Marš

Oddaja
25. 4. 2019 - 8.15

V središču Ljubljane se je minuli petek odvil tradicionalni Marihuana marš. Prijetno vreme, glasba in mamljive vonjave so dodobra napolnili Kongresni trg z zagovorniki legalizacije gandže, predstavile pa so se tudi številne organizacije, ki si prizadevajo za spremembe na področju konoplje. Glavni namen letošnjega Marihuana marša je bil po besedah vodje projekta Nejca Pavliča Damijana “spodbujanje družbenega diskurza o konoplji, saj njen položaj ni urejen ne na industrijski ne na medicinski, sploh pa ne na rekreativni ravni uporabe.”

O konoplji je bilo istega dne govora tudi le streljaj stran od Kongresnega trga, v Državnem zboru. Na pobudo stranke Levica se je sestal Odbor za zdravstvo, ki je ponovno razpravljal o gojenju in pridelavi konoplje za medicinske namene. Odbor za zdravstvo je sicer že v prejšnjem sklicu oktobra 2017 pristojno Ministrstvo za zdravstvo pozval, naj uredi področje zdravljenja s konopljo, ker pa slednjega ni naredilo, so poslanci, poleg kritik na račun ministrstva, zahtevo v nekoliko bolj omiljeni obliki ponovili. Zdravstvenemu ministrstvu so naložili, naj oblikuje posebno medresorsko skupino, ki bo pripravila pravne predloge in analizo o izvedljivosti gojenja konoplje v medicinske namene. Z drugim sklepom pa je Ministrstvo za zunanje zadeve odbor zavezal, naj v roku leta dni zagotovi vsebinsko ustrezen prevod Enotne konvencije Združenih narodov o mamilih iz leta 1961. Prav neobstoječi prevod in napačna interpretacija le-tega v Uredbi o razvrstitvi prepovedanih drog je, kot je znano, temelj napačne politike do konoplje.

Po hrvaškem Jadranu ponovno plava gandža. Potem ko so v preteklosti na gladini plavajoče pakete s kanabisom našli na Kvarnerju, Dalmaciji in nižje ob hrvaški obali, je le-te zdaj prineslo tudi do Istre. Na velikonočno nedeljo so hrvaški policisti namreč več paketov konoplje potegnili iz morja v okolici Pulja. Šlo naj bi za več kilogramov trave, a gre pri tem za približno oceno, saj policijski ulov še ni bil posušen. Prav tako zaenkrat še ni znano, kdo bi dragoceni tovor uspel izgubiti. Kakorkoli, ko zeleni paketi dospejo v slovenske teritorialne vode, ponovno poročamo.

Vsi, ki se prihajajočo soboto odpravljate v Maribor, vabljeni v tamkajšnjo Pekarno, kjer se bo vnovič odvil Marcanna Fest oziroma Maribor Cannabis Festival. Prireditev se začne že popoldan ob 14. uri, koncertni del v dvorani Gustaf, za katerega bo potrebno odšteti pet evrov, pa ob 21. uri. Letošnja glavna glasbena gosta bosta Mrigo kot DJ in Edo Maajka.

 

Foto: marihuanamars.si

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness