REFORMATORSKIH AKADEMSKIH 15

REFORMATORSKIH AKADEMSKIH 15

Oddaja
14. 11. 2013 - 15.30

Današnje visokošolske novice in študentska obvestila bodo potekali v znamenju močne težnje po spremembah. Želja po reformah je razvidna iz vala protestov, skupščin in zasedb, ki se ne vršijo samo pri nas, temveč po celem svetu. Pa najprej preglejmo situacijo na tujem.

 

Manjša skupina naših sotrpinov iz Bolgarije že 19 dni zaseda stavbo Univerze v Sofiji. Skupina se je v ponedeljek še okrepila in z verigami zaprla vhod v zgradbo. Določenim uslužbencem in študentom so prejšnje dni še dovoljevali vstop, zdaj nihče več ne sme v stavbo. Protestniki zahtevajo odstop socialistične vlade premierja Plamena Orešarskega in razpis novih volitev. Tako kot povsod drugod jim preseda naraščajoča korupcija v politiki. Podpirajo jih številni umetniki in intelektualci iz vse države.

 

Še ena zasedba se je zgodila v Turčiji. Včeraj je skupina študentov okupirala prostore Fakultete za zgodovino jezika in geografije, ki spada pod Univerzo v Ankari. Zasedli so dekanovo pisarno in prisilili akademike, da zapustijo stavbo. Nato so zažigali dokumente in čez okno obesili transparente. Posredovali so policisti, ter za pregon študentov iz poslopja uporabili solzivec. Enajst so jih aretirali. Zasedbo je sprovocirala sporna institucija Odbora za visoko šolstvo, ki je končni subjekt odločanja o turških univerzah.

 

Svoje nezadovoljstvo proti Odboru za visoko šolstvo, ki vedno bolj očitno izvaja represijo nad avtonomijo univerz, so izrazili tudi študentje Srednje-vzhodne tehnične univerze. Na stadionu so s svojimi telesi izpisali besedo: „uprite se“. V provinci Antalya na jugu Turčije pa je na stotine študentov vkorakalo v rektorat Akdeniške univerze.

 

V torek se je sestala študentska unija Univerze v Tanti v Egiptu. Tam so razpravljali o morebitni vlogi tožbe za razveljavitev odloka, ki naj bi zatiral politični aktivizem študentov. Novi odlok prepoveduje vsak protest brez predhodnega obvestila univerzitetne uprave. Med drugim prepoveduje tudi uporabo megafonov in bobnov med protesti ter dodaja še absurdno visoko denarno kazen za grafitiranje. Aktivisti pravijo, da želi državni vrh izbrisati politiko iz univerz, vendar jim oni tega ne bodo dopustili.

 

Duh upora se je močno razplamtel tudi pri nas. Teden mineva v znaku skupščin, ki se vršijo skoraj po vseh fakultetah v Ljubljani. Skupščine organizira Študentsko društvo Iskra. Več o samih razlogih za njihov nastanek nam bo povedal moderator prve skupščine Filozofske fakultete Božidar Kolar:

 

/izjava se nahaja v posnetku/

 

Med drugim so skupščine spodbudili tudi predlog Zakona o visokem šolstvu, reforma Študentske organizacije v Ljubljani in reforma študentskega dela. V torek so bile skupščine na Filozofski fakulteti in na Fakulteti za matematiko in fiziko, tam je prišlo tudi do prekinitve pouka. Študentje so na obeh fakultetah izglasovali popolno zavrnitev novega zakona ter organizacijo protestov, če ministrstvo zakona ne umakne. Včeraj in danes skupščine potekajo še na večini ostalih fakultet. Nekateri fakultetni organi jim močno nasprotujejo. Na Fakulteti za farmacijo je na primer prišlo celo do posredovanja policije.

 

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport še naprej nadaljuje z odprtim dialogom pri usklajevanju predloga Zakona o visokem šolstvu. Včeraj se je državni sekretar Mirko Pečarič sestal s predstavniki Študentske organizacije Slovenije. Sekretar je poudaril pomen dialoga med obema stranema, hkrati pa je razjasnil sporne člene, ki jih zakon vsebuje. Študentska organizacija je opozorila na nujno prenovo zakonodaje na področju visokega šolstva. Minister doktor Jernej Pikalo pa se bo v petek srečal s predstavniki Študentskega društva Iskra, ki zakonu močno nasprotujejo.

 

V torek so na 3. izredni seji študentskega zbora sprejemali sklep o potrditvi študentskega referenduma, ki prinaša spremembo Statuta ŠOU, torej njegovo celotno reformo. Koalicijski poslanci so na začetku odlašali z glasovanjem. Najbolj v nos jim je šel člen iz predlaganega statuta, v katerem piše, da bi bil po novem ŠOU podvržen nadzoru protikorupcijske komisije in računskega sodišča. Poslanec iz vrst Povezanih je nato prišel do sledečega sklepa: 

 

/izjava se nahaja v posnetku/

 

Tako je študentski zbor potrdil referendum, ki se bo vršil 4. decembra. Študentje bodo lahko glasovali na matičnih fakultetah. Obetata se nam torej dva referenduma. Eden s strani poslanske skupine Iskra in eden s strani poslanske skupine Povezani, ki se prav tako nanaša na reorganizacijo ŠOU v Ljubljani, vendar se bodo pri tem referendumu študentje lahko opredelili le do par strani dolge resolucije in ne kompletno spisanega statuta.

 

Študentska organizacija v Ljubljani se ta teden poleg referendumov ukvarja tudi z Mesecem mednarodnega sodelovanja. Resor za mednarodno sodelovanje je v ponedeljek oznanil začetek prvega tedna v Mesecu mednarodnega sodelovanja. Tekom tedna so potekali raznorazni dogodki in predavanja. Namenjena so študentom, ki se zanimajo za študij v tujini. Ob koncu tedna je organiziran tudi tridnevni izlet v Prago.

 

Študentski obvestilnik:

 

V petek bo na osnovni šoli Ledina od osme do druge ure potekal UNESCO dan zbliževanja kultur. Organizira ga UNESCO mladinska platforma, v sodelovanju s Slovensko nacionalno komisijo za UNESCO in Zavodom Afriški forum. Dan zbliževanja kultur bo sestavljen iz petih delavnic. Delavnice bodo pripravila društva, ki delujejo na področju človekovih pravic, prostovoljstva, humanitarnosti ali afriških kultur in umetnosti. Vabljeni vsi, ki se zanimate za tuje kulture.

 

Vrnimo se še zadnjič na predlog Zakona o visokem šolstvu. Danes ob štirih bo na Fakulteti za družbene vede potekala okrogla miza, na kateri se bo razpravljalo o perečem zakonu. Okrogle mize se bodo udeležili predstavniki ministrstva, predstavniki univerze, študentov, visokošolskega sindikata in gospodarstva. Namen okrogle mize sta tehtna razprava in osvetlitev resnične vsebine in namena zakona. 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness