Compost

Oddaja
COMPOST

Z Mai Ishikawa Sutton in Benedictom Lau-om govorimo o reviji COMPOST, ki premišljuje splet kot digitano javno dobrino, in sorodni projekt distributed.press, orodje za založnitvo na svetovni splet ter distribuiran splet.

Praznik federacije
Kaj že pomeni F v SFRJ?
 / 15. 10. 2018
Na fedimiru sva naletela na zanimiv eksperimentalni projekt - compost.digital - eksperimenatlno spletna revijo, ki se spaja z založniškim orodje poimenovano Distributed press, torej distribuiran tisk, za objavljanje na distribuiran splet. V prvem delu oddaje se bomo posvetili reviji, v drugem pa še tehnični plati zadeve distributed pressu - platformi za objavljanje revije in člankov v njej.

Ime revije kompost je skovanka commons posts, kar lahko spet prevedemo v slovenščino kot gmajniške objave, če se navežemo na slovenski prevod creative commons, ki se glasi ustvarjalna gmajna, in se nanaša na skupno lastnino. Revija se osredotoča na digitlno skupno in reflekteranje le tega predvsem skozi umetnost. Kompost se vzpostavlja kot kritika dominantnih platform, ki so vzpostavile nedomisleno realnost in ustvarjajo omrežja, v katerih so vidne povezave zgolje tiste, ki omogočajo črpanje vrednosti.

Trenutno sta izšli dve številki revije, prva Fertile grounds, oziroma Rodovitna zemlja, in Inoculate, vcepljanje, ki se ukvarja z vključitvijo obzirnosti in naše pozornosti v omrežja, in hkrati preprečiti njihovo sploščitev in homogenizacijo sil na spletu. Dostopni sta na spletu na naslovu compost.digital, če pa se potrudite jih boste našli tudi na decentraliziranemu spletu.

socialno omrežje
Nadaljujemo z raziskovanjem alt3rnativnih socialnih omrežij
 / 19. 11. 2018
Projekt, soroden reviji compost, je distributed.press, gre pa za platformo, ki omogoča izdajanje spletnih publikacij obenem na svetovni splet in na distribuiran splet. Svetovni široki splet nam je blizu - gre za spletne strani, platforme in ostalo kar obiskujemo preko spletnih brskalnikov naših žepnih ter namiznih računal. Kaj pa je distribuiran splet? Gre za nekoliko ohlapno definicijo novejših, eksperimentalnejših protokolov, ki omogočajo načine decentraliziranega povezovanja, da bi poskusili nasloviti probleme, kot so mrežni učinek (network effect), ograjeni vrtovi, cenzuriranje vsebin ter dostopnost vsebin, če nismo ves čas online.

Ker je polje decentraliziranih alternativ dokaj fragmentirano, distributed press gradi mostove med različnimi protokoli in poskuša po eni strani poenostaviti izdajanje večpredstavnostnih vsebin, po drugi strani pa nuditi mehanizem kompenziranja avtorjev za ustvarjalno delo, to pa početi brez podtikanja reklam in prodaje podatkov obiskovalcev. K modelom financiranja, njihovim prednostim ter hibam bomo se še vrnili kasneje, začnimo s predstavitvami gostov;

 

POVEZAVE:

- compost wiki

- Agregore brskalnik, ki omogoča deskanje po distribuiranemu spletu

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness