Nobene baze za nobeno vojno

Oddaja
23. 2. 2023 - 12.00

Pogovor s tovarišem o militarizaciji Livorna in Pise ter boju zoper vzpostavitev še ene vojne baze

Pogovor o podnebnem štrajku 3. marca 2023

----------

V nadaljevanju delimo izjavo in poziv za enega od protestov 8. marca izpod peres transfeministične naveze. Kot pojasnilo dodajamo, da se izraz ženske v besedilu nanaša na žlinta osebe, torej ženske, lezbijke, interspolne, nebinarne in transspolne osebe.

MOČ JE NAŠA - NASILJU SE DAN KRAJŠA

za 8. marec nadaljujemo tradicijo naših sester, ki so konec 70ih s pohodi ponoči nasprotovale spolnemu nasilju in posilstvom žlinta oseb. po seriji umorov v t.i. angliji so oblasti ženskam* ukazale, naj ponoči ostajajo doma - diskurz “za naše dobro” še predobro poznamo tudi danes. feministične skupine so na dekret odgovorile z demonstracijami v nočnih urah v javnem prostoru, ki naj bi bil za ženske* nevaren.

vedno znova poslušamo o tem, da naj se zaščitimo preden gremo zvečer od doma, se bolj oblečemo, pripravimo solzilec, ne odlagamo svoje pijače. kje je diskurz, ki preprečuje, da nas tipi tretirajo kot objekte svojega poželenja, ki spoštuje (med)osebne meje, ki spodbuja prevzemanje odgovornosti namesto opravičevanja le te in s tem prenašanje občutka krivde iz povzročiteljev na osebe, deležne nasilja. odgovornosti za nasilje ne nosimo me same, aktivni povzročitelj je patriarhat.

nista javni prostor in noč tista, ki bi nujno ogrožala varnost žensk* - nasilje doživljamo ob vseh urah dneva tako v javnem prostoru kot v 'udobju' zasebnosti. v lastne domove priklenjene ženske* se moramo ukloniti volji svojih partnerjev in patriarhata. naš upor je kaznovan z družinskim nasiljem, večno zaprt za štirimi stenami – razen, kadar policija odkrije truplo, ko nasilja ni moč več spregledati, takrat gre za eksces, izolirano tragedijo, ne pa produkt sistemskega nasilja. femicidi so vrh ledene gore seksističnega nasilja, ki vzdržuje patriarhalni sistem in kateremu so naša telesa izpostavljena vsakodnevno: utišanje, zasmehovanje, razvrednotenje, nadzorovanje, žaljenje, poniževanje, ustrahovanje, izsiljevanje, grožnje, zapiranje, pretepanje, posilstvo, mučenje, umor.

seksistično nasilje je orožje patriarhata - spolno nasilje, nadlegovanje in posilstvo se vedno znova izkaže kot uporabno sredstvo utišanja, ponižanja in podrejanja. samooklicani branitelji patriarhata z grožnjo spolnega nasilja skrbijo za ohranjanje struktur moči na vseh sferah naših življenj - v partnerskih odnosih, na ulicah, v kulturniških, univerzitetnih in poslovnih krogih, na delovnem mestu. oblastniške strukture posilstvo uporabljajo kot disciplinski mehanizem in kot legitimno taktiko podrejanja v vojnah, še enem produktu patriarhalnega ustroja sveta. avtoritarni patriarhalni državni sistem s svojo policijo in sodišči, ki poustvarja viktimizacijo, krivi preživele in vzdržuje obstoječe stanje, jasno dokazuje, da se seksistično nasilje izplača.

patriarhat z nasiljem nad našimi telesi vzdržuje binarnost spolov in izvaja razpršeni nadzor, ki pritiska na vsa telesa, da ostajajo znotraj pripisanega spola in normativne (hetero)seksualnosti. fašistični diskurz, ki je zadnja leta glavno grožnjo obstoječemu belemu krščanskemu patriarhalnemu redu videl v barbarskem migrantu, ki bo vzel naše službe in posilil naše ženske*, zdaj v vlogo sovražnikov postavlja queer osebe, ki bodo pokvarile njihove otroke - če s tem mislijo, da se bomo borile proti nasilju cis-heteronormativnosti in se zavzemale za to, da so njihovi otroci deležni ljubezni, skrbi in sprejemanja ne glede na njihovo spolno usmerjenost, identiteto in izraz, je njihov strah povsem upravičen.

ob tem ne pozabljamo, da smo zatirane na različne načine. ne pozabljamo na sestre, zaprte v totalnih institucijah, brez papirjev, brezdomne, kriminalizirane zaradi spolnega dela. žalujemo za vsako sestro, umorjeno s strani kapitalističnega, patriarhalnega in rasističnega sistema. naš boj je v solidarnosti z vsemi zatiranimi, proti obstoječemu redu. nobena ni svobodna, dokler nismo svobodne vse.

zavzemale bomo ulice, javni prostor, in se bomo ustavile šele, ko bomo vse lahko hodile po ulicah brez strahu catcallinga, spolnega nadlegovanja in nasilja. zoperstavljale se bomo vsakim klerofašističnim poskusom napadov na naše reproduktivne pravice - splav je pravica, ki je bila izborjena in ne bomo dopustile, da bi nam bila odvzeta.

ne bomo se pustile ustrahovati, ne potrebujemo policije in sodišč, da ukrepajo takrat, ko smo že pretepene, posiljene in umorjene - same si bomo izborile svojo moč in ugriznile nazaj. gradile bomo transfeministično sestrstvo saj vemo, da varnost lahko nudimo le druga drugi - ne varuje nas policija, varnost je v sestrstvu!

nazaj si bomo vzele naše noči in naše ulice in naše domove in naša telesa! naše pesti ne bodo tiho! 8. marca bomo zasedle ulice ljubljane, se vidimo ob 20:00 na metelkovi!

Več na IG: @tvoje_sestre

------------

Napovedi:

1. Obletnica izbrisa: Zločin nikoli ne zastara: 31. obletnica izbrisa, PLAC, petek 24. februar 2023 popoldan in zvečer

2. INFOKAFANA (CIKEL ANTIAVTORITARNE PERSPEKTIVE)

VOJNA V UKRAJINI:

POGOVOR S TOVARIŠICO IZ ANARCHIST BLACK CROSS KIEV

PETEK, 24. FEBRUAR 2023, OB 20h

@ A-INFOSHOP, AKC METELKOVA MESTO

3. Podnebni štrajk: Obljube razne, še vedno prazne!, Kongresni trg 3. marec 2023 ob 13.05.

4. Protest 8. marec: Smrt patriarhatu, Kongresni trg ob 16h

5. Transfeministična stavka za 8. marec: Če se ustavimo me, se ustavi svet!

-------

Živa sila

-----

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness