30. 9. 2016 – 12.00

Je religija lahko progresivna?

Audio file

KONTEKST:

V zadnjih tednih se je v lokalni javnosti glede gradnje Islamskega centra odprla zanimiva razprava. Barbara Rajgelj je na svojem Facebook profilu izpostavila, da je “noben verski objekt ne veseli,” še zlasti če je ta “financiran s strani enega najbolj nedemokratičnih in do žensk ter svobodomiselnih ljudi sovražnih sistemov na svetu (savdijski režim)”.

V debato se je vključil tudi naš novinar Muanis Sinanović, ki v svojem članku razkriva določene prav tako nedemokratične in klientalistične principe delovanja znotraj tistih, ki se po navadi prvi postavijo v bran svobode ter proti tradicionalnim družbenim formacijam. Na neki točki tudi dvoumno pristavi:“Sem za ohranitev sekularizma in proti vmešavanju klera v realpolitično življenje, vendar nikakor nisem za ločitev religije od politike.”

Tudi zadnji uvodnik v Mladino Grege Repovža lahko beremo kot nadaljevanje te razprave. V njem se postavi na jasno antireligiozno stališče in med drugim zatrdi: “Naša civilizacija je današnjo raven napredka in blaginje dosegla ne zaradi religije, temveč kljub njej.”

Povsem nasproti temu stališču pa bi lahko postavili Žigo Turka, ki Repovžu na Twitterju odgovarja: “Nasprotno. Zahodna civilizacija je prehitela ostale, ker je bilo krščanstvo boljša religija od ostalih.”

 

JAVNO PISMO:

Dragi poslušalci in poslušalke, zmedeni smo, pomagajte nam! Pomagajte nam napisati prvo javno pismo v novi sezoni, v katerem bomo skušali odgovoriti na zapleteno in večplastno vprašanje: Je lahko religija progresivna? Je mogoče afirmirati religijo s stališča levih, progresivnih politik? Je nujno biti za gradnjo islamskega verskega centra? Je vsak dvom o njem že znak nestrpnosti? Pokličite nas v petek od dvanajstih dalje v eter Radia Študent (01 242 88 00/01 242 88 01) in skupaj z nami napišite javno pismo, ki bo dokončno rešilo ta problematični vozel.

V etru bosta Boštjan Vrhovšek-Botz (ki bo zagovarjal stališče radikalnega ateista) in Jernej Kaluža (ki bo zagovarjal radikalno toleranco).

Aktualno-politične oznake
Institucije

Dodaj komentar

Komentiraj