Protiorožarskih Akademskih 15

Aktualno-politična novica
Na tem mestu si predstavljaj sliko.
31. 10. 2013 - 15.30

Tokratni pregled dogajanja na področju visokega šolstva, študentskega organiziranja in izobraževanja nasploh začenjamo na Britanskem otočju. Natančneje na kariernem sejmu bristolske univerze, kjer je tamkajšnja študentska aktivistična skupina Bristol Left Society z izvirno protestno akcijo izrazila ogorčenje nad prisotnostjo velikih orožarskih koncernov na sejmu. Skupina petnajstih študentov se je ob dogovorjenem znaku s smrtnim krikom zgrudila po tleh. Namen uprizoritve žrtev vojaškega napada je bil bodoče inženirje odvrniti od kariere v vojaški industriji. Aktivisti so postavili tudi svojo stojnico, kjer so predstavljali alternativne informacije o vojaški industriji, vendar s sejma niso bili le izgnani, ampak kar izbrisani. Organizatorji so namreč zahtevali, da obiskovalci, ki so perfomans fotografirali, posnetke izbrišejo.

Britanski študenti z zasedami pred pisarnami visokih predstavnikov koalicijskih Liberalnih demokratov poskušajo preprečiti napovedano odprodajo študentskih posojil, o kateri smo pred meseci že poročali. Proteste organizira National Campaign Against Fees and Cuts, po naše Nacionalna kampanja proti šolninam in rezom, ki namero vlade označuje kot ogromen in retroaktiven prikrit poseg v šolnine. Napovedana privatizacija bo namreč poslabšala pogoje odplačevanja posojil, ki so bila študentom dodeljena med leti 1998 in 2012.

V Španiji pa so prejšnji teden združili moči študenti, profesorji in sindikati, ki so z množičnim shodom izrazili nestrinjanje z novim krčenjem v izobraževalnem sektorju. Protestniki so ogorčeni, ker vlada nadaljuje s finančnimi rezi, kljub temu da je bilo izobraževanje v zadnjih dveh letih ob 6 milijonov evrov in kljub temu da naj bi se država že izkopala iz recesije. Protestniki prav tako nasprotujejo višanju stroškov študija, politiki vlade, ki otežuje dostop do študentskih posojil, in zakonskim spremembam, ki zahtevajo od učencev, da se že v nižjih razredih odločijo bodisi za poklicno bodisi akademsko nadaljevanje izobraževanja.

Turška oblast nadaljuje s surovim obračunavanjem z nasprotniki. Tokrat so enote policije v Ankari brutalno prekinile protest študentov na Middle East Technical University, ki se bojujejo proti poseku gozda na območju univerze zaradi načrtovane gradnje ceste. Policisti so kljub zakonski prepovedi vstopili na območje univerze brez odobritve rektorja in pretepli študente. Člana študentke organizacije, imenovane Študentski kolektiv, ki igra pomembno vlogo v turškem študentskem gibanju, je policija vrgla v ogenj, pri čemer je utrpel več opeklin prve stopnje.

Sedaj pa v domač univerzitetni peskovnik. Nadaljevanje dobiva zgodba, ki jo je sprožilo anonimno pismo, v katerem zaposleni rektorju Univerze na Primorskem Draganu Marušiču očitajo vrsto spornih dejanj. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport od univerze zahteva vračilo 441.750 evrov investicijskih sredstev za gradnjo kampusa, saj naj bi inšpekcija ministrstva ugotovila nenamensko trošenje proračunskih sredstev. Zahtevo ministrstva je rektor na ponedeljkovi novinarski konferenci označil kot absurdno, saj da je utopični projekt podedoval od predhodnikov, sedaj pa zgolj rešuje, kar se rešiti da:

IZJAVA V POSNETKU

Marušič s pisnim pojasnilom in sočnimi izjavami zavrača tudi ostale trditve iz anonimke, med drugim tudi očitek nepotizma in očitek, da je bil sedaj že famozni znanstveni simpozije zgolj rojstnodnevna zabava, plačana iz javnih sredstev:

IZJAVA V POSNETKU

Razlog za po rektorjevem prepričanju neosnovano in zlonamerno anonimno pismo ter poziv ministrstva pa naj bi bil preusmerjanje pozornosti od bolj pomembnih vprašanj:

IZJAVA V POSNETKU

Če niste prepričani, ali vas je z bujno metaforiko podkrepljena in na trenutke kar zabavna Marušičeva argumentacijo prepričala, imate možnost počakati na rezultate napovedane zunanje revizije poslovanja univerze, ki jo napoveduje minister Pikalo, ali na rezultate verjetnih preiskav pristojnih organov.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je pripravilo nov predlog Zakona o visokem šolstvu, zainteresirano javnost pa poziva, naj do 29. novembra poda morebitne pripombe k predlogu. Nov zakon med drugim poskuša urediti problematiko financiranja visokega šolstva, uvaja spremembe pri podeljevanju akreditacij in delovanju Nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu, natančneje ureja postopke pri podeljevanju koncesij, spreminja oblike študija iz rednega in izrednega v brezplačnega rednega ali delnega in plačljivega rednega ali delnega, v večji meri pa tudi odpira slovenski visokošolski prostor tujim ponudnikom izobraževalnih storitev. Študentsko društvo Iskra se je na predvidene spremembe ostro odzvalo, saj naj bi prikrito vpeljevale neoliberalno doktrino v visoko šolstvo. Fakultetam bo namreč omogočeno zaračunavanje šolnin do štiridesetim odstotkom vpisanih študentov. Visokošolsko izobraževanje tako ne bo več v celoti definirano kot javna služba, ampak kot dejavnost na prostem trgu.

European Quality Assurance Register for Higher Education je sprejela odločitev o vpisu Nacionalne agencije Republike Slovenije za kakovost v visokem šolstvu v evropski register agencij. Kaj to pomeni za agencijo in za slovenski visokošolski prostor, nam je pojasnil direktor NAKVISa, dr. Ivan Leban:

IZJAVA V POSNETKU

Leban pojasnjuje, da NAKVIS s tem še ni postal tudi član European Association for Quality Assurance in Higher Education. Članstvo v tem združenju je namreč naslednji cilj agencije, za katerega Leban upa, da bo dosežen v slabem letu. Na vprašanje, ali bodo imele diplome, pridobljene v Sloveniji, v mednarodnem prostoru odslej tudi formalno večjo veljavo, pa Leban odgovarja naslednje:

IZJAVA V POSNETKU

V torek je pod okriljem Študentske organizacije Univerze v Ljubljani potekala 1. javna tribuna o reorganizaciji in institucionalnih spremembah ŠOU v Ljubljani. Če ste po čudnem naključju dogodek zamudili, vendar bi radi izvedeli, ali je šlo za odprto in konstruktivno razpravo o nadaljnjem razvoju študentskega organiziranja v prestolnici ali zgolj za PR-dogodek, katerega namen niso spremembe, ampak ohranitev sedanjega stanja, potem nikakor ne zamudite jutrišnje oddaje Kaj pa univerza ob 15. uri.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.