Anesteziološki spanec

Oddaja
3. 6. 2021 - 7.30

Lajšanje bolečin in premagovanje nespečnosti sta eni prepoznavnejših lastnosti konoplje, ki pa se ne izkažeta v izjemnih okoliščinah in v kombinaciji z drugimi učinkovinami. Denimo pred posegom v operacijski dvorani, ko je, kot ugotavljajo anesteziologi, pacientu izdatno pohanje v dneh pred operacijo, vse prej kot v pomoč pri njegovemu uspavanju in odpravljanju pooperativnih bolečin. 

Med 1. in 3. stoletjem so na Kitajskem posušeno in v prah zdrobljeno travo v kombinaciji z vinom uporabljali kot anestetik, kitajski termin za anestezijo pa je v dobesednem prevodu označeval zastrupitev s kanabisom. V moderni zahodni medicini so konopljo v tej vlogi izpodrinili izpopolnjeni anesteziološki postopki in sodobna farmakologija, s katero pa kanabinoidi ne delujejo ravno na  dopolnjujoč način. Da zahtevajo redni uživalci gandže pri posegih drugačno obravnavo in večjo pozornost, so anesteziologi opozorili tudi na lanskem srečanju Anesthesiology 2020.

Skupina raziskovalcev pod vodstvom Iana Holmna iz Univerzitetne bolnišnice Aurora v Koloradu je na letnem srečanju anesteziologov predstavila rezultate neobjavljene raziskave, ki je potrdila, da uživalci kanabisa med operacijo zahtevajo več anestetika, po njej pa se ubadajo z močnejšimi bolečinami, ki jih lajšajo z večjimi odmerki protibolečinskih sredstev kot tisti, ki kanabisa ne uživajo. V primerjalno študijo je bilo vključenih 118 pacientov, ki so jim v koloradski bolnišnici operativno sanirali zlom golenice, 30 med njimi jih je potrdilo uživanje kanabisa pred posegom. Pri uživalcih in neuživalcih so primerjali količino med operacijo zagotovljenega anestetika in uporabljene odmerke opioidov po operaciji, pacienti iz obeh skupin pa so ocenili tudi stopnjo bolečine po posegu. V raziskavo niso bili vključeni bolniki s kroničnimi bolečinami in tisti, ki so že imeli predpisano opioidno terapijo.

Uživalci so v povprečju potrebovali 37,4 mililitra inhalatornega anestetika sevoflurana, neuživalci pa zgolj 25 mililitrov. Slednji so imeli v pooperativnem obdobju tudi manjše potrebe po protibolečinskih opioidih – uživalci so jih potrebovali za 58 odstotkov več oziroma v povprečju 155,9 ekvivalentnega miligrama morfina oziroma MME dnevno, medtem ko so neuživalcem dnevno dajali 98,6 MME. Tisti, ki so uživali gandžo, pa so tarnali tudi nad hujšimi bolečinami. Na 10-stopenjski lestvici, na kateri ocena med 0 in 3 predstavlja malo do nič bolečine, 4–7 zmerno, 8–10 pa hudo bolečino, so uživalci bolečine po operaciji v povprečju ocenili s 6, neuživalci pa s povprečno oceno 4,8. 

Ian Holmen vpliv kanabinoidov na anestetike in protibolečinska sredstva primerja z učinkovanjem opioidov. Tudi redni uporabniki le-teh po njegovih besedah po operaciji razvijejo pretirane odzive na bolečino, zaradi večje tolerance pa potrebujejo večje odmerke zdravil, ki jo zavirajo. Holmen ob tem dodaja, da raziskava njegove skupine nakazuje, da je konoplja, v primerjavi s kroničnimi bolečinami, manj učinkovita pri akutnih.

A izkušnje so različne. Mark Steven Wallace, anesteziolog in vodja oddelka za protibolečinsko terapijo na Univerzi Kalifornija San Diego, pojasnjuje, da se srečuje z mnogimi pacienti, ki namesto z opioidi bolečine po operaciji blažijo s kanabisom. Prav zaradi tega se je lotil raziskave, s katero preverja, ali je mogoče tudi v pooperativno okrevanje kot protibolečinsko sredstvo vključiti konopljo. 

Znano je sicer, da se je v času opoidne krize, s katero se v zadnjih letih soočajo Združene države Amerike, kanabis izkazal za učinkovito protibolečinsko alternativo. Primerljivost njegovih učinkovin z opioidi v anesteziološki praksi še ni docela raziskana, začetne ugotovitve pa anesteziologe napotujejo k dodatnim poglobljenim raziskavam ter večji pozornosti in prilagojenim postopkom v celotnem operativnem procesu pri uživalcih kanabisa. 

S tem namenom je skupina 17 specialistov različnih medicinskih strok konec lanskega oktobra v British Journal of Anesthesia objavila široka priporočila glede operativnega procesa pri rednih uživalcih konoplje. Skupina je mejo za redno uživanje postavila na več kot 1,5 grama zaužitega kanabisa, 300 miligramov CBD olja ali 20 miligramov THC olja dnevno oziroma več kot dva- do trikratno uživanje neznane snovi na osnovi kanabinoidov dnevno. V priporočila so zajeti tako pred-, med- in pooperativni postopki, vključno z opuščanjem in nadomeščanjem uživanja konopljinih pripravkov. Tudi ta priporočila izpostavljajo večjo toleranco uživalcev na opioide in anestetike, pri tem pa je izpostavljena razlika med kroničnimi uživalci in akutno zastrupljenimi oziroma zadetimi s kanabisom. Slednji naj bi potrebovali manj anestetika, ki pa naj bi deloval dolgotrajnejše, medtem ko so kronični uživalci nanj bolj tolerantni.

Večji odmerki anestetika lahko privedejo do resnih stranskih učinkov, zato omenjena priporočila anesteziologom svetujejo pozornejše spremljanje bolnika, na nepredvidljive posledice pa opozarja tudi predsednica Združenja anesteziologov v Koloradu Joy Hawkins. Propofol, ki ga omenja in se kot anestetik uporablja tako v splošni anesteziji kot pri pooperativni sedaciji bolnikov, znižuje krvni tlak in vpliva na delovanje srčnega ritma, zato je treba biti, svari Hawkins, pri njegovem odmerjanju previden. 

Sedatiran in omotičen se je s tokratno Vsemogočno travico v narkozo pogreznil Marcen.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness