ALMA MATERIA

Oddaja
Alma: Oeo
25. 2. 2018 - 20.30

Oddajo začenjamo s komadom avstrijske zasedbe Alma, ki s tremi violinami, kontrabasom, diatonično harmoniko ter občasnimi tolkali in vokali hudomušno združuje evropske tradicionalne godbe s komorno klasiko in prvinami kabaretskega nastopa. Kvintet štirih glasbenic in glasbenika se duhovito, a hkrati poglobljeno loteva avstrijskih, danskih, italijanskih in še kakih viž ter jim dodaja prvine humorja, melanholije pa tudi resnobnosti. Vrtimo skladbe s tretjega, lani objavljenega albuma zasedbe Alma z naslovom Oeo. Po uvodnem komadu Hep! sledijo še štiri skladbe; zadnja bo italijanska pesem Questa Mattina, tej pa sledijo naši lanski drugogodbaški znanci Bella Ciao. Slednje vrtimo tudi zato, ker je v tej zasedbi harmonikar Riccardo Tesi, ki se je pred meseci oglasil s harmonikarskim kvintetom Samurai Accordion. V njem so se zbrali nekateri najvidnejši evropski diatonični meharji; poleg Tesija so v zasedbi David Munnelly iz Irske, Markku Lepistö iz Finske, Kepa Junkera iz Baskije in Tesijev rojak Simone Bottasso. Z albuma Te vrtimo dve skladbi; eno podpisuje Tesi, drugo pa Junkera.

Sledi nekaj domačih novosti. Najprej ljubljanska zasedba BUH in njen drugi singel z naslovom Senca srca. Po žlahtni šansonjerski melanholiji benda BUH pa sukamo nov Katalenin komad Človek ni zver, angažirano avtorsko pesem, ki napoveduje istoimenski album. Ta bo premierno predstavljen 5. 4. 2018 v Kinu Šiška, še prej pa nas kajpak čakajo številni drugi koncerti …

Med njimi že ta petek, 2. 2. 2018, koncert poljskega tandema Żywizna v Pinelini dnevni sobi, dan zatem, v soboto, 3. 3. 2018, pa duo koncertira še na cerkljanski Keltiki. Tam bo na sporedu dvojni koncert, saj bodo za poljskima gostoma nastopili Širom, ki bodo v Cerknem del koncerta izvedli skupaj z moško polovico poljskega tandema, kitaristom Raphaelom Rogińskim. Kot napoved teh dveh koncertov proti koncu oddaje vrtimo po eno skladbo dua Żywizna in Rogińskega, ki po folkovsko preigrava Coltranovo Naimo, ter za sam konec še komad benda Širom z naslovom Everything I Sow Is Fatal, tokrat v remiksu Alda Ivančiča.

Samo z besedo pa opozarjamo še na koncert zasedbe Amala, ki jo vodi Imer Traja Brizani, in Big Banda RTV Slovenija, ki bo prav tako v soboto, 3. 3. 2018. Na koncertu v Kinu Šiška se bo našim glasbenikom pridružil sloviti makedonski saksofonist Ferus Mustafov.

 

SEZNAM SKLADB ZA ODDAJO GLOBALUNA 25. 02. 2018

Alma: Oeo (Col Legno, 2017)/ 2. Hep! (4'19'')

 

Alma: Oeo (Col Legno, 2017)/ 3. Oeo (4'48'')

Alma: Oeo (Col Legno, 2017)/ 4. Danske Valse (4'02'')

Alma: Oeo (Col Legno, 2017)/ 8. Lima Lama (3'48'')

Alma: Oeo (Col Legno, 2017)/ 7. Questa Mattina (4'20'')

Bella Ciao: Bella Ciao (Visage Music, 2015)/ 7. Amore Mio Non Piangere (2'48'')

Samurai Accordion: Te (Visage Music, 2017)/ 7. Tarantella rouge & noir (5'20'')

Samurai Accordion: Te (Visage Music, 2017)/ 9. Lisbao (4'06'')

BUH – Senca srca (3'27'')

Katalena – Človek ni zver (3'16'')

Żywizna plays Zaświeć Niesiącku And Other Kurpian Songs (Bôłt/Populista, 2016)/ 1. Mój Boze (3'34'')

Raphael Rogiński: John Coltrane and Langston Hughes African Mystic Music (Bôłt/Populista, 2015)/ 10. Naima (4'57'')

Širom – Everything I Sow Is Fatal (Aldo Ivancic Remix) (6'06'')

ALMA * Questa Mattina * Live@RKH

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness