Saga o volilnem sistemu

Oddaja
25. 7. 2016 - 20.00

Pozdravljeno cenjeno poslušalstvo. Vsak drugi ponedeljek v tednu v teh mesecih Aktualnopolitična situacija posveča 25 obletnici državnosti. Raziskujemo razširjeno obdobje rojstva države, kamor nedvomno spada tudi predmet današnje oddaje, sprememba volilnega sistema. Debata o slednjem, ki izvira iz časov politične tranzicije se še danes občasno pojavi. Vrh je debata o spremembi volilnega sistema doživela v letih od 1996 do leta 2000. Prva letnica označuje referendum o spremembi, druga pa zapis volilnega sistema v ustavo. Časovni razpon torej v obravnavi današnjega Zeitgeista, z vami bom Žan Zupan.

Kot rečeno je debata o spremembi volilnega sistema prisotna pravzaprav vse od same osamosvojitve, duh te razprave pa povzame Saša Zagorc, profesor ustavnega prava na ljubljanski pravni fakulteti.

Izjava

Skok v letu 1996. Točno dve leti po aferi Depala vas, ki Janeza Janšo napravi badboya slovenskega političnega prostora in točno dve leti po veliki združitvi LDS, se 10. Novembra Slovenci odpravijo na volišče. Razpored pri vrhu LDS, SLS, SDS. Slednja s 16 odstotki ni preveč zadovoljna. Ciril Ribičič, profesor ustavnega prava z ljubljanske pravne fakultete pojasni da zato...

Izjava

Njihovo logiko pojasni Zagorc

Izjava

Na vložitev pobude za referendum o volilnem sistemu se odzovejo tudi drugi akterji.

Izjava

Pri LDSovem predlogu je šlo za preprečitev spremembe volilnega sistema. Stranki, ki se je uspešno združila in zmagovala na volitvah, namreč ni bilo v interesu imeti močnega tekmece na desni strani. Kaj pa je racionala za predlogom Državnega sveta.

Izjava

Zgodba z razpisom referenduma se je nadaljevala na ustavnem sodišču.

Izjava

Referendum je bil naposled 8. Decembra 1996 le izveden. Obstajale so različne interpretacije izida referenduma.

Izjava

Kakšno argumentacijo je pri odločitvi ubrala takratna sestava Ustavnega sodišča.

Izjava

Več, Zagorc

Izjava

Leta 2000 je bil dopolnjen 80. člen URS in tako opravil z razsodbo ustavnega sodišča, da je potrebno uzakoniti večinski volilni sistem. Na kakšen način, Zagorc.

Izjava

Kako je prišlo do zapisa proprocionalnega sistema v ustavo in kakšne posledice je to imelo?

Izjava

O posledicah 4 leta trajajoče referendumske sage na politični prostor danes, Ribičič.

Izjava

Zagorc spregovori tudi o nekaterih drugih političnopravnih posledicah, ki jih je imela zgodba okrog referenduma o spremembi volilne zakonodaje. Gre predvsem za institut predhodnega zakonodajnega referenduma.

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Zagorc in Ribičič sta neverodostojna za podajanje izjav o slovenski Ustavi, volitvah in referendumih. Z dosedanjim ravnanjem sta dokazala, da služita le višji kasti pri zatiranju ljudstva.

Ampak kaj bi to vam, ko pa vam obljubljajo službe v tej isti kasti.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness