Številke ne lažejo

Oddaja
13. 7. 2020 - 16.00

Izjava

Slišali ste uradnega govorca Uredništva Radia Študent Rasta Pahorja, ki je prejšnji četrtek med drugim branjem proračuna ŠOU v Ljubljani za leto 2020 s temi besedami predstavil stališče našega zavoda. Govor je bil zavzet, goreč, podkrepljen z dejstvi ter upi in strahovi našega radia, kar je v običajni glasovalni mašineriji ljubljanskega študentskega zbora tako rekoč izumrla praksa, zato ni čudno, da je ganil prenekaterega zastopnika študentske skupnosti – med drugim celo samo predsednico ŠOU v Ljubljani. Kljub temu je bil rezultat glasovanja nedvoumen in pričakovan, brez odstopanj ali anomalij – proračun, ki za Radio Študent pomeni povečevanje stiske, je bil enoumno in skoraj enoglasno sprejet.

»Ponosni smo na bogato zgodovino Radia Študent, prav tako pa se zavedamo vse večje pomembnosti po ohranitvi pluralnosti medijskega prostora v Sloveniji. Hvaležni smo za trdo in požrtvovalno delo sodelavcev Radia Študent, ki so navkljub epidemiji in težki finančni situaciji omogočili nemoteno oddajanje radia. Še naprej se bomo trudili, da bomo po svojih najboljših močeh podpirali delovanje vseh naših zavodov, ki pomembno prispevajo k lajšanju socialnih stisk, k izobraževanju in popestritvi obštudijskega življenja ter informiranju študentov.« To je bil odziv ŠOU v Ljubljani na izjavo za javnost Radia Študent, v kateri smo predstavili tegobe v zvezi s financiranjem v luči koronakrize. Tudi ob teh prelepih besedah bi se človeku utrnila kakšna solza. Naš trud je vendarle cenjen, podprt s strani naše ustanoviteljice, ki bi morala v prvi vrsti razumeti težo naših težav. Aleluja! Pretekle razprtije so pozabljene, končno smo složni in v dobrobiti za študentsko skupnost drug drugega razumemo ter si pomagamo v teh težkih časih.

V kriznih razmerah se je v krizi znašel tudi Radio Študent
 / 6. 7. 2020

Tako bi tudi bilo, dovoljene bi bile sanje, če proračun po drugem branju, kot rečeno, ne bi bil sprejet v nespremenjeni obliki. A to se žal ni zgodilo. »Na ŠOU v Ljubljani se zavedamo težke finančne situacije, v kateri so se znašli naši zavodi, med katere poleg Zavoda ŠOLT, Študentske svetovalnice, ŠOU Športa, Kersnikove in Študentskega kampusa spada tudi Radio Študent. Zato smo v primerjavi z lanskim letom povečali relativni delež financiranja, ki ga prejme Radio Študent.«   Odstotek za Radio Študent se je povišal! Dobrotljivost brez meja. To pa je seveda videti samo kot manever; v znižanem proračunu so ohranili za Radio Študent že v osnovi problematičen znesek, ki mu je kar naenkrat narasla procentaža!

Radio Študent je v primerjavi z ostalimi zavodi in družino ŠOU v Ljubljani spet potegnil kratko. Oh, in Fundacija Študentski tolar, ki pomaga študentom v stiski. Torej edini študentski medij posebnega pomena in finančna pomoč študentom. Pregled proračunskih deležev družine ŠOU v Ljubljani povsem jasno kaže zapostavljenost Radia Študent, saj v letošnjem proračunu skoraj vsi zavodi beležijo večji odstotkovni delež od njega: to so Socialni inkubator Študentski kampus, Študentska svetovalnica, Zavod Kersnikova in ŠOU Šport. Manj od Radia Študent dobi le Zavod ŠOLT. In Fundacija Študentski tolar. Študentski Kampus prejme skoraj dvakratnik minimalnega deleža, s tem da že tako prejme največ - in sicer štirikrat več kot v povprečju prejmejo ostali. Večina preostanka družinskih članov ŠOU družine prejme krepko več od minimuma, Radio Študent po finančnem restrukturiranju, ki zagotovo ni manever, minimum komaj dosega.

ŠOU v Ljubljani na podlagi številk trdi, da Radiu Študent v danih razmerah zagotavlja vse najboljše. Naj sami še enkrat povejo: »Ponosni smo na bogato zgodovino Radia Študent, prav tako pa se zavedamo vse večje pomembnosti po ohranitvi pluralnosti medijskega prostora v Sloveniji. Hvaležni smo za trdo in požrtvovalno delo sodelavcev Radia Študent, ki so navkljub epidemiji in težki finančni situaciji omogočili nemoteno oddajanje radia. Še naprej se bomo trudili, da bomo po svojih najboljših močeh podpirali delovanje vseh naših zavodov, ki pomembno prispevajo k lajšanju socialnih stisk, k izobraževanju in popestritvi obštudijskega življenja ter informiranju študentov.« Mi pa lahko zaključimo, da številke, kot se rado reče v politično-finančnem diskurzu, tudi tokrat ne lažejo. Radio Študent, katerega financiranje s strani ustanoviteljice se je v zadnjih 8 letih skoraj prepolovilo, je v proračunu ŠOU v Ljubljani znova defavoriziran in marginaliziran ter spet na robu možnosti delovanja, zaradi česar protestiramo in proti čemur se bomo borili še naprej.

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentarji

Kooooo kooo kokodak

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.