Pripombe in dopolnila

Oddaja
26. 1. 2017 - 8.15

Predlog sprememb Uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog, ki naj bi omogočil uporabo gandže v medicinske namene, dober mesec po izteku javne razprave ostaja v usklajevanju. Javni pretres je s številnimi vloženimi amandmaji potrdil kritike uredbe, pripombe ter dopolnila, ki so prišla celo iz nekaterih vladnih in državnih institucij, pa bodo na Ministrstvu za zdravje težko prezrli. Kot kažejo prvi odzivi in neuradne informacije je slednje že storilo korak nazaj, kar pa še zdaleč ne pomeni, da se nam obeta idealna rešitev.  

Na Uredbo o spremembah in dopolnitvah Uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog je do izteka javne razprave 16. decembra, kot smo poročali, bilo naslovljenih 56 pripomb. Največ se jih je razumljivo nanašalo na razvrstitev rastline konoplje na seznamu prepovedanih drog, ki, kot je znano, po prvotnem predlogu ostaja v 1. skupini, medtem ko so v drugo skupino, ki omogoča uporabo v medicinske namene, uvrščeni konopljini standarizirani cvetni ali plodi vršički oziroma kanabis. S takšno rešitvijo se ne strinja niti policija, zato je Ministrstvu za zdravje predlagala drugačno rešitev. 

“V povezavi s predlogom spremembe Uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog, ki ga je Ministrstvo za zdravje posredovalo v medresorsko usklajevanje, je MNZ Policija Ministrstvu za zdravje, ki je nosilec področja drog v Sloveniji, predlagala drugačno ureditev, in sicer uvrstitev konoplje  v seznam 2. skupine priloge Uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog. Namreč, po našem mnenju bi v fazi odkrivanja kaznivih ravnanj predlagana ureditev navedbe konoplje v dveh skupinah predstavljala težavo tako za policijo kot tudi za pravosodne organe, in sicer pri ugotavljanju, ali gre v konkretnem kaznivem ravnanju za dele rastline konoplje iz 1. skupine ali iz 2. skupine.”   

Podoben predlog kot policija ima na podlagi izkušenj in prakse sodišč tudi Ministrstvo za pravosodje. Prav njihov odgovor pa razkriva, da so s predlogom uspeli in z Ministrstvom za zdravje, na katerem nam informacije do zaključka redakcije niso potrdili, dosegli kompromis.

“Ministrstvo za pravosodje je v sklopu medresorskega usklajevanja v zvezi s spremembami in dopolnitvami Uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog podalo mnenje, v katerem je izrazilo določene pomisleke, vezane na podatke sodišč in tožilstev o tem, da obstoječa ureditev nesorazmerno obremenjuje delo organov odkrivanja, pregona in sojenja, s pozivom, da se glede ureditve uskladimo. Ministrstvo za pravosodje je v postopku medresorskega usklajevanja glede uredbe poleg podaje pisnega mnenja sodelovalo tudi z aktivno udeležbo na usklajevalnem sestanku z Ministrstvom za zdravje. Eden ključnih konsenzov omenjenega sestanka je bil tudi dogovor o razvrstitvi konoplje v skupino 2,  kar se zlasti tiče uporabe v medicinske namene."

Precej manj pa so s spremembami, ki se očitno obetajo, zadovoljni pri Socialnih demokratih, ki so že pred leti poskušali uveljaviti zakon za celovito regulacijo konoplje, na predlagane spremembe Uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog pa so se odzvali s poslansko pobudo Jana Škoberneta. Govorili smo s strokovnim sodelavcem SD Gorazdom Prahom.

izjava

Nejasna razmejitev, ki jo omenja Prah, je posledica terminološke zmede, povezane s prevodom Enotne konvencije Združenih narodov o mamilih iz leta 1961, o kateri smo podrobno govorili v jesenskih Vsemogočnih travicah. V SD s Škobernetovo pobudo tako predlagajo dosleden prevod in uskladitev terminologije z izvorno konvencijo.

izjava

Dosledna terminologija bi tudi jasno razmejila kanabis kot drogo, ki se lahko uporablja tudi v medicinske namene, in konopljo kot industrijsko in prehransko rastlino.

izjava

V skladu s tem in v nasprotju z večino ostalih pobud, ki predlagajo zgolj njeno premestitev, v SD predlagajo izločitev rastline konoplje s seznama prepovedanih drog. Na njem bi v skladu s konvencijo Združenih narodov našli le še kanabis in kanabisovo smolo.

izjava

Socialni demokrati si ob tem prizadevajo tudi za ureditev področja gojenja gandže v medicinske namene. Pri tem pa so, kot za konec pojasnjuje strokovni sodelavec SD Gorazd Prah, postopki zaradi obstoječe zakonodaje malce bolj zapleteni.

izjava

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness