Jesenska bera

Oddaja
10. 10. 2019 - 7.30

Kanabidiol in endokanabinoidni sistem.
 / 5. 2. 2015

Jesensko žetev novic iz preteklih mesecev pričenjamo v domačih logih, kjer je uživalce nedavno razburila informacija o prepovedi izdelkov z vsebnostjo kanabinoida CBD. Z namenom odprave prodaje izdelkov z vsebnostjo kanabidiola oziroma CBD-ja že vse od začetka poletja zdravstveni inšpektorat izvaja pospešene aktivnosti pri prodajalcih konopljinih izdelkov, razlog za to pa je, kot navajajo na Ministrstvo za zdravje, evropska direktiva o “novi hrani.” Slednja je stopila v veljavo v začetku letošnjega leta, med tako imenovano novo hrano, pod katero direktiva razume vse, česar v Evropi naj ne bi uživali pred letom 1997 in je zato lahko zdravstveno tvegano, tudi konoplja, konopljini izdelki in kanabinoidi. Več o umiku izdelkov s CBD-jem s trgovinskih polic in o evropski direktivi o varni hrani pa v prihodnji Vsemogočni travici.

Luksmemburg utegne kmalu bližnji Nizozemski odvzeti naziv ljubiteljev gandže najprijaznejše evropske države. Slednjega nameravajo v Luksemburgu pridobiti s precej širšo legalizacijo, kot je v veljavi na Nizozemskem, saj nameravajo poleg posesti in prodaje kanabisa omogočiti tudi njegovo pridelavo. Čeprav vlada obljublja, da bo ukrep izpeljala še do konca tega leta, pa podrobnosti prihajajoče ureditve še niso znane. Bolj ali manj je jasno, da bo Luksemburg sledil kanadskem modelu, ki so ga predstavniki oblasti od blizu spoznavali tudi na drugi strani Atlantika. Posest kanabisa naj bi bila za posameznika, podobno kot v Kanadi, omejena na 30 gramov, za njegovo pridelavo pa naj bi skrbeli licencirani zasebni pridelovalci. Če bo uresničil načrte, bo Luksemburg, kjer je gandža že dovoljena za zdravstvene namene, prva evropska država, ki bo celovito uredila področje uporabe konoplje.

Za podoben ukrep so sicer poleti odločili v avstralski prestolnici Canberri, kjer bodo posamezniki, starejši od 18 let, po 31. januarju prihodnje leto, ko ureditev stopi v veljavo, brez strahu pred policijskim pregonom tako kadili kot gojili kanabis. Venček legalizacijsih novic pa sklenimo z Ekvadorjem, kjer je nacionalni parlament, pred kratkim dovolil medicinsko uporabo konoplje.

Krepitev zahtev za drugačno obravnavno gandže v NFL.
 / 24. 11. 2016

Današnji kratek novičarski pregled zaključujemo v športnem duhu. Profesionalna športna aktivnost, predvsem tista s pogostejšimi poškodbami, se že nekaj časa zbližuje s konopljo. Znane so pobude igralcev ameriškega profesionalnega nogometa, krajše NFL-a, za dovoljeno uporabo kanabisa, s katerim si lajšajo bolečine, gandža pa je močno prisotna tudi v svetu borilnih veščin. Tako ne čudi, da sta poleti podjetje Aurora, ki se ukvarja s pridelavo konoplje in proizvodnjo izdelkov na osnovi kanabinoidov, in tekmovanje UFC sklenila sodelovanje o testistiranju s CBD-jem. V njem sodeluje 30 borcev UFC-ja, ki pod vodstvom strokovnjakov z Univerze v Alberti, preizkuša protibolečinske, protivnetne in druge vplive kanabidiola pri poškdobah, značilnih za ta šport. Podobnih testiranj se je letos udeležilo tudi 100 nekdanjih hokejistov, članov lige NHL, njihov končni cilj pa je vpeljava CBD-ja v proces zdravljenja športnih poškodb.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.