V Italiji branijo skvote in zavračajo orožje

Oddaja
7. 4. 2022 - 12.00

Firence: Upor v mestu

15. marca letos so sile italijanske države v jutranjih urah v Firencah izpeljale evikcijo socialnega centra Corsica 81. S tem je kot del širše ofenzive države padel še en skvot. Corsica 81 je bil dolgoleten in v mestu dodoba uveljavljen skvot, ki ga je odlikovala jasna politična agenda. V njem delujoče politične skupine so bile pobudnik in motor številnih bojev zoper uničevalni pohod kapitala in njegove čedalje bolj avtoritarne oblasti.

V skvotu Corsica 81 so bili tako prostore za bivanje kot skupnostni prostori, v katerih so se izvajali najrazličnejši javni in manj javni dogodki. Med drugim je gostil tudi številne iniciative, ki so svoje prostore izgubile z evikcijami ostalih avtonomnih prostorov v mestu. Corsica 81 je vse do evikcije predstavljal enega od redkih še preostalih otokov avtonomije v Firencah. Te se namreč po tudi nam znanem scenariju spreminjajo v še eno od mest, v katerih je po dolgih letih gentrifikacije praktično nemogoče živeti dostojno zivljenje.

Evikcija 15. marca je sprožila solidarnostne akcije tako v mestu samem kot širše v Italiji: izpeljani so bili napadi na banko ki je pravna lastnica stavbe, na ulicah Firenc so se pojavile barikade, prišlo je do solidarnostne zasedbe novih prostorov, vrstili so se protesti.

Trije tedni upora so kulminirali pred dvema dnevoma, ko je manjši skupini uspelo ponovno zavzeti prostore skvota in se zabarikadirati na njegovi strehi. Do danes navkljub policijskemu obleganju še vedno ohranjajo svoje pozicije in nadzor. Pri tem branilcem in branilkam skvota podporo nudijo tako lokalna skupnost kot tudi ostali tovariši in tovarišice, ki so v okoliških ulicah vzpostavili barikade, organizirali pa so tudi stalne proti-policijske straže. Sveže jutranje vesti iz Firenc pravijo, da skupnostni obrambni napori zaenkrat uspešno odvračajo policijsko nasilje, toda situacija se utegne vsak hip spremeniti.

-----------

Milano: antimilitaristična demonstracija

2. aprila se je v Milanu odvila antimilitaristična manifestacija pod geslom “Proti vojni in tistim, ki jo oborožujejo”. O demonstraciji smo se na kratko pogovarjale s tovarišicami iz različnih anarhističnih kolektivov na teritoriju Italije. Najprej nas je zanimalo, kdo je sklical manifestacijo in kako je do nje prišlo.

Tovarišice in tovariši iz Antimilitaristične skupščine, ki združuje več anarhističnih in antiavtoritarnih kolektivov iz cele Italije, so na manifestaciji poleg nasprotovanja vojni v Ukrajini in drugod po svetu ter militarizmu na splošno poudarjali tudi ekonomski vidik militaristične mašinerije ter še posebej vpletenost italijanskega kapitala vanjo. Tovarišice smo prosile, da povzamejo glavna sporočila manifestacije.

Simbolično se je demonstracija tako začela na trgu pred borzo na Piazzi Affari ter se kasneje sprehodila mimo večih finančnih institucij. Tovarišice in tovariši so v govorih na demonstraciji opozarjali, da se vojna ne začne z bombami temveč v vladnih palačah, finančnih centrih in industrijskih središčih, nadaljuje z izkoriščanjem naravnih virov in uničevanjem okolja ter s financiranjem vojaških enot, ki so poslane na območja izkoriščanja, kjer ščitijo kapitalske interese velikih energetskih podjetij kot je že omenjeni ENI.

Tovrstne politike, v katere je Italija aktivno vpletena, ustvarjajo nemogoče pogoje za bivanje, kar na pot po boljšem življenju sili tisoče ljudi, ki nato zaradi italijanske migracijske politike in mejnega režima Trdnjave Evrope umirajo na Mediteranu in na poti čez Balkan. V luči trenutne vojne v Ukrajini tovarišice in tovariši pozivajo na solidarizacijo z vsemi migrantkami ter migranti in ne zgolj s tistimi, ki prihajajo iz trenutno najbolj popularnega vojnega žarišča. Ob tem so opozorili tudi na rasizem evropskega migracijskega režima, dobro poznan tudi v našem lokalnem okolju.

Demonstracija se je na koncu ustavila tudi na Piazzi Fontani, zgodovinsko pomembni točki anarhističnega gibanja na teritoriju Italije, ter tako simbolično zaključila s spominom na državni umor anarhista Giuseppa Pinellija in na teror italijanske države, ki še vedno meče temno senco na celotno družbo.

-----

V rubriki v mestu smo zasledili delimo informacije o dveh zanimivih dogodkih:

1. RAZSTAVA REPRESIJA

2. ŠTUDENTSKA SKUPŠČINA

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness