Samo zdravje

Oddaja
11. 3. 2021 - 7.30

Zakajeno jutro, drage poslušalke in poslušalci najbolj zelenega radia na svetu, še prav posebej tisti, ki prisegate na redno terapijo z Vsemogočno travico. Ponovno bo namreč govora predvsem o tistih hašišarjih in nehašišarjih, ki gandžo in izdelke iz nje zavestno ali nezavedno uporabljate v zdravstvene namene. Že oktobra smo v tej oddaji začeli predstavljati raziskavo Samozdravljenje s kanabinoidi v Sloveniji, a takrat na žalost še ni bila zaključena. Pripravite svoje ušesne bobniče na popolnoma sveže rezultate raziskave, ki jo je izvedel študent integrativnih zdravstvenih ved Dušan Stopar pod mentorstvom mikrobiologinje Tanje Bagar in zdravnika Željka Perdije ter v sodelovanju z Mednarodnim inštitutom za kanabinoide ICANNA. 

Raziskava Dušana Stoparja
 / 22. 10. 2020
Stopar na začetku predstavi epistemiološko ozadje in metodologijo raziskave, v kateri so sodelovali predvsem bolniki z motnjami spanja, depresijo, bolečinami v križu, slabšim splošnim počutjem, tesnobo, poškodbami, migreno ali glavobolom, anksiozno motnjo in še nekaterimi kroničnimi boleznimi.

Izjava

Če ste bili prepričani, da več ljudi za samozdravljenje uporablja konopljo kot dodatek k redni terapiji, se motite. Raziskava, v kateri je sodeloval dvesto en bolnik, ki se samozdravi, izpostavlja, da je pogostejše samostojno zdravljenje z gandžo, predvsem pri mlajših od 60 let, kot pa dopolnilno samozdravljenje

Izjava

Precej samoumevno pa se zdi, da je večina udeležencev zeleno zdravilo nabavila na črnem trgu ali pa so si ga, prav tako nezakonito, vzgojili sami. Zakonita pot do konoplje za medicinsko uporabo je namreč za večino uporabnikov birokratsko precej zahtevna, če sploh do nje dostopajo.

Izjava

Oteženi zakoniti dostopnosti samozdravljenja z gandžo na Slovenskem do neke mere botruje relativno nizka podpora zdravnikov, vsaj tistih, ki to priznajo javno. Vendar Stopar opozarja, da so uporabniki gandže v medicinske namene v večini prepričani, da bi njihovi zdravniki kljub temu samozdravljenje s konopljo podprli.

Izjava

Poleg zdravnikov bo seveda tudi politični vrh moral preštudirati izsledke te in podobnih raziskav, saj se iz dneva v dan realnost samozdravljenja in tudi drugačne uporabe gandže odmika od abstraktne zakonodaje. Ta se namreč na področju konoplje raje ukvarja s prepovedmi kot z varno in zanesljivo dostopnostjo vsaj za tiste, ki jo potrebujejo v zdravstvene namene.

Izjava

Vsemogočna travica se za danes poslavlja iz vaših ušes, vedno pa ostaja v pljučih in srcu. Ponovno jo boste lahko poslušali čez dva tedna, prav tako ob pol osmih - samo toliko, da ne pozabite. Ah, pustimo nezaželene in zaželene učinke uporabe konoplje za prihodnjič.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.