala prva privatna univerza, kjer imajo na njej zaposleni študenti svoj sindikat. Gre za rezultat več kot osemletnega boja in organiziranja, pri čemer so se študenti nemalokrat srečevali s hudimi preprekami in omejitvami. Njihova zmaga tako ni le korak k prepoznavanju zaposlenih študentov kot dejanskih univerzitetnih delavcev, temveč je tudi spodbuda za vse, ki se borijo proti korporativizaciji visokega šolstva v ZDA.
 

Spodbudne novice prihajajo tudi iz sosednje Avstrije, kjer so pretekli teden vse presenetili masovni protesti dijakov. Prvotno odpovedani protesti, ki jih je pred začetkom pogajanja z ministrstvom za izobraževanje sklical konzervativni dijaški sindikat kot odgovor na reformo maturitetnih izpitov, so se na pobudo jeznih dijakov vseeno zgodili. Začelo se je z samoiniciativnim pozivom na spletu in kaj hitro so se protestom pridružile tudi ostale levo orientirane organizacije dijakov v vsej večjih avstrijskih mestih.
 

Prva novica z domačih logov naj bo prav tako razlog za praznovanje. Univerza v Ljubljani je bila glede na opravljeno raziskavo na 10. mestu med najboljšimi stotimi evropskimi univerzami po številu odhajajočih študentov in na 14. mestu po številu prihajajočih študentih. Raziskava je zajemala obdobje zadnjih dveh let, večinoma pa so nas prehitele španske in italijanske univerze. Kaj to pove o odnosu Univerze v Ljubljani do lastnih študentov, da se s tem hvali na svoji spletni stran, in česa to ne pove o odnosu do tujih študentov v Sloveniji, prihranimo za kdaj drugič. Precej uboren razlog za veselje? Nč' bat, tudi nam se je tako zdelo.
 

Potem, ko je javnost doživela burno razpravo okoli novega predloga Zakona o visokem šolstvu, so se aktivirali tudi primorski študenti. Študentski svet Univerze na Primorskem in Študentska organizacija Univerza na Primorskem sta te dni pozivala k podpisu peticije za pravičnejše financiranje dotične univerze. Predlog zakona po njihovem mnenju izhaja iz nezakonite Uredbe o financiranju. Več o razlogih za peticijo in o poteku zbiranja podpisov nam je povedal predsednik študentskega zbora ŠOUP, Seit Demiri:

/izjava v posnetku/

 

Po tem, ko so se z nekaj mesečno zamudo, ki je prekoračila zakonski rok, končno pojavila izplačila štipendij tako starim kot novim štipendistom, pa Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendij v slogu »kot da se ni nič zgodilo« že poziva delodajalce, da do konca januarja oddajo potrebo po kadrovskih štipendijah za leto 2014/2015. Četudi država že od leta 2008 spodbuja kadrovsko štipendiranje prek 50-procentnega sofinanciranja štipendij delodajalcu, število kadrovskih štipendistov upada. Za tiste študente, ki pa vseeno premišljujete o prijavi, pa naj navržemo podatek, da je v letu 2012 povprečna kadrovska štipendija znašala 338,24 evra, kar je 76 odstotkov več kot državna in kar 128 odstotkov več kot Zoisova štipendija.

 

Ob tem velja tudi opozoriti, da s 1. januarjem začne veljati nov Zakon o štipendiranju. Zakon bo veljal samo za tiste dijake in študente, ki boste na posameznem izobraževalnem programu za štipendijo prvič zaprosili. Za ostale velja, da štipendijo do konca izobraževalnega programa prejemate v skladu s starim zakonom.

 

Še ena nezaključena zgodba nosi ime študentski referendumi. Ko se je že zdelo, da bodo prinesli vsaj strinjanje glede potrebe po prenovi študentske organizacije, pa se je pokazalo, da je izid zadnjega vznemiril spanec študentskih funkcionarjev do te mere, da so se lotili sprememb referendumske ureditve. Seja, kjer bo potekala razprava, se ima zgoditi danes. Kaj je tako spornega na spremembah, pa je komentiral Jaša Lategano iz društva Iskra, ki je že včeraj objavila odziv na svoji spletni strani:

/izjava v posnetku/

 

Univerza v Ljubljani tudi letos razpisuje Rektorjevo nagrado za naj inovacijo. Sem spadajo tako tehnološke kot netehnološke inovacije, med zahtevane kriterije pa se je uspelo preriniti tudi podjetniškim idejam. Avtorji prijavljenih inovacij, ki bodo ustrezale osnovnim kriterijem, bodo deležni usposabljanja za trženje inovacije, svetovanja z upravljanjem in zaščito intelektualne lastnine ter možnost mentorstva ter povezave z investitorji. Obeta se tudi denarna nagrada. Rok prijave je 17. januar 2014, več informacij pa najdete na spletni strani www.lui.si.

 

V letošnjem letu so študentske volitve očitno postale vsesplošni trend, saj bomo po novem letu deležni še enih. Gre namreč za nadomestne volitve v Študentski zbor ter posamezne ŠOVZ-je na fakultetah. Volitve so namenjene izvolitvi novih predstavnikov na mesta tistih, ki jim je z letošnjim oktobrom potekel status študenta. Potekale bodo 14. in 15. januarja 2014. ŠOU v Ljubljani v ta namen razpisuje mesta za člane in predsednike Volilnih komisij ter mesta za volilne inšpektorje. Več informacij najdete na spletni strani ŠOU.

 

Včeraj je na FDV-ju potekala prva uradna fakultetna skupščina. Več o dogajanju in vsebini razprav lahko prisluhnete v jutrišnji oddaji Kaj pa univerza.

V prazničnem vzdušju je s slutnjo bolezni v srcu za vas novice zbrala Klara O.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness