Idealna godba, pripravlja Andrej Pervanje

Oddaja
27. 11. 2022 - 21.30

V nedeljo predvajamo:

Različni izvajalci - Studio One Women - The Originals (kompilacija, Soul Jazz Records, 2005 / ponovno izdana 2022)
Deerhoof & Marc Ribot's Ceramic Dog - Split 7'' (Northern Spy, 2014)
Marc Ribot's Ceramic Dog - Hope (Yellowbird, 2021)
Igor Lumpert & Innertextures - I Am The Spirit Of The Earth (Clean Feed, 2022)
J. Pavone String Ensemble - Lost & Found (Astral Spirits, 2020)
i-album: John Zorn - New Masada Quartet (Tzadik, 2021)

- Tokratno oddajo začenjamo s pevkami odmevnega jamajškega snemalnega studia Studia One, 

- v luči prihajajočih koncertov pa vrtimo izbrane skladbe z albumov nastopajočih: to so Marc Ribot, Jessica Pavone in Igor Lumpert & Innertextures: 

V sklopu Cankarjevih torkov bosta v torek, 6. decembra, v Klubu Cankarjevega doma nastopila Jessica Pavone (viola solo) in Marc Ribot (solo kitara, glas). Siceršnja solo nastopa bomo napovedali z njunimi novejšimi deli v raznolikih zasedbah: s skladbami Marc Ribot's Ceramic Dog z lanskoletnega albuma Hope in sodelovanja z zasedbo Deerhoof ter dvema zasedbama, v katerih je nastopala Jessica Pavone: godalni kvartet J. Pavone String Ensemble in trio Jessica Pavone, Lukas Koenig in Matt Mottel. 

Kot inštrumentalistka in skladateljica se Jessica Pavone posveča razvoju globoko osebnega glasu svojega glasbila. Od leta 2012 ustvarja samolasten opus za solo violo, osredotočen na taktilne prvine glasbenega podajanja. Avtoričine strukturirane, a nedefinirane skladbe za violo, ki zajemajo iz dolgoletne osredotočenosti na dolge ležeče tone in repeticijo, pesemsko obliko in resonančno vibracijo, se navdihujejo pri »ljudski pesmi«, pretežno ohranjani skozi ustno izročilo. Skladbe vsakokrat zaživijo v edinstveni izvedbi, poustvaritvah, ki odražajo kompozicijsko odprtost opusa Jessice Pavone; njene ljudske glasbe. Turneja je posvečena predstaviti violistkinega četrtega solističnega albuma When No One Around You is There but Nowhere to be Found, ki je izšel pri založbi Relative Pitch Records. To bo njeno prvo gostovanje v Sloveniji.

Kitarist in skladatelj Marc Ribot je povratnik na naše odre, kjer je predstavil skoraj vse svoje dosedanje projekte od leta 1992, ko je z Rootless Cosmopolitans nastopil na Drugi godbi, do lanskega koncerta Ceramic Dog v Parku Sveta Evrope. Marc Ribot, ki ga je New York Times označil za »premeteno artikuliranega umetnika, ki neartikuliranost uporablja za izrazno sredstvo«, je na 40-letni ustvarjalni poti izdal 25 albumov, v raziskovanju široke palete slogov, od inovativnega free jazza Alberta Aylerja do kubanske glasbene zvrsti son Arsenia Rodrígueza. Vso uspešno pot pa je stal ob strani umetnikom, kot so Tom Waits, Elvis Costello in John Zorn.

Tudi njegov solistični opus je presunljiv. Lani sta na vinilu ponovno izšli razprodani album iz leta 1993 Marc Ribot Plays Solo Guitar Works of Frantz Casseus in Silent Movies (2010). Ribot pa je lani pri založbi Akashic Books izdal tudi zbirko zapisov v kombinaciji z zvočno knjigo Unstrung: Rants & Stories of a Noise Guitarist. Ob tem je Discovery Channel premierno predvajal dokumentarno serijo Queen of Meth z Ribotovo avtorsko glasbo.

Igor Lumpert z Innertextures predstavlja nov album I Am the Spirit of the Earth v Narodnemu domu Maribor v sredo, 14. decembra, in v Ljubljani v Kinu Šiška na ponedeljek, 19. decembra.

V Kino Šiška se vrača slovenski saksofonist in skladatelj Igor Lumpert z osveženo zasedbo Innertextures, ki nam bodo predstavili najnovejši album I Am the Spirit of the Earth (Clean Feed, november 2022).

Zasedba:
Igor Lumpert: saksofon in kompozicije
Greg Ward: alt saksofon
Masa Kamaguchi: kontrabas
Kenny Grohowski: bobni
Jeff Miles: kitara

Peti album pod poveljstvom Igorja Lumperta, njegov tretji za Clean Feed, razvija glasbenikov premišljen, a hkrati intuitiven pristop k jazzu. Posnet je bil v pandemičnih razmerah, ki so od sodelujočih zahtevale vero, da so štiri pihala hkrati v eni sobi pravilna pot. Izkazalo se je, da vsekakor je, saj je nastal silen glasbeni izdelek. V Šiški nam ga bodo poleg Lumperta na saksofonu predstavili še saksofonist Greg Ward, sodelavec raznolikih izvajalcev, kot so Prefuse 73, Lupe Fiasco, Tortoise, William Parker, Andrew D’Angelo in Mike Reed, japonski kontrabasist Masa Kamaguči (George Garzone, Bert Sieger, Hal Crook, Herb Pomeroy, Frank Carber …), bobnar Kenny Grohowski, sodelavec Johna Zorna, Stanleyja Clarka, Lonnieja Plaxica in Emeline Michel, ter kitarist Jeff Miles, zmagovalec tekmovanja Montreux Jazz Guitar 2008 in sodelavec Kylaa Nasserja, Stevea Davis, Erica Wyatta in drugih.

V Novem mestu rojeni Lumpert je po zaključku študija v Linzu, v času katerega je bil član nagrajene nemške zasedbe Sidewinders, na povabilo enega najboljših kontrabasistov na svetu, Reggieja Workmana, izobraževanje nadaljeval v New Yorku. Tekom več kot dveh desetletjih plodnega ustvarjanja in muziciranja se je uveljavil ne le na domači in newyorški sceni, temveč tudi v svetovnem merilu.

- V rubriki idealni album pa tokrat predvajamo album New Masada Quartet v izvedbi kvarteta Johna Zorna, izdan za Tzadik novembra lani. 

Alt saksofon – John Zorn
Kontrabas – Jorge Roeder
Bobni – Kenny Wollesen
Kitara – Julian Lage

1. Tharsis - 10:27
2. Rigal - 6:10
3. Hath Arob - 5:11
4. Sansanah - 8:35
5. Mibi - 3:06
6. Kedushah - 10:00
7. Tagriel - 8:16
8. Piram - 1:15

Na dosluh ...

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness