Anarhistični arhiv kot orodje boja

Oddaja
1. 12. 2022 - 12.00

Anarhistična okrožnica

Internet: nov krog cenzure na Twitterju

Korporacija Twitter, že dolgo ljubljenec in orodje avtoritarnih sil, je ponovno zavihala rokave in se lotila nove serije političnega čiščenja svoje platforme, ko jo je prevzel pop-ikona najbolj brutalnega kapitalizma Elon Musk. Ob koncu novembra je Twitter ukinil več tisoč uporabniških računov, ki dajejo vidnost antifašističnim oziroma drugim antiavtoritarnim vsebinam, stališčem in analizam. Med ukinjenimi računi je tudi račun globalne anarhistične mreže Crimethinc.

Množična cenzura je neposredno sledila ponovni aktivaciji velikega števila računov, ki so povezani z neonacističnimi, rasističnimi, homofobnimi in ostalimi sovražnimi vsebinami. Vse skupaj poteka pod geslom zaščite »svobode govora«, korporacija pa to predstavlja kot ugoditev zahtevam uporabnikov. Dodati pa je treba, da gre v tem primeru za ugoditev specifični skupini uporabnikov, ki zagovarjajo prej omenjene ideje sovraštva in si v imenu ohranjanja režima belske prevlade prizadevajo za nadaljnjo polarizacijo družbe v smeri nove državljanske vojne.

Mreža Crimethinc v svojem odzivu opozarja, da je »smisel utišanja glasov, kot je njihov, na Twitterju priprava poti za druge vrste nasilja v družbi«. V luči zadnjega napada pa ponavlja tudi svoj že dolgo veljaven poziv k zmanjšanju odvisnosti od Twitterja in drugih korporativnih medijskih platform ter k raziskovanju drugih virov informacij in načinov komuniciranja. »Naj naša politična in skupnostna srečanja potekajo v prostoru, v katerem noben algoritem ali avtokrat ne more določati, o čem lahko skupaj sanjamo in kaj lahko skupaj ustvarjamo.«

Švica: policijsko nasilje nad demonstracijo proti nasilju nad ženskami

25. novembra, na dan boja proti nasilju nad ženskami, se je kot v številnih drugih mestih po svetu tudi v Baslu v Švici zbrala množica okoli dvesto oseb z namenom opozoriti na nevzdržne razmere pod dušečim pokrovom patriarhata in zavzeti ulice v boju proti nasilju seksizma in mizoginije. Ironično, a nikakor ne presenetljivo, se je švicarska policija na demonstracijo odzvala z izdatno mero brutalnosti.

Že na samem začetku večerne demonstracije, ki se je pričela v središču mesta, so protestnicam postavili blokado, ki pa ni zmanjšala njihove jeze in odločenosti. Potem ko je policijskim silam demonstracijo uspelo preusmeriti stran z začrtane poti skozi božično tržnico, s čimer je zavarovala množico veselih potrošnikov pred nelagodnimi sporočili o realnosti patriarhata, so se nad demonstracijo lahko znesli s polno močjo. Protestnice so večkrat zasuli s pepersprejem, zaradi česar sta dve osebi potrebovali medicinsko pomoč, ena je bila hospitalizirana. Ob koncu shoda so uporabili tudi solzivec in gumijaste naboje, na udeleženke shoda pa so streljali tudi z majhne razdalje in v višini glave.

Ker fizično nasilje ni bilo dovolj, so posegli tudi po psihološkem in finančnem izčrpavanju: tri osebe so bile odpeljane na policijsko postajo in jim sedaj grozijo visoke kazni, ena med njimi pa je bila aretirana zaradi domnevnega nasilja in groženj uradnim osebam. Postopki baselske policije na demonstraciji zoper nasilje nad ženskami so popolnoma jasno pokazali, kdo so v tej družbi resnični nasilneži in grožnja ljudem ter kaj zares ščiti policija. Patriarhalni red in lastno uporabo nasilja.

***

Pogovor s tovarišico o situaciji v mestu in družbi po evikciji skvota Mundo Nuevo v Solunu

***

Intervju s tovariši o projektu anarhističnega arhiva v Cluj/Koloszvar.

***

Napoved

INFOKAFANA: Urejanje splava v socialistični Sloveniji: ali nas zgodovina lahko kaj uči?

A-Infoshop, petek 2. 12. 2022 ob 19h

Tokratna infokafana se bo osredotočila na različne vidike reproduktivnega zdravja, med njimi na vprašanje dostopa do splava. Slednje je pomembno etično vprašanje, zato nam njegova obravnava v določenem času in prostoru veliko pove o vsakokratni družbeni ureditvi ter njenih ključnih idejnih premisah. Takoj po drugi svetovni vojni je v Sloveniji splav zaradi kriminalizacije predstavljal veliko nevarnost za zdravje žensk in s tem perečo družbeno vprašanje. Socialistična oblast se je zato počasi lotila nadzorovanega širjenja dostopa do strokovno opravljenega splava, ki ga je primarno vodila nuja po izkoreninjenju nedovoljenih splavov, sčasoma pa se je vse bolj umeščal v širše socialistične ideje o dvigu življenjskega standarda prebivalstva in premike k politikam načrtovanja družine ter svobodnega odločanja o rojstvih otrok, ki so potekali na svetovni ravni.

V diskusiji se bomo osredotočili na urejanje splava v socialistični Sloveniji, ki je postopoma vodilo v obstoječo ureditev umetne prekinitve nosečnosti. Ta načeloma omogoča širok dostop, obenem pa je umeščena v bistveno obsežnejše polje skrbi za reproduktivno zdravje. Ker pa se danes tudi pri nas soočamo s ponovnimi napadi na pravico do odločanja, hkrati pa smo deležni krhanja sistema javnega zdravstva, od katerega je odvisna, nas bo zanimalo, kaj lahko družbene kontekstualizacije splava skozi zgodovinsko perspektivo doprinesejo k sodobnim artikulacijam in delovanju.

Vabljene in vabljeni na skupen premislek o tem, ali se lahko kaj pomembnega naučimo tudi iz naše lokalne zgodovine oziroma na kaj natančno danes mislimo, ko rečemo 'državo ven iz moje maternice'.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.