Romska pesem - Romano Horo

Oddaja
27. 1. 2017 - 9.20

Pred dvainsedemdesetimi leti, na današnji dan 27. januarja 1945, so sovjetske enote Rdeče armade osvobodile eno izmed najhujših in največjih nacističnih taborišč Auschwitz – Birkenau v katerem je bilo v manj kot petih letih ubitih več kot 1,1 milijona ljudi, zaradi česar je bil ta dan označen kot mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. Istočasno se je zgodil tudi  velik genocid nad romi, med drugim velik del plemena Lovari… v ta namen vam bom opisala zgodbo umetnice, slikarke Ceije Stojke, ki je bila ena iz,med redih, ki so prišli živi iz taborišč.

Ceija se je rodila leta 1933 v Avstriji peta izmed šestih otrok. Z istim letom da je Hitler prevzel oblast v Nemčiji. Oče Ceije je bil leta 1941 deportiran v koncentracijsko taborišče  Dachau, od koder je bil kanseje premeščen in umorjen. Leta 1943 je bil preostanek njene družine deportiran v Auschwitz – Birkenau, kjer je bil velik del družine takoj ob prihodu umorjen. Ceijna mati je ob prihodu za svojo hči lagala da je stara 16, namesto 10 let, kar je pomenilo da je bila dovolj stara za delo v prisilnem oddelku kampa in ji s tem rešila življenje. Kasneje so družino ločili in Ceijno mati in sestro premestili v edino žensko koncentracijsko taborišče Ravensbruck. Po mučnih dveh letih je bila pri 12 letih starosti osvobojena iz taborišča poleg svoje mame štirih bratov in sester.  Od 200 članov Lovari plemena so bili oni edini preživeli.

Poslušali bomo pesem jazz kitarista Harrija Stojke z naslovom Off the bone izdane na plošči Harri Stojka Ekspress leta 1980.

Uvod v romski jezik oz. romska beseda

Strah – dar

Genocid nad romi me drugo svetovno vojno – porajmos oz. samodaripen

 

* Rubriko podpira Ministrstvo za kulturo RS

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.