Ponovoletni glavobol

Oddaja
16. 1. 2020 - 7.30

Prebujanje v novo leto je pogosto pospremljeno z glavobolom. Če ne gre ravno za velike skrbi in je težka glava posledica napornega žuranja, fizična bolečina ponavadi hitro izzveni, po izkušnjah mnogih, toliko hitreje, če jo lajšamo s kakšnim jointom. Pozitivne učinke konoplje na glavobol in migreno počasi potrjujejo tudi strokovna dognanja, in ponovoletno obdobje, v katerem so hkrati ponovno oživele domače politične pobude po legalizaciji medicinske uporabe konoplje, je morda primeren čas, da opozorimo na to področje. 

Zadnja obsežna raziskava, ki je potrdila vpliv konoplje na glavobol in migreno ter tudi na njune najhujše oblike, je bila objavljena konec minulega leta. Pod vodstvom psihologinje Carrie Cuttler so jo opravili raziskovalci Državne univerze Washington, vanjo pa je bilo vključenih 1.306 pacientov, ki trpijo za glavobolom, in 653 tistih, ki se soočajo z migreno. Ti so svoja opažanja simptomov pred in po uživanju kanabisa ter njegovih koncentratov 16 mesecev, kolikor je trajala raziskava, beležili v posebno aplikacijo Strainprint - tisti z glavoboli so skupaj vnesli dobrih 12.000 tretmajev, bolniki z migreno pa približno 7.400. Velika večina udeležencev, približno 90 %, je poročala o izboljšanju stanja, raziskovalci pa so s pomočjo posebne metodologije analizirali tudi vpliv kanabisa na najhujše oziroma izjemno boleče oblike glavobola in migrene.

Na podlagi pridobljenih podatkov so zaključili, da gandža zmanjšuje hude glavobole za 47,3 odstotka, izjemno boleče oblike migrene pa za 49,6 odstotka. Ta rezultata sta po mnenju avtorjev študije ključna, saj je najhujše oblike glavobola in migrene s konvencionalnimi zdravili težko odpraviti, konoplja pa pri tem odpira nove možnosti. 

Udeleženci raziskave niso poročali, da bi jim uživanje kanabisa okrepilo glavobole. So pa raziskovalci opazili, da so tisti, ki so kadili kanabis, nanj hitro razvili toleranco, zato so sčasoma potrebovali vedno večje količine, medtem ko so tisti, ki so uživali njegove koncetrate, odmerek teh morali zmanjšati.

Do podobnih zaključkov kot raziskava washingtonske univerze, objavljena v The Journal of Pain, so prišle tudi predhodne študije, ki pa so temeljile na manjšem vzorcu. Pri večini slednjih so udeleženci svoja opažanja opisovali na podlagi preteklih izkušenj, medtem ko je aktualna raziskava s pomočjo omenjene aplikacije omogočila zaznavanje učinkovanja kanabisa na glavobol in migreno v realnem času. Področje vplivanja kanabisa na glavobol in migreno po mnenju stroke sicer ostaja kljub številnim pozitivnim izkušnjam bolnikov dokaj slabo raziskano. To še posebej velja za mehanizme učinkovanja konopljinih substanc, saj se maloštevilne študije usmerjajo predvsem na statistično obdelavo simptomov.

Delovanje gandže na glavobole se v največji meri povezuje s splošnim protibolečinskim učinkovanjem kanabinoidov. Med temi je v ospredju predhodnih raziskav predvsem CBD, ki v interakciji z receptorji TRPV1 s tem, ko poveča njihovo aktivacijo in jih posledično desenzibilizira, zmanjšuje prag bolečine.

Kanabinoidi pa bi lahko, ko gre za migreno, uspešno učinkovali tudi v smislu dopolnjevanja endokanabinoidnega sistema. Raziskava, ki jo je leta 2004 2014 na živalih* opravil nevrolog in eden vodilnih raziskovalcev na področju konoplje Ethan Russo je pokazala, da je migrena povzroča pomanjkanje*  povezana z anandamidom. Natanačneje s pomanjkanjem anandamida, ključnega endokanabinoida, ki preprečuje delovanje njenih sprožilcev, kot je potrdila raziskava opravljena na živalih 10 let za Russojevo*. Ob nadomestitvi anandamida s kanabinoidi – Russo v svoji raziskavi konkretno omenja THC, ki deluje podobno kot anandamid – bi se simptomi migrene zmanjšali. Kakor so se ob vpeljavi podobnih učinkovin, ki vplivajo na kanabinoidne receptorjev CB2, v sklopu omenjene študije iz leta 2014.*

Da vloga kanabinoidov pri spopadanju z glavobolom in migreno ni tako ključna, kot se zdi, namiguje raziskava washingtonske univerze, ki smo jo predstavili. Udeleženci so v aplikacijo vpisovali tudi sorte oziroma straine kanabisa, ki so ga uživali za lajšanje bolečin, s čimer so raziskovalci prišli do približnih podatkov o koncentraciji CBD-ja in THC-ja v njem. Ugotovili so, da različne sorte kanabisa, kakor tudi vsebnosti in medsebojna razmerja med omenjenima kanabinoidoma, na lajšanje glavobola delujejo enako učinkovito in da večjih razlik med njimi ni. Kot je poudarila vodja raziskave Cuttler, to napeljuje k nadaljnjim raziskavam, ki se bodo osredotočale na druge kanabinoide, terpene in ostale učinkovine v konoplji.

___________________
*popravljeno in dopolnjeno.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.