Sintetična zelišča

Oddaja

V 2021 vam vsekakor želimo mnogo užitkov in čim manj težav z gandžo, novo leto pa moramo kljub temu začeti z neprijetno tematiko, posredno povezano z uživanjem trave. V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na nove psihoaktivne snovi je bila pred kratkim zaznana zeliščna mešanica, ki se je prodajala kot kanabis, vsebovala pa je sintetični kanabinoid, ki uživalcem povzroča nezaželene učinke. 

Mešanica, ki privede do zdravstvenih težav - nekaterim celo tako resne, da so morali poiskati zdravniško pomoč -, vsebuje sintetični kanabinoid z oznako MDMB-4EN-PINACA. Ta sodi v skupino butanoatov in se podobno kot THC veže na kanabinoidne receptorje CB1, s čimer doseže podobne učinke kot trava. Aktualen sintetični kanabinoid pri nas sicer ni povsem neznana snov. Nacionalni forenzični laboratorij jo je med prvimi v Evropi zaznal že junija 2018, študent Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Martin Tomažič pa jo je lani identificiral v sklopu diplomske naloge. Zenkrat se še ne nahaja na seznamu prepovedanih drog, lahko pa na njem, poleg nekaterih drugih, najdemo sintetičen kanabinoid 5F-MDMB-PINACA. Gre za starejši, bolj poznan in prav tako nevaren sintetik sorodne kemijske strukture. Povezujejo ga s kar nekaj smrtmi predvsem na Japonskem, medtem ko v primeru aktualnega sintetičnega kanabinoida to ni potrjeno, saj so poleg njega v telesu uživalcev našli tudi druge snovi.

Prisotnost aktualnega sintetika so v Evropi začeli beležiti leta 2019 in predvsem leta 2020, ko je bila opravljena velika večina zasegov. Konec minulega leta sta nanj s posebnimi poročili opozorila Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami (EMCDDA), in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). EMCCDA poroča, da je novo snov zaznala avgusta 2018 ob opozorilu Slovenije, od WHO-ja pa pričakuje, da preveri njeno mednarodno regulacijo. 

Sintetik MDMB-4EN-PINACA najdemo v obliki prahu, podobno kot večino sintetičnih kanabinoidov, ki jih v glavnem štancajo na Kitajskem in ki nato, kjer je to možno, pod različnimi komercialnimi imeni prihajajo na legalen, sicer pa na nelegalen trg. Marko Verdenik, koordinator testiranja drog pri združenju DrogArt.

izjava

V aktualnem primeru so uživalci poročali, da je bil okus zeliščne mešanice podoben lovorjevemu listu. Težava tovrstnih mešanic je, kot opozarja naš sogovornik, neznana koncentracija prisotnega sintetičnega kanabinoida, zaradi česar lahko pride do zastrupitve že pri majhnem zaužitju.

izjava

Verdenik ob izkušnjah uživalcev opaža, da (veliko) sintetični kanabinoidi, ki prihajajo na trg v zadnjem času, pogosto povzročajo zdravstvene zaplete. Nič drugače ni z aktualnim, ki naj bi privedel do simptomov podobnim epileptičnim napadom

Mnoštvo sintetičnih kanabinoidnih nadomestkov.
 / 26. 2. 2015

izjava

Najpogostejši vzrok uporabe sintetičnih kanabinoidov je pomanjkanje konoplje. Vendar v Sloveniji sušnega obdobja na zelenem trgu nismo doživeli že lep čas, tako da razlog za pojav sintetikov tiči v drugem grmu oziroma nasadu. 

izjava

Sintetični kanabinoidi so priljubljeni tudi med zaporniki, saj jih testi za prepovedane droge ne zaznajo, zato kaznovanim ne vzbujajo odvečnih skrbi. Da pa ne povzročajo težav z zakonom tudi drugim uživalcem, skrbi nenehna produkcija novih ali starim sintetikom sorodnih snovi, ki še niso prepovedane.

izjava

Najboljša strategija v izogib sintetiki je torej nabava pri zaupanja vrednih prodajalcih.

izjava

Delovanje in stranski učinki sintetičnih kanabinoidov.
 / 5. 3. 2015

Nepreverjene informacije o podobnih dilerskih nategih je bilo slišati tudi v primeru aktualnega sintetičnega kanabinoida MDMB-4EN-PINACA, češ da je bil dodan tako imenovani industrijski gandži. V DrogArtu navedb niso potrdili, s tovrstnimi primeri se, kot pojasnjuje Verdinek, niso srečali.

izjava

Koronageslo “ostanite zdravi” je med ljubljanskimi hašišarji v teh dneh aktualno tudi zaradi nezaželenih sintetičnih kanabinoidov. Zato previdno, v izogib nevšečnostim pa podprite lokalne growerje in poznane ponudnike gandže!

 

foto: DrogArt

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness