Od izničenja k izčrpavanju in krčenju obsega delovanja

Oddaja
27. 1. 2021 - 11.05

Klemen Petek, predsednik Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU), je študentskim poslancem poslal nov predlog proračuna ŠOU za leto 2021. Ta za Radio Študent predvideva 64.000 € za redno delovanje, torej približno polovico minimalnega zneska (tj. 120.000 €), ki bi bil potreben, da bi radio ohranil sedanji obseg delovanja, produkcijo civilnodružbenih, kulturnih in izobraževalnih projektov ter v povprečju 17 ur živega študentskega programa posebnega pomena v študentskem in občem javnem interesu, ki ga soustvarja več kot 200 honorarnih sodelavk in sodelavcev. Spletna seja študentskega zbora bo v četrtek, 28. 1. 2021, ob 19. uri. Tokrat naj bi po želji vodstva ŠOU potekala brez video prenosa v živo.

Če bi razpolovljeno financiranje s strani ŠOU obveljalo, bi se obseg dejavnosti na Radiu Študent v tekočem letu prepolovil, saj so sredstva s strani ŠOU, četudi so lani znašala 120.000 €, kar je komaj 22 % proračuna Radia Študent, nepogrešljiva osnova za uspešno črpanje projektnih sredstev, ki predstavljajo že več kot 300.000 € na leto oziroma 60 % vseh virov financiranja Radia Študent. Zmanjšanje sofinanciranja s strani ŠOU pomeni zmanjšano sposobnost Radia Študent za črpanje projektnih sredstev (ta omogočajo v povprečju od 60- do 80-odstotno sofinanciranje, zato so sredstva ustanovitelja predpogoj za prijavo številnih domačih in mednarodnih projektov in tudi uspešno črpanje sredstev iz njih).

Tako drastičen padec sofinanciranja s strani ŠOU bi skratka prepolovil izvedbo rednega programa Radia Študent in tudi programa izobraževanj, v okviru katerih na radiu že desetletja brezplačno izobražujemo špikerske, novinarske, tehnične in druge medijske kadre. Ogroženo bi bilo črpanje največjega obsega sredstev za medijske vsebine pri Ministrstvu za kulturo, osrednjega medijskega razpisa v državi. Okleščena bi bila tudi izvedba številnih drugih domačih in mednarodnih projektov, med drugim Klubskega maratona, mednarodnega festivala založništva Tresk, programa nekomercialne glasbene izmenjave s številnimi evropskimi radijskimi postajami v okviru programa Ustvarjalna Evropa, platforme evropske kohezijske politike in drugih.

ŠOU se je torej namesto izničenja in odprodaje Radia Študent glede na tokratno prvo branje finančnega načrta 2021 in zgolj 64.000 € za Radio Študent vrnil k stari taktiki, ki jo uveljavlja od nastopa direktorja ŠOU Andreja Klasinca; torej k finančnemu izčrpavanju oziroma postopnemu nižanju ustanoviteljskih sredstev za Radio Študent in za zagotavljanje študentskega javnega interesa. Za primerjavo: za administrativne stroške in plače zaposlenih na ŠOU je v finančnem načrtu predvidenih 257.000 €.

Predsedstvo ŠOU in študentski zbor zato pozivamo, da še enkrat premislijo, čemu in v kolikšni meri namenjajo študentski javni denar. Verjamemo, da se je po propadlem prvem proračunu ter pritiskih študentske in strokovne javnosti, ki je množično podprla Radio Študent, vsaj del poslank in poslancev študentskega zbora ŠOU zavedel družbeno potrjenega poslanstva Radia Študent. Nadejamo pa se, da bo tudi vodstvo ŠOU zmoglo prepoznati Radio Študent kot pomemben del študentskega javnega interesa na področju kulture in izobraževanja, kar lahko dokažejo zgolj z zagotovitvijo minimalnih sredstev, potrebnih za njegovo preživetje. Nenazadnje trenutna vladajoča koalicija ŠOU izhaja iz 3,8% udeležbe študentk in študentov na volitvah, zato si bodo resno legitimnost za svoje delovanje šele morali pridobiti. V isti sapi zato vodstvo ŠOU pozivamo k ponovnemu odprtju seje za študentsko in širšo javnost, saj smo prepričani, da je to prvi korak k večji demokratičnosti in povrnitvi zaupanja javnosti v študentsko organiziranje pod okriljem ŠOU.

 

Aktualno-politične oznake: 
Avtorji: 
Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentarji

Super, zakaj bi spodkopavali temelje Radia s sodelovanjem z zlocinsko organizacijo SOU, katera ima v mislih samo kapital za lastne zepe.

Radio se mora osamosvojiti in najti lastno avtonomno financiranje, ki bo s pomocjo zavestnih slusalcev in slusalk sigurno kojci zagotovljeno.

mimogrede: demokraticnost in reprezentativnost bi bila vecja, ko bi na radiu imeli ustvarjalce/komentatorje, katerih mnenje ne prihaja zgolj in skrajnje levicarskega pola. na radiu futrate trenutno samo ultralevicarsko populacijo in zanemarjate liberalce (ki bi bili na vasi strani, pa ste sli prevec v ultralevicarstvo in niste vec liberalni) in sploh konzervativce (ki ravno tako placujejo davke in iz katerih se delno placuje tudi radio student).

kje je reprezentativnost, demokraticnost in predvsem diverziteta politicnih pogledov na radiu student? ker podpirate poglede samo ultralevicarjev bi morali dobiti najvec 10% financnih prejemkov.

Zelo dober komentar gospod MOJE IME.
Problema sta dva. Prvič sredstva ŠOU pač obstajajo in jih študetnje hočeš nočeš plačamo. Smiselno se je boriti za čimboljšo rabo teh naših sredstev. Govorimo o resorju 2,9 milijona, kar je v luči koronakrize enormna številka. Drugič pridobiti si nova sredstva čez noč med najhujšo krizo v zgodovini republike tudi ni tako preprosto kot se sliši. ŠOU bi moral izdelati dolgoročni načrt za odcepitev, ki bi bil narejen za nekaj let v naprej. Take odločitve čez noč so lahko katastrofalne.

Na RŠ se lahko prijavi vsak. Tudi če se ti zdi da te ne bodo vzeli ker si konzervativen, kar ni res ker ima RŠ mnogo bivših dijakov škofijske, se lahko pač zlažeš da si komunajzar. Logično je da je študentki radio bolj levo usmerjen, ker so mladi tipično bolj levo usmerjeni, konzervativni pa postanejo šele v starejših letih. Najboljši primer je naš predsednik vlade Janša, v mladih letih radikalni komunist danes pa temelj slovenske desnice. Leva usemrjenost RŠ-a je čisto organičen pojav, ki je tipičen za večino študentksih struktur. Tudi recimo študentje teologije so tipično relativno bolj levi od nekega tipičnega verskega establishmeta.

poleg tega pa rš ne temelji na konceptu reprezentacije, vsaj ne v pomenu vključevanja vseh možnih (etabliranih) pogledov, da bi zadovoljil neko čim širšo in splošno publiko. če bi bil to, potem ne bi bil rš. rš ne le reprezentira, ampak neposredno daje glas najrazličnejšim skupnostim z roba - glasbenim, družbenim, begunskim, you name it. da tako početje danes razumemo kot levičarsko, je mogoče še prevelik kompliment levici, ki zaradi ujetosti v identitetno vojno z desnico ni zmožna razumeti niti same sebe, kaj šele vsega in vseh okoli nje

"pridobiti si nova sredstva čez noč med najhujšo krizo v zgodovini republike tudi ni tako preprosto kot se sliši. ŠOU bi moral izdelati dolgoročni načrt za odcepitev, ki bi bil narejen za nekaj let v naprej. Take odločitve čez noč so lahko katastrofalne."

cez noc pac tale problem ni nastal; se vsakic ko zacne SOU bluzit o financah se RSu tresejo financna tla pod nogami in niti malo ni nihce ukrepal za odcepitev. to je ze cel kup let - ce stejemo vstop slovenijo na kapitalisticni trg ob osamosvojitvi, kjer je bilo jasno, da bo kapital zacel rezat in vplivat bi se lahko ta pot odcepitve zacela. pa se je samo potiskalo v ozadje.
po toci zvoniti...

"Na RŠ se lahko prijavi vsak. Tudi če se ti zdi da te ne bodo vzeli ker si konzervativen, kar ni res ker ima RŠ mnogo bivših dijakov škofijske, se lahko pač zlažeš da si komunajzar."

tukaj tici problem!! zakaj bi moralo koga biti strah ker je konzervativen in se pretvarjat da je komunajzar?!?! To je ta problem - tako deluje, sem preprican, tudi grosupeljski aparat, z ravno taksno mentaliteto. Nasi/vasi, z nami/proti nam. in Radio kot zastopnik vseh studentov, bi moral delovati v korist vseh - morda bi se bilo kaj liberalnih in konzervativnih sodelavcev, pa si ne upajo povedat, ampak bolje-za-njih sledijo "partijski loiniji Radia student".

"neposredno daje glas najrazličnejšim skupnostim z roba"
kdo je glas liberalizma in konzervativnosti na Radiu student? prosim za link na tej strani. hvala.
ker kot vidim, so na lastnem radiu liberalci in konzervativci prakticno neobstojeci, ne samo da so na robu - torej, kdo je njihov glas?

Obožujem take logiške nesmisle, kakršnega si proizvedel v zadnjem odstavku. Ga najdeš sam?

A lib. in kon. sta robni ideologiji, ali kakor koli že jima rečemo, v Sloveniji? Ne. Nista. Na njuni mešanici in nekem kvazinkontrirajočem odnosu je zgrajena cela država. Sploh ne štekam, kaj bi to pomenilo, da bi bila neka oddaja glas liberalizma, druga kon., tretja komunizma itd itd. Temu predalčkanju se rš ravno izmika, v eni oddaji boš lahko našel hkrati ne vem, zmišljujem si, prevpraševanje neobstoječih človekovih pravic v, kaj jaz vem, Demokratični republiki Kongo, hkrati pa tudi kritiko gospodarskega modela, prevpraševanje nacionalnih identitet itd. Pri vsaki oddaji in avtorju lahko najdeš kakšen pogled, ki je bolj v to "smer", drug pa v drugo. Sploh ne štekam, kaj bi pomenlo, da bi imel neko oddajo, ki bi dajala glas npr. liberalcem. O čem govorimo? O tem, da bi ti nabijali, kok je zdej gospodarski model res kul, pa da bi blo treba še mal privatirzirat kej, pa itd. Wtf? Tega sranja mamo že drugod preveč, zakaj bi rabli to še na rš. Če pa govorimo tematsko, na primer radio sproducira milijon prispevkov o beguncih, o tem, kaj se dogaja z njimi, o sodbah evropskih in drugih sodiš" glede tega. In tu je zagotovo perspektiva bolj" liberalna" (če že moremo predalčkat), kot karkoli drugega... Skratka, ni vse tko enoznačno.

Če se RŠ-u očita, da je izrazito levičarsko profiliran, je nekaj na tem. Tega RŠ sploh ne skriva, hkrati pa verjetno večina RŠ-ovcev v tem ne vidi nič problematičnega.

Pred leti sem bil tudi sam sodelavec RŠ-a in že od prvega dne na avdiciji je bilo izpostavljeno, da se od nas pričakuje, da izpostavljamo vsebine na način, ki je skladen z uredniško politiko. To se je pozneje kazalo tudi v popravljanju ali usmerjanju vsebine prispevkov, ki so morali biti skladni z levičarsko ideologijo.

Lahko debatiramo o tem, ali gre res za ultralevičarstvo ali malo manj ultralevičarstvo, ampak to ni bistveno. Vsak medij ima uredniško politiko in če se z njo ne strinjamo, potem pač preklopimo na drug program ali preberemo drugo revijo. Problem pa je, da je RŠ medij v javnem interesu, saj se financira iz javnega denarja. Če torej nekateri študenti menijo, da njihov interes na RŠ ni zastopan, tega ne moremo enostavno odsloviti z argumentom, da RŠ-a ne poznajo in ne razumejo. S skrajno resnostjo se je treba vprašati, zakaj imajo nekateri študenti ta občutek in kaj bi treba spremeniti, da bi se počutili, da je RŠ tudi njihov medij.

RŠ gotovo pokriva vsebine, ki so v drugih medijih zapostavljene in opravlja svojo vlogo medija v javnem interesu. Vprašanje je, kako bi jo lahko pokrival bolje in kateri očitki proti RŠ-u so resnični. Očitki o izraziti enostranski politični profiliranosti po mojem mnenju v veliki meri so resnični in mislim, da medij v javnem interesu ne bi smel biti tako enostranski.

Odgovori, da se na RŠ lahko prijavi vsak, so malo sprenevedanje. Prijavi se že lahko, ampak ali bo lahko na koncu tudi povedal svoje mnenje, je druga stvar.

Težnje ŠOU, da se odreče ustanoviteljstvu RŠ, pa so skregane z vsako logiko; to je podobno kot če bi se država odrekla financiranju javnih univerz in šol. Naloga ŠOU je, da financira RŠ, ker razpolaga z denarjem, ki je ravno temu namenjen.

Abstraktne obtožbe o retirano levi usmerjenosti so fine, bi si pa želel konkretne vsebine in nazore s katermi se ne strinjate. Tako bo RŠ tudi opravil svojo družbeno vlogo in začel dialog, kar je dobra stvar. Dokler pa bo edina želja cenzurirati kar je napačna stran pa nebomo prišli nikamor.

Jaz sebe s konkretnimi vsebinami ne bi želel izpostavljat, predlagam pa, da na RŠ-u opravite kako fokusno skupino ali anketo z raznolikimi študenti o tem, ali se jim zdijo relevantne vsebine ustrezno zastopane, katerih vsebin primanjkuje, ali je način predstavitve vsebin ustrezen itd.

nemirno, se ti ne zdi?

RŠ je medij, načeloma se drži objektivnega novinarstva, v kolikor je to sploh mogoče. Če so kao desničarji večinoma butli tu pač ni veliko pomagat. v primeru neke tematike se pač kliče steokovnjake, ne pa Potrča, ki arbo samo za širjenje lažnih innepreverjenoh novic, kar res ni novinarsko. Novinar mora bit pes čuvaj in braniti ljudstvo pred nesmisli. Skrbeti mora za preverjena dejstva. Če je dejstvo da desničarji tudi vsvojo stroko ufuravajo ideologijo, so potemtakem pristranski in posledično ne ravno dobri kot strokovnjaki. Tako da RŠ hvala da držite nivo novinarstva in ne podlegateneumnostim kot so ideologije.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.