Drevesne hiške, barikade in policija – okupacije gozdov

Oddaja
29. 10. 2021 - 10.10

Drevesne hiške, barikade in specialna policija – okupacije gozdov v Nemčiji

waldstattasphalt.blackblogs.org

wald-statt-asphalt.net

 

Kolektiv Kilavega semena je imel v začetku avgusta priložnost spregovoriti z okupatorji gozdov, ki poskušajo v Nemčiji preprečiti nadaljnjo sečnjo že tako zdesetkanih gozdnih površin. V Zgornji Savinjski dolini smo se na Ne-festivalu, kjer smo intervju opravili, lahko preizkusili tudi v drevesnih plezalnih tehnikah. Ker je od snemanja intervjuja preteklo že precej časa, so nekatere informacije zastarele, vendar si lahko na povezavah wald-statt-asphalt.net in waldstattasphalt.blackblogs.org postrežete s svežimi novicami tudi v angleškem jeziku ter se priklopite na vsa možna socialna omrežja.

Kakor kaže, postajajo gozdne okupacije ali pa celo zasedbe posameznih dreves v zahodni Evropi velik hit, saj se zdi, da gre za relativno učinkovito taktiko zaustavljanja apetitov kapitala. Za začetek smo spregovorili o zelo odmevni, večletni in uspešni zasedbi gozda Hambach, o katerem se je na Radiu Študent v preteklosti že večkrat poročalo. Obenem pa smo našteli nekatere aktualnejše okupacije, pri čemer je treba žal omeniti, da je okupacija gozda Dannenröder, ljubkovalno poimenovanega Dani, padla.

//////////////////////////////////////////////////////////////

Redke preostale gozdne zaplate v Nemčiji so ogrožene predvsem zaradi širitve rudnikov, gradbenega sektorja, ki želi priti do grušča za beton, skritega pod gozdnimi tlemi, ali pa zaradi v Nemčiji tako očitnega pomanjkanja avtocest.

//////////////////////////////////////////////////////////////

Gozdni tovariši so si tekom zasedb nabrali številne izkušnje in se naučili, kako se obraniti pred policijskimi postopki. Zato bi se lahko reklo, da so oblasti v Nemčiji skoraj primorane ustanoviti drevesno policijo. Pogovarjali smo se predvsem o nenasilnih taktikah delovanja in policijskih prijemih.

//////////////////////////////////////////////////////////////

Nazadnje smo govorili o tem, kje lahko najdemo več informacij in koliko so takšne okupacije odprte za vključevanje novih ljudi oziroma na kakšen način se lahko ti angažirajo. Sogovorniki imajo namreč precej razvit sistem uvajanja novincev in ena takšnih delavnic gozdnega okupiranja je potekala tudi konec avgusta. Čeprav gre že za pretekli dogodek, smo ga v posnetku pustili, da lahko poslušalstvo Radia Študent okusi, kako so videti takšne delavnice.

//////////////////////////////////////////////////////////////

*********************************************************************

Kilave novice

 

Tihotapljenje gensko spremenjenih semen v Ukrajini

Kot del evropskega zelenega dogovora je Evropska unija že pred leti napovedala selitev pridelovanja soje iz držav Južne Amerike v Vzhodno Evropo z idejo, da se distancira od vzpostavljanja neskončnih plantaž soje. S tem v osnovi ni nič narobe, saj te uničujejo brazilske deževne pragozdove in ustvarjajo velikanske količine toplogrednih plinov. Vendar se zdi, da napovedana agrarna dekolonizacija Južne Amerike bolj kot k zmanjšanju ogljičnega odtisa stremi k odpiranju možnosti za nove poslovne priložnosti agrokorporacij.

Kmetje oziroma lokalni pridelovalci soje iz vzhodne Ukrajine namreč opozarjajo, da se agrogiganti, ki si zdaj lastijo že več kot 70 odstotkov kmetijskega trga v državi, pri produkciji soje poslužujejo tudi ilegalnih praks. Monokulturna vzgoja soje izčrpava tla in z uporabo kemikalij onesnažuje pitno vodo. Poleg tega so številni kmetje prepričani, da agrogigantska podjetja pri sajenju soje uporabljajo tudi gensko spremenjena semena.

Gojenje gensko spremenjenih organizmov je v Ukrajini prepovedano - kar velja tudi za večino drugih evropskih držav -, zato lokalni pridelovalci javnost opozarjajo, da so bila gensko spremenjena semena v Ukrajino zelo verjetno pretihotapljena. Pri tem je sicer treba dodati, da neposrednih dokazov za ilegalno uvažanje semen v državo zaenkrat ni. Vendar pa je treba upoštevati tudi situacijo, ki smiselnost formalnega dokazovanja v oligarhičnem sistemu, kjer je večinski del živilske industrije monopoliziran, postavlja pod vprašaj.

 

Z zakonom nad sveže mleko v Pakistanu

S podobnimi napadi na lokalne skupnosti se srečujejo tudi v Pakistanu, kjer je bil nedavno sprejet zakon, ki ureja področje prodaje mleka in mlečnih izdelkov. Manjši ali podeželski mlekarski obrati ne bodo več smeli prodajati svežega mleka, kar gre ponovno na roko korporativni proizvodnji. Slednja nadzor nad pridelavo in predelavo mleka v Aziji prevzema z ustaljeno taktiko izvajanja političnih ter zakonodajnih pritiskov, ki poslovanje malih mlekarn dobesedno kriminalizirajo. Dodatno pa kapital krajevne mlekarje s tržišča izrinja tudi z uvažanjem cenenega kondenziranega mleka iz severnoameriških, evropskih in oceanskih držav.

Ekspanzija mlečne industrije na področju Pakistana je zaskrbljujoča, saj je kar 80 odstotkov vseh mlekarn v lasti krajevnih kmetij, od mlečne panoge pa živi 40 milijonov ljudi. Med njimi se nahajajo tako ruralni prebivalci, ki živijo izključno od pridelovanja kravjega in bivoljega mleka, kakor tudi urbani, ki jim mlečni posli v obliki prodaje na drobno ter ulične prodaje pogosto predstavljajo tretjino družinskega zaslužka. Lobiranje in antipropaganda o nevarnosti kupovanja domačega mleka sta torej 40 milijonov Pakistancev pripeljala pred dilemo obubožati ali se upreti.

*************************************************************************************

Kilave čire čare – Granatno jabolko

Granatno jabolko je plodovito listnat grm iz družine Lythraceae in zraste med 5 ter 10 metrov visoko. Značilno je za celotno področje Mediterana, izvira pa iz jugozahodne Azije. Poznamo ga tudi pod imenoma granatovec in margarana. Glavne moči granatnega jabolka so prerokovanje, sreča, želje, bogastvo in plodnost.

Semena se že od nekdaj uživajo za povečanje plodnosti, v ta namen pa lahko s seboj nosimo tudi lupino granatnega jabolka. Za uresničevanje želja je najbolje zaužiti del granatovca in si ob tem zaželeti določeno stvar. Pomemben del granatnega jabolka so njegove veje. Z njimi lahko odkrivamo skrite zaklade, prinašajo pa tudi denar nasploh. Veje, obešene nad vrati, varujejo pred zlom. Sok granatnega jabolka pa se uporablja kot nadomestilo za kri ali kot magično črnilo.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness