INFOBLOK ČRNE LUKNJE OBLASTI – DRUGI DEL

Oddaja
14. 5. 2012 - 15.00

 

 

Super varčevalni zakon o uravnoteženju javnih financ in rebalans proračuna sta bila sprejeta. Črna luknja oblasti se pri sprejemanju obeh praktično ni dala motiti in je oba požrla kot za šalo. Ob tem je kajpada ignorirala vsakršno resnejše nestrinjanje, ki ji je prišlo naproti. Ušesa so očitno polna masla ali pa vsaj nočejo slišati argumentov, ki govorijo o tem, koliko škode bodo varčevalni ukrepi pravzaprav dolgoročno gledano povzročili.

 

Ena izmed tistih institucij, ki bo zavoljo teh najbolj nastradala, je Univerza. Da bi javnost opozorili na učinke, ki jih bodo imeli varčevalni ukrepi, se je po rektorski konferenci, ki je dejala, da znižanje sredstev za visoko šolstvo in znanost pomeni zastoj razvoja, javno oglasila tudi Univerza v Mariboru. V ta namen je univerzitetna skupnost v Mariboru prejšnji teden pred rektoratom Univerze v Mariboru organizirala skupno javno sejo raziskovalcev, profesorjev in študentov, na kateri so vlado še enkrat pozvali, naj razmisli o napovedanem zmanjšanju sredstev za visko šolstvo in znanost. V prilično oblikovani izjavi za javnost smo tako lahko prebrali, da bi bilo ravno sedaj, ko smo v krizi, potrebno vlaganje v znanost in razvoj menda povečati, namesto zategniti pas, kot to neumorno trdi črna luknja oblasti.

 

Ob tem se velja vprašati, ali nas ni ravno nenehno vlaganje v razvoj, ki je medtem neukrotljivo pobesnel, pripeljal v krizo, v kateri očitno hočemo še naprej vztrajno životariti? Je torej argument proti varčevalnim ukrepom, ki ga Univerza vztrajno zagovarja, morda napačen in bi morala ubrati drugačno pot? Morda pot vztrajnega in odločnega političnega delovanja, ne pa skorajda neslišnega stopicanja po poti tik pred zdajci, oglašanja, ko je voda že spolzela po grlu. Vprašanje puščamo odprto predvsem za tiste, ki ne vedo, kako nanj odgovoriti? Toda nam, navadnim univerzitetnim papkom, je kristalno jasno, kako bi se morali odločiti. Namig: ali še vedno zares ne slišite toče?

 

Podobno taktiko in oglašanje v javnosti, ko je toča že začela tolči po vseh nas, je ubrala Univerza v Ljubljani. Z vsem spoštovanjem do zaposlenih, ki so se v prejšnjem tednu pošteno potrudili in javnost zasuli s številnimi izjavami, uperjenih proti sprejetju varčevalnih ukrepov, ampak učinka tole javkanje tik pred zdajci vendarle nima. Ob tem nam prihaja na misel opozarjanje gibanja Mi smo Univerza, ki je že nekaj časa nazaj predvidevalo takšen razplet dogodkov, pa je bilo takrat namesto podpore deležno lahkotnejšega sprenevedanja.

 

Niti ne tako zanimivo je to, da je očitano bon vivantstvo, ki naj bi ga Univerza v preveliki meri uživala, verjetno edini logični odgovor oziroma argument, pri katerem bi Univerza morala vztrajati, ko se poskuša braniti. Ne pa da očitek bon vivantstva jemlje zares in se poskuša braniti z nečim drugim. Brani se tako, kakor si napaden, bi verjetno dejala Hannah Arendt.

 

Toda za takšno delovanje je potreben malce večji napor pri premisleku in ne samo javkanje tik pred zdajci, ko je voda že stekla po grlu. Proti sprejetju varčevalnega super zakona je javnost opozorila tudi skupnost Fakultete za družbene vede in Neodvisni sindikat delavcev ljubljanske univerze. V ta namen so prejšnji teden v javnost lansirali izjavo, v kateri so pozvali k širšemu premisleku logike sprejemanja varčevalnih ukrepov in zahtevali odstop vlade ter ministra za prihodnost. Prav tako so še enkrat pozvali, da politika zategovanja pasov ni primerna rešitev krize. Toda varčevalni ukrepi so bili vseeno sprejeti. V ta namen smo za komentar zaprosili predsednika neodvisnega sindikata delavcev ljubljanske univerze, Tomaža Sajovica:

IZJAVA TOMAŽ SAJOVIC

Ob vsesplošnem oglašanju pa se je na očitke vendarle odzval minister za prihodnost, ki je simbolično sklical sestanek vseh vpletenih akterjev, na katerem se je s predstavniki znanosti in visokega šolstva pogovarjal glede varčevanja na tem področju. Sestanka se je udeležil z obremenitvijo, saj je nanj prinesel vrečo denarja, težko 25 dodatnih milijonov eurov za obe področji. Po sestanku je pa vehementno dejal, da so teh dodatnih 25 milijonov dobro razporedili.

 

Omenjeni sestanek so že na začetku zapustili Dušan Mramor v imenu rektorja ljubljanske univerze in predstavniki Neodvisnega sindikata delavcev, zaposlenih na ljubljanski univerzi, saj je vsebina sestanka zaradi prihoda nenapovedane dodatne vreče denarja, po besedah Dušana Mramorja, nenapovedano skrenila z napovedane poti. Ajme, komunikacijski kanali se očitno niti v informacijski družbi ne morejo izogniti šumom. Zakaj pa je s sestanka odšel neodvisni sindikat delavcev ljubljanske univerze, nam je povedal njegov predsednik, Tomaž Sajovic:

IZJAVA TOMAŽ SAJOVIC

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Jutri bo od 11. ure naprej na Fakulteti za družbene vede potekal že povsem tradicionalni Dan antifašizmov. O letošnjem sklepnem dogodku že vsem dodobra poznanih mesečnih anti-fa seminarjev smo se pogovarjali z aktivistko Danijelo Tamše:

IZJAVA DANIJELA TAMŠE

Danijela pa nam je več povedala tudi o samem izboru teme, ki letos kar sovpada z varčevalnimi rezi v visokošolsko in znanstveno področje:

IZJAVA DANIJELA TAMŠE

Iz črne luknje vas je infoblokirala JernejaB.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness