Toni Kukenberger

Oddaja
7. 3. 2022 - 10.10

Na ekološki kmetiji Kukenberger v sožitju z naravo živijo štiri generacije, vse živali pa živijo »pod svobodnim soncem«, torej na paši. V Jutranjih pogovorih Radia Študent na frekvenci 89,3 MHz tokrat gostimo Tonija Kukenbergerja, ki je družinsko kmetijo pred približno desetletjem prevzel od starega očeta in takoj pričel uresničevati svojo vizijo. Na njegovo pobudo so se tudi odločili za preusmeritev v ekološko kmetovanje – Toni se namreč zelo dobro zaveda, da je prekomerno izkoriščanje naravnih virov dolgoročno škodljivo, zelo pomembno zanj pa je tudi dobro počutje živali in trajnostni način obdelovanja zemlje. Na njegovi kmetiji obdelujejo 24 ha površin, kjer pridelujejo izključno seno, ki je tudi osnovna krma za njihove živali, ter nekaj žit. Toni redi 20 krav molznic, izbral pa je rjavo pasmo, ki je pri nas prisotna že stoletja, njihovo mleko pa ima veliko kakovostnih beljakovin, zato so mlečni izdelki izjemno okusni. Tonijev staran sir Prosenik se je na prestižnem svetovnem festivalu ocenjevanja sirov World Cheese Awards lani uvrstil med najboljše na svetu, zanj je prejel srebrno plaketo. S Tonijem se bomo pogovarjali o njegovi kmetiji, o seneni prireji, pomenu ekološkega kmetijstva, pomladitvi slovenskih kmetij ter prehranski varnosti in suverenosti v turbulentnih časih.

 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentarji

nehigienično. a ideja tovrstnih reklam je iz zeljnika promocijskih tehnik maje čander? faak...

Odličen pogovor s slovenskim eko-kmetovalcem. Kar nekaj povedanega bi služilo za temeljni premislek sleherniku ter slovenski politiki.

Tudi, če je promocija, je pozitivna! Dvomim, da bi taka promocija kaj prav dosti doprinesla k njihovi boljši prodaji, glede na to da so razprodani. ;)

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness