Vršički v siru

Oddaja
31. 3. 2016 - 8.15

Vsake toliko časa v konoplji namenjenih četrtkovih minutah Radia Študent z drobnimi kulinaričnimi namigi ne pozabimo spomniti na uporabnost gandže v svetu prehrane oziroma gastronomije. Konoplja je tako zaradi prehranske kot kulinarične vrednosti dobrodošel dodatek praktično vsaki jedi ali prehranskemu izdelku. Da se odlično poda k sirom,  počasi spoznavajo tudi slovenski mlekarji in proizvajalci mlečnih izdelkov, podalpskih živelj pa že lahko okuša tudi sir z dodatkom konoplje povem podalpskega porekla. 

Povezovanje mleka s konopljo ima, tudi ali pa predvsem zaradi možnih psihoaktivnih učnikov, globoke zgodovinske razsežnosti, novejše kulinarično raziskovanje pa je sodelovanje z gandžo razširilo še na širok asortiment mlečnih izdelkov. Sirarske meke, denimo Francija in Nizozemska, že nekaj časa uveljavljajo prehranske in druge specifike konoplje na tem področju in ob raznoliki paleti sirov z dodatki kupcem ponujajo tudi takšne s konopljo. Za podoben korak so se s zagonom proizvodnje sira s posušenimi konopljinimi vršički pred kratkim odločili tudi v mlekarni Planika.

Mlekarna iz Kobarida se je za razširitev sirarske ponudbe s konopljo odločila na podlagi njenih prehranskih in zdravstvenih lastnosti, ki zaradi aktivacije kanabinoidov s pomočjo mlečnih maščob v mleku in mlečnih izdelkih toliko bolj učinkujejo. Novi izdelek pa je omogočilo sodelovanje z domačim, notranjskim eko pridelovalcem konoplje. Direktorica mlekarne Anka Lipušček.

izjava

V mlekarni, ki skrbi za posoško mleko z območij Tolmina, Kobarida in Bovca, posušene in drobljene vršičke konoplje, rastoče na hriboviti nadmorski višini dobrih 500 metrov, dodajo v osnovi mehkim sirom. Ti pa po zorenju na prodajnih policah končajo kot poltrdi.

izjava

Pridelava sira s konopljinimi vršički se sicer ne razlikuje dosti od pridelave drugih konvencionalnih sirov in je enaka kot pri sirih z drugimi dodatki. Kot v nazornem opisu celotnega postopka pojasnjuje naša sogovornica, sirni masi konopljinega sira v nasprotju z navadnimi zgolj dodajo posušene gandžine vršičke.

izjava

Čeprav je sir s konopljinimi vršički potrošnikom na voljo le kak mesec, pa so ti novost v podalpski ponudbi sirov po mnenju Lipuščkove že prepoznali in jo sprejeli. V Kobaridu pa ob dobrem povpraševanju že razmišljajo o širitvi ponudbe mlečnih izdelkov s konopljo.

izjava

 

***

Vlada je konec prejšnjega tedna izdala Uredbo o spremembi in dopolnitvah Uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog, s katero bo v zdravstvene namene dovoljena tudi uporaba ekstraktov konoplje oziroma zdravil in pripravkov na njihovi osnovi. Kot je znano, je vlada Alenke Bratušek s spremembo uredbe v začetku leta 2014 v 2. skupino prepovedanih drog, za katero je dovoljena uporaba v medicinske namene, uvrstila le kanabinoid THC, sama rastlina konoplja, njeni ekstrakti, smola in tinkture pa so ostale v 1. skupini povsem prepovedanih drog. V praksi je to dovoljevalo zdravljenje zgolj s pripravki na osnovi sintetičnega THC-ja.

Z nujno spremembo uredbe in verjetno premestitvijo ekstraktov v 2. skupino prepovedanih drog se spekter zdravstveno dovoljenih zdravil na osnovi kanabinoidov širi, še vedno pa bo uporaba konopljinih ekstraktov omejena na preverjena, industrijska zdravila in pripravke, ki bodo morala pred prihodom na trg skozi sito Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke.  

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.