Od radiodifuzije do digitalizacije. Priložnost za revolucionarno spremembo

Recenzija dogodka

Pretekli teden je na povabilo Inštituta za delavske študije v Ljubljani gostoval Dan Hind, zagovornik demokratizacije medijev, avtor knjige "Return of the public" in predlagatelj medijske reforme po modelu javnega naročanja, ki temelji na ideji vključenosti občinstva in javnosti v medijsko produkcijo. V sklopu njegovega obiska sta bila organizirana dva dogodka, na katerih so gostje in obiskovalci razpravljali predvsem o krizi medijev, o preporodu novinarstva ter možnostih za revolucionarno reformo medijev in družbe.

V sredo, 9. aprila, je v sodelovanju s Slovenskim komunikološkim društvom in s podporo Veleposlaništva Bolivarske republike Venezuele potekala okrogla miza z naslovom "Kriza novinarstva in preporod medijev". Poleg Dana Hinda so na njej sodelovali še Boris Postnikov, vodja Službe za javno komunikacijo na Ministrstvu za kulturo Republike Hrvaške, Helena Milinković, svobodna novinarka in sopredsedujoča Sekciji samostojnih in svobodnih novinarjev RTVS, ter Aleš Kocjan, novinar Večera in ustanovni član Zadruge za Večer.

Na dogodku so gostje spregovorili o možnih praksah upora proti zmanjševanju pravic novičarskih delavcev in o možnostih za demokratizacijo medijev. Nižanje mezd, izguba avtonomije pri delu ter dekvalifikacija in standardizacija dela namreč ne zgolj prekarizirajo novinarje, temveč skozi nižanje stroškov dela novinarstvo delajo vse bolj odvisno od informacijskih subvencij, ki jih pripravljajo v centrih ekonomske in politične moči. Taka kriza medijev sicer predstavlja grožnjo in razblinja mit o novinarstvu kot četrti veji oblasti, a po drugi strani pomeni tudi priložnost za uveljavljanje bolj demokratične komunikacijske ureditve.

Na okrogli mizi je tako Helena Milinkovič analizirala prekarizacijo novinarske delovne sile, ostali gostje pa so spregovorili o specifičnih možnostih in projektih za reformo medijev. Aleš Kocijan je predstavil zgodovino projekta Zadruga za večer, Dan Hind je razpravljal o svoji ideji za reformo medijev po modelu javnega naročanja, Boris Postnikov pa je opisal izkušnje z novinarskim pilotskim projektom, ki je pod okriljem Ministrstva za kulturo Republike Hrvaške skušal slediti Hindovi ideji.

V četrtek, 10. aprila, pa je potekalo še eno predavanje letnika Inštituta za delavske študije, ki je letos posvečen obravnavi socializma. Tokratni gost, Dan Hind, je svoje predavanje naslovil "Od radiodifuzije do digitalizacije: možnosti za revolucionarno reformo".

Hind je na predavanju analiziral očiten premik težišča od radiodifuiznih in televizijskih k digitalnim in družbenim medijskim platformam. Če so nekateri to spremembo pozdravili kot konec množičnih in začetek javnih medijev, so drugi precej bolj previdni in skeptični. Hind pa je skušal predvsem orisati konceptualni okvir, skozi katerega je mogoče misliti tako spremembe v medijskem in komunikacijskem polju kot tudi njihov vpliv na politiko in gospodarstvo v prihodnosti.

Predavatelj je razpravljal tudi o aktualni krizi medijev in različnih odzivih nanjo. Krizo namreč razume tudi kot priložnost tistih, ki se zavzemajo za radikalno družbeno spremembo. Meni, da bi lahko prek reforme medijev prišli do bolj politično aktivne javnosti oziroma do bolj za participacijo odprte politike. Aktualno družbeno krizo Hind namreč vidi predvsem kot krizo razuma, njeno rešitev pa v promociji racionalnega diskurza, kjer morajo glavno vlogo odigrati mediji.

Videoposnetka obeh dogodkov si boste lahko ogledali na spletni strani in na youtube kanalu Inštituta za delavske študije, ki ga najdete tudi na facebooku. Vabljeni pa ste tudi na zadnje predavanje iz letošnjega letnika. V četrtek, 17. aprila, bo ob 18. uri v Stari Elektrarni predaval Gal, Kirn in sicer o razumevanju spomenikov narodnoosvobodilnemu boju in revoluciji.

Poročilo je pripravil Miha Andrič.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.