Je religija lahko progresivna?

Oddaja
30. 9. 2016 - 12.00

KONTEKST:

V zadnjih tednih se je v lokalni javnosti glede gradnje Islamskega centra odprla zanimiva razprava. Barbara Rajgelj je na svojem Facebook profilu izpostavila, da je “noben verski objekt ne veseli,” še zlasti če je ta “financiran s strani enega najbolj nedemokratičnih in do žensk ter svobodomiselnih ljudi sovražnih sistemov na svetu (savdijski režim)”.

V debato se je vključil tudi naš novinar Muanis Sinanović, ki v svojem članku razkriva določene prav tako nedemokratične in klientalistične principe delovanja znotraj tistih, ki se po navadi prvi postavijo v bran svobode ter proti tradicionalnim družbenim formacijam. Na neki točki tudi dvoumno pristavi:“Sem za ohranitev sekularizma in proti vmešavanju klera v realpolitično življenje, vendar nikakor nisem za ločitev religije od politike.”

Tudi zadnji uvodnik v Mladino Grege Repovža lahko beremo kot nadaljevanje te razprave. V njem se postavi na jasno antireligiozno stališče in med drugim zatrdi: “Naša civilizacija je današnjo raven napredka in blaginje dosegla ne zaradi religije, temveč kljub njej.”

Povsem nasproti temu stališču pa bi lahko postavili Žigo Turka, ki Repovžu na Twitterju odgovarja: “Nasprotno. Zahodna civilizacija je prehitela ostale, ker je bilo krščanstvo boljša religija od ostalih.”

 

JAVNO PISMO:

Dragi poslušalci in poslušalke, zmedeni smo, pomagajte nam! Pomagajte nam napisati prvo javno pismo v novi sezoni, v katerem bomo skušali odgovoriti na zapleteno in večplastno vprašanje: Je lahko religija progresivna? Je mogoče afirmirati religijo s stališča levih, progresivnih politik? Je nujno biti za gradnjo islamskega verskega centra? Je vsak dvom o njem že znak nestrpnosti? Pokličite nas v petek od dvanajstih dalje v eter Radia Študent (01 242 88 00/01 242 88 01) in skupaj z nami napišite javno pismo, ki bo dokončno rešilo ta problematični vozel.

V etru bosta Boštjan Vrhovšek-Botz (ki bo zagovarjal stališče radikalnega ateista) in Jernej Kaluža (ki bo zagovarjal radikalno toleranco).

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

nič o islamskem centru. kaluža itak nima problema, za vrhovška je bila pa kaša očitno prevroča. pa kakega lokalnega muslimana povabite naslednjič. sinanović vs. vrhovšek!

Sem bil povabljen, ampak mi ni ratal.

škoda. vrhovšek se je usral ob namigu, da njegovo stališče preseka desničarsko, ko je bilo kako minuto govora o džamiji. za zajtrk bi ga pojedel.

MARTIN LUTHER KING & MALCOLM X
lep pozdrav

Aleluja!
https://www.youtube.com/watch?v=N1xWFo8xEu8

Brez religij se zadušimo pod bremenom absolutnega materializma.

daj no. to je enostavno poniževanje.

Pri nas je diskurz o religiji - z izjemo pronicljivega Muanisa - zaradi komunistične zaslepljenosti z materializmi in krščanske užaljenosti na zavidljivo nizki ravni.
Še dobro, da na RŠ vrtite stari ameriški rock'n'roll, ki ni nič manj kot noseč z emancipacijskim potencialom religije.

https://www.youtube.com/watch?v=OLZcoDsPUkI

Gnev mladega Kendricka.
https://youtu.be/4wZytWFm7x0
Najbolj so mi všeč levičarji s piksno pira v roki, ki tolčejo čez boga.

Spoved starega Leonarda.
https://youtu.be/FYkJuAb0mMk
Lover come back to me - vabi bog. To ni pesem o dveh zaljubljenih osebah, ampak dialog med bogom in vernikom. Listen carefully.

Izjemno močne religiozne podtone beleži tudi Van Morrison.
https://www.youtube.com/watch?v=EHbFg1jUlaI
Pojmovanje boga kot skrivnosti je eno izmed bolj plodovitih - "božji mrak".

Kiklco prodala bom, za RŠ dala bom. ;)

Ob teh komadih

Mhm, to gre ta tako imenovani "črni žolč" vun. ;)

Potrebno se je zavedati, da je religija oblika visoke kulture, ki je po def. žal ekskluzivna; ker je potrebno vložiti vanjo nekoliko truda, da jo usvojimo.

Najbolj pobožni so pa itak rastafarjanci, kot nam to pokaže nadstandardni Prince Far I.

https://www.youtube.com/watch?v=Pv2sqbdJfEQ
"These is the ten commandments were given by Jah onto Moses..."

God bless.

bullshit totalen, od oddaje od komentarjev.

govorijo vsi razen tistih, ki bi morali govoriti.

Vsakdo, ki je kadarkoli ljubil, je srečal boga.

Jeo govna

trolanje samega sebe bo v desetih letih kaznivo tudi v eu.

Moj komentar je samo pod vzdevkom "sinanović". Lahko se sprehodiš do IT službe in se pozanimaš, puščam podatke na razpolago.

Aja, ne boš se, ker si anonimen. Hmm, trollanje samega sebe?

Sicer pa to ni prispevek o meni, tako, da ne vem, kako bi tu šlo za trollanje mene.

LOL - a IT služba RŠ čekira IPje komentarjev...
Da ni to že sedaj kaznivo?
;)

čekiranje je progresivno kaznivo-za religiozne po črki v vedno večjih odmerkih le te. Ljubezen je velika AMEN

v imenu džezve, Zvona, piskra in počenega lonca, BONG.

"a IT služba RŠ čekira IPje komentarjev..."

Ja seveda da čekira. Stazistyle skozi kombinacijo anarhisti + islamska hip(st)ersenzibilnost. RŠ na fakin dnu zasrane đezve.

sej vem, da nima preveč smisla in da so koment sekšni nekakšni odprti oddelki za kolektivne psihoze, ampak vsi administratorji vseh forumov in it-službe manjših medijskih portalov imajo dostop do ip-jev komentatorjev, drugače jih ne bi recimo mogli bannat.

Zelo jasno ... a nihče - ne RTV, ne 24UR, ne Nova24tv - na podlagi nekih fantazem ne teži z odvetniki, s sodnim pregonom kot ti. Stazistyle.

- pozivanje k pretepanju piscev člankov
- ozmerjanje bošnjakov s teroristi in rojenimi v teheranu
- itd.

se povsod kaznujejo. also: https://postimg.org/image/xs07px4qz/

ajde, vozi zdej.

@trolley
- Reči da nekdo nekaj zasluži ni poziv, da se ga dejansko plača. Še vedno mislim isto.
- Parodija na ime ni ozmerjanje. Rolanje po sceni ftw!
- Kak Teheran wtf???

... avtobus hipersenzibilnih kretenov. lol. gtfo.

kako pa kaj stojimo z neposredno grožnjo komentatorja drugemu komentatorju s fizičnim nasiljem, konkretno defenestracijo?

...hipersenzibilnost je skoraj kompliment, verjetno gre bolj za betonske zidove in čudno nereligiozne odmeve med njimi, kjer vsak narcisek posluša svoj konstrukt kot besedo/ v začetku je bila beseda..../

@Bonus: najboljši so pa ameriški črnci, ki še vedno častijo religijo svojih zasužnjevalcev.

Vse religije so bedne, fuj, potem si pa še lastijo avtorske pravice za literaturo, umetnost, moralo, kaj, vso civilizacijo. Na splošno pa nisem za kakršnokoli pobijanje ali preganjanje ljudi. Ni praktično.

@nevemp: pre-lol, malcolm x je bil znan po tem, da je častil religijo svojih zavojevalcev, zato se je vpisal v zgodovino, nič lažjega

seveda je del literarne, umetniške in moralne produkcije plod vere, kdor tega ne vidi, je enostavno slep; ni pa literatura, itd. ekskluzivna last vere
po enakem kopitu pa tudi literatura itd. ne more nadomestiti vere in boga; če to misli si pač lasti avtorske pravice do boga

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness