Predizpitnih Akademskih 15

Aktualno-politična novica
22. 8. 2013 - 15.30

Drage študentke in študenti, bodoči študenti, večni študenti in vsi študenti po srcu, pozdravljeni v tokratni ediciji novic in novičk s področja visokega šolstva, študentskega organiziranja in izobraževanja nasploh. Poletne počitnice se bližajo koncu in verjamemo, da ste že začeli s tradicionalnim pozno-avgustovskim guljenjem knjig, učbenikov, skript ali vsaj prekopiranih zapiskov.

 

Če to počenete na Univerzi v Ljubljani, ste lahko pomirjeni - še vedno namreč študirate na eni izmed top 500 univerz na svetu, vsaj glede na nedavno objavljeno Academic Ranking of World Universitie oziroma glede na t.i. šanghajsko lestvico. Če smo natančnejši – študirate na univerzi, ki je že sedmo leto zapored uvrščena med 401. in 500. mesto univerz na svetu glede na citiranost raziskovalnih del, število najbolj citiranih raziskovalcev, število objav člankov v eminentnih revijah Science in Nature, število zaposlenih ali alumnov, ki so prejeli Nobelovo nagrado ali nagrado Fields Medal in glede na povprečni akademski učinek zaposlenih po zgornjih kriterijih.

 

Na letošnji lestvici, ki jo vsako leto pripravlja univerza Jiao Tong Šanghaj, ni večjih presenečenj. Zmagal je spet Harvard, še naprej pa dominirajo univerze iz anglosaškega sveta, saj med prvo dvajseterico sedemnajstim ameriškim univerzam delata družbo še dve britanski. Iz dvajseterice je izpadel najboljši azijski predstavnik University of Tokyo. Z dvajsetim mestom ga je izrinil Swiss Federal Institut of Technology Zürich, ki je tako postal šele prvi predstavnik iz kontinentalne Evrope med prvo dvajseterico.

 

Med celinami se je najslabše odrezala Afrika z zgolj štirimi predstavniki. Da Afriške univerze v »akademski odličnosti« [beri ironično, sarkastično] ne dohajajo zahodnih in azijskih, pa očitno skrbi tudi Afriško razvojno banko. Slednja je odobrila 45 milijonov dolarjev nepovratnih sredstev za nastajajočo pan–Afriško univerzo, ki bo sestavljena iz mreže podiplomskih študijskih programov na področju znanosti, tehnologije, inženirstva in matematike. Če se vam zdi dejstvo, da banke vlagajo v izobraževanje, nenavadno, naj vas to ne skrbi. Od projekta namreč pričakujejo, da bo Afriki zagotovil znanja, ki bodo naravnim virom celine dodala vrednost, povečala konkurenčnost in zagotovila trajnostno rast.

 

Ostajamo v Afriki. V Ouagadougou v Burkini Faso so zaradi zaprtja študentskih kampusov med počitnicami izbruhnili množični spopadi med policijo in študenti. Na napad s solzivcem na študente, ki po presoji neučakanih policistov kampusa niso zapustili dovolj hitro, je nekaj študentov odgovorilo s sežiganjem avtomobilov. V tako nastalem vsesplošnem spopadu se je nekaj študentov pred policijo zateklo v mošejo, okrog petdeset študentov pa mora svoja dejanja zagovarjati pred sodiščem.

 

V Avstraliji je v torek potekal protest s pohodom po ulicah Sydneya, na katerem je tisoče univerzitetnih študentov in akademikov že tretjič letos protestiralo zoper zmanjšanje sredstev za visoko izobraževanje za kar 2,3 milijona dolarjev, ki ga je zvezna vlada sprejela aprila letos.

V San Franciscu je več sto študentov zasedlo mestno hišo. Zasedba je del aktivnosti, s katerimi študentje poskušajo preprečiti zaprtje City Collega of San Francisco. Protestna akcija je naslovljena na župana Eda Leeja, ki se s študenti noče sestati, kljub načelni podpori fakulteti pa omogoča njeno zaprtje. Ob zasedbi je bilo aretiranih 26 študentov.

 

V Združenih državah Amerike pa zaradi uničevanja javnega šolstva protestirajo tudi ogorčeni starši. V Greenville's Town Common je prejšnji petek protestiralo več kot sto učiteljev in staršev, ki so tako začeli turnejo protestov po državi, v kateri opozarjajo na škodljivost učinkov, ki jih prinašajo krčenje sredstev za javne šole, slabe učiteljske plače in prenašanje stroškov izobraževanja na starše.

Sedaj pa k domačim temam. Javnost je razburilo poročanje medijev, da bo letos zmanjkalo sredstev za sofinanciranje doktorskega študija. O točnosti dokaj presenetljive novice smo povprašali kar Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, kjer pa so poročanje medijev označili kot napačno interpretacijo v komunikaciji med njimi, Univerzo v Ljubljani in mediji. Obljubili so nam tudi uradno pojasnilo o nadaljnji usodi sofinanciranja doktorskega študija. Ker pa ga čakamo že od torka, se zdi verjetnost, da gre zgolj za komunikacijski šum, vse manjša.

 

Ljubljanskih podiplomskih študentov pa sedaj ne skrbi le sofinanciranje njihovega študija, ampak tudi plačevanje stanarine. Dom podiplomcev Ljubljana v novem študijskem letu zaradi spremembe Sklepa o ustanovitvi javnega zavoda »Študentski dom Ljubljana« in spremembe Pravil o nastanitvi v javni zavod "Študentski dom Ljubljana" več ne bo omogočal bivanja podiplomskim študentom, ki niso mladi raziskovalci ali tuji študentje s štipendijo. Po vzrokih za takšno spremembo smo povprašali vodstvo Študentkih domov Ljubljana, ki je sprejelo pravila, in Ministrstvo za izobraževanje, ki je s to spremembo soglašalo, vendar odgovorov nismo dobili. Nepojasnjevanje razlogov za ta birokratski »izgon« dela podiplomskih študentov pa zgolj povečuje špekulacije o samem namenu poteze.

 

Ta teden sta bili objavljeni poročili zunanjega mednarodnega ocenjevanja Nacionalne agencije Republike Slovenije za kakovost v visokem šolstvu oziroma NAKVIS-a, ki jo je v aprilu opravila skupina mednarodno priznanih strokovnjakov Evropskega konzorcija za akreditacije in Evropske študentke zveze. O ocenjevalcih, ocenjevalnem procesu in pomenu ocenjevanja smo se pogovarjali z direktorjem agencije, dr. Ivanom Lebanom:

/////////////////////////////////////////////////////////////

Izjava v posnetku

/////////////////////////////////////////////////////////////

 

Leban prvi oceni agencije v mednarodne okolju smatra kot zelo ugodni. Poudarja, da bo agencija kmalu omogočila javno dostopnost vseh poročil, saj je bila največja ugotovljena pomanjkljivost ravno nedostopnost poročil skupin ekspertov, na podlagi katerih svet agencije sprejema odločitve o akreditacijah. Leban nam je pojasnil še, kako bo potekalo nadaljnje vključevanje agencije v mednarodne povezave:

/////////////////////////////////////////////////////////////

Izjava v posnetku

/////////////////////////////////////////////////////////////

Na visokošolskih zavodih se je danes začel drugi prijavni rok za vpis v dodiplomske študijske programe za študijsko leto 2013/14. Kandidati, ki niste oddali prve prijave ali s prvo prijavo niste bili sprejeti, se lahko na 25.173 prostih mest vpišete vse do 29. avgusta.

Zadnja, vsekakor pa ne najmanj pomembna novica: Študentski boni so nazaj. Po enomesečni dieti in nesebičnemu odrekanju v javnofinančno dobrobit države vam dober tek želi Gregor Kuhar.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.